Με 166 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 1 «παρών» εγκρίθηκαν επί της αρχής μετά από ονομαστική ψηφοφορία οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει η χώρα προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση.
Με 166 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 1 «παρών» εγκρίθηκαν επί της αρχής μετά από ονομαστική ψηφοφορία οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει η χώρα προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση.
Το άρθρο 35 για τα εργασιακά υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 136 ενώ 3 δήλωσαν «παρών».
Το άρθρο 31 που αφορά σε ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 122, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Τα υπόλοιπα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν από 166 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 121, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε 28 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί του άρθρου 53 (κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επαναγορά χρέους).
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν την αρχή και όλα τα άρθρα για τα οποία διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες.
Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το άρθρο 35 (που περιλαμβάνει τις περικοπές του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, την καταβολή του ΕΚΑΣ μονάχα μετά το 65ο έτος της ηλικίας του ενδιαφερόμενου, τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση και άλλα αντίστοιχα μέτρα του υπουργείου Εργασίας), όπως είχε πράξει και κατά την συζήτηση των αντίστοιχων εργασιακών μέτρων που είχαν κριθεί ως προαπαιτούμενα της δόσης του Δεκεμβρίου.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, με εξαίρεση τον Βασίλη Κεγκέρογλου που καταψήφισε το άρθρο 35 για τα εργασιακά μέτρα. Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε ούτε στη συζήτηση ούτε στην ψηφοφορία.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε «παρών» επί των άρθρων. Αντίστοιχη στάση τήρησε και ο Πάρις Μουτσινάς. Ο Μιχάλης Κασής καταψήφισε το άρθρο 35 και το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική παιδεία και τα φροντιστήρια). «Παρών» δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης,ενώ «όχι σε όλα» ψήφισε ο Νίκος Σταυρογιάννης. «Ναι» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Κουτσούκος.
Από την ψηφοφορία, απουσίαζαν οι βουλευτές, Μίμης Ανδρουλάκης, Απόστολος Κακλαμάνης (αν και είχε συμμετάσχει στη συζήτηση του νομοσχεδίου), Αντζελα Γκερέκου, Κώστας Τζαβάρας (για λόγους υγείας όπως δήλωσε), Θεόδωρος Παραστατίδης, Γεώργιος Κασαπίδης, Ηρώ Διώτη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Σταθάκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών επικράτησαν υψηλοί τόνοι στη Βουλή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για παράκαμψη του Κοινοβουλίου και παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.
Η πρόθεση μάλιστα του υπουργού Δημόσιας Τάξης να τοποθετηθεί για την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ εν μέσω της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου αποτέλεσε την αφορμή για προσωρινή αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Π. Λαφαζάνη, αλλά και του εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τ. Κουίκ, για τα «ασφυκτικά» χρονικά περιθώρια συζήτησης του πολυνομοσχεδίου και τις παρεμβάσεις άλλων υπουργείων, οι οποίες σύμφωνα με τους ίδιους περιόριζαν τον χρόνο τοποθέτησης των βουλευτών.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε αποσύρσεις ρυθμίσεων, έπειτα από παρατηρήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίες δεν αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου αν και είναι επείγουσες.
Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι διατάξεις που αφαιρούνται, θα εισαχθούν σε επόμενο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον κ.Σταϊκούρα, στην πράξη δηλαδή υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που συνιστούν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Έτσι:
- Αποσύρθηκε το άρθρο 23 που είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και αφορά στον τρόπο κατάθεσης αιτήσεων και τη μεταφορά εποπτείας στο Γραφείο Βιομηχανίας
- Αποσύρθηκε το άρθρο 42 που αφορά στην κατάργηση μεταβατικών εδρών πρωτοδικείων
- Αποσύρθηκε το άρθρο 47 που αφορά στην ενσωμάτωση διατάξεων οδηγίας 2010/45
- Αποσύρθηκε το άρθρο 49 που αφορά στο πολεοδομικό γραφείο ΕΟΤ
- Αποσύρθηκε το άρθρο 48 που αφορά στην τροποποίηση του ν. 2523 του 1997 για ποινές παράβασης που θα ενταχθούν όλες στο Ποινολόγιο.
Ύστερα από αίτημα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, απηλλάγησαν από την έκτακτη εισφορά τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης όπως επίσης αποσύρθηκε το άρθρο που προβλέπει τους πρόσθετους φόρους για εικονικά τιμολόγια.
Επιπλέον, έως τις 31 Μαΐου 2013 παρατείνεται η προθεσμία για την ρύθμιση θεμάτων αυθαιρέτων, από τις 31 Ιανουαρίου που είχε καθοριστεί.
Κατά την ομιλία του νωρίτερα στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε ως το νομοθέτημα με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την υπεύθυνη και συνεπή πολιτικής της για να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα της κατάστασης σημειώνοντας ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λήψη της δόσης του Ιανουαρίου.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις αναγκαίες για τη συνέχιση των χρηματοδοτικών ροών του μηχανισμού στήριξης και την εκταμίευση της δόσης του δανείου, συνολικά 52,3 δισ. ευρώ.
Από αυτά, όπως ανέφερε, εκταμιεύθηκαν τα 34,3 δισ., τα οποία αποτελούν την πρώτη ανάσα για τη χώρα έπειτα από ένα εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου είχε διακοπεί η χρηματοδότηση και οι συνθήκες έγιναν ιδιαίτερα πιεστικές.
Η κυβέρνηση, συνέχισε, ανταποκρίθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης και η στάση αυτή της συνέπειας συνεχίζεται με την υπό συζήτηση νομοθετική πρωτοβουλία καθώς:
- Ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου, επιδιώκοντας αφενός την εδραίωση της ίσης αντιμετώπισης των υπαλλήλων του Δημοσίου και αφετέρου την ενδυνάμωση του αισθήματος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πρώτο επιτυγχάνεται με την ίση μεταχείριση των υπαλλήλων της Βουλής και όλων των υπόλοιπων υπαλλήλων του κράτους και στα συνταξιοδοτικά και στα μισθολογικά. Οι πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους της Βουλής δεν μπορούν να υπολείπονται ούτε και να υπερβαίνουν τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα που καταβάλλονται στους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών, συγκεκριμένων κλάδων και υπηρεσιών. Οι διατάξεις τίθενται σε ισχύ μετά την αποστολή, από τον υπουργό Οικονομικών, των σχετικών μισθολογικών στοιχείων στον πρόεδρο της Βουλής. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης εξασφαλίζεται με την εξαίρεση των συνταξιούχων συμπολιτών με υψηλά ποσοστά αναπηρίας.
- Διευθετούνται θέματα που αφορούν το ΤΑΥΠΕΔ ορίζοντας ότι τα μερίσματα που εισπράττει το ταμείο από τη συμμετοχή του σε ανώνυμες προς αποκρατικοποίηση εταιρείες αποτελούν έσοδα του κρατικού υπολογισμού.
- Επιταχύνονται οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ κυρίως μέσω της υποχρεωτικής χρήσης του πληροφοριακού συστήματος συσσώρευσης κρατικών ενισχύσεων, της διευκόλυνσης της πληρωμής των έργων μέσω της ΤτΕ, της εξάλειψης των προσκομμάτων σε διαγωνισμούς συγχρηματοδοτούμενων έργων και της άρσης φαινομένων διακριτικής μεταχείρισης.
- Διευρύνονται οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΕΤΕΑΜ στοχεύοντας στη σημαντική διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας.
- Εισάγονται φορολογικές διατάξεις στο πλαίσιο της ίσης κατανομής της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ, επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
- Αναδιαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο σύναψης συμβάσεως μεταξύ του ΕΟΠΠΥ και των παρόχων Υγείας.
- Βελτιώνεται το περιβάλλον και οι συνθήκες για την υλοποίηση το προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, διευθετώντας, παράλληλα, μια σειρά από εκκρεμότητες, αναφορικά με τη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και την ΕΕ (π.χ. ΟΔΙΕ και ΟΣΕ).
- Εγκρίνονται τα σχέδια των συμβάσεων τροποποίησης, δηλαδή, των συμβάσεων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη επιτυχημένη επαναγορά ελληνικού χρέους και αποδέσμευση της δόσης (που αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ).
Καταβολή τραπεζικών οφειλών ύψους 555,6 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
Το Δημόσιο εισέπραξε 555,6 εκατ. ευρώ από τέσσερις τράπεζες οι οποίες έλαβαν κεφαλαιακή ενίσχυση, σύμφωνα με επιστολή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τη Βουλή ότι στις 21 Δεκεμβρίου εισπράχθηκαν από την Eurobank 154 εκατ. ευρώ, από την Τράπεζα Πειραιώς 133 εκατ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα 115,6 εκατ. ευρώ και από την Alpha Bank 153 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κατέθεσε την επιστολή μετά από παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν προσέρχεται στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για το πότε θα δοθούν τα χρήματα που οφείλουν οι τράπεζες από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση.
Διευκρινίσεις για το κόστος επαναφοράς χρέους
Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα του κόστους επαναγοράς του δημόσιου χρέους, όπως αυτό προέκυψε κατά τη συζήτηση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως η συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε στους διαχειριστές της συναλλαγής κρίνεται ως χαμηλή με όποιο κριτήριο και αν χρησιμοποιήσει κανείς και, σε κάθε περίπτωση, πολύ χαμηλότερη από αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε συναλλαγές παρόμοιας φύσης διεθνώς.
Διευκρινίζει, μάλιστα, πως το σύστημα αμοιβής των διαχειριστών της συναλλαγής, όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική, ήταν διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αμοιβή να εξαρτάται από την επιτυχία της συναλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, η αμοιβή αυξάνει κλιμακωτά όσο το ποσό των επαναγορασθέντων τίτλων αυξάνει.
Τελικώς, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω έφτασε στα 9.815.929,12 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων. Το ποσό αυτό εκφραζόμενο ως ποσοστό επί του ονομαστικού ποσού των ομολόγων που επαναγοράστηκαν αντιπροσωπεύει προμήθεια 0,030%.
Επίσης, το κόστος παροχής των υπηρεσιών νομικής υποστήριξης υπολογίζεται ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης και το βαθμό του νομικού συμβούλου που θα απασχολείται. Το ποσό που έχει τιμολογηθεί και σταλεί για πληρωμή έως τώρα για νομικές υπηρεσίες είναι 292.459,53 ευρώ.
Π. Καμμένος: Ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου...
«Ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια επονείδιστα κείμενα, όπως αυτό που ψηφίζεται σήμερα», παρατήρησε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπογράφει την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, βάζοντας «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ελλάδας».
Με εντολή της τρόικας, υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, «επιχειρείται να νομιμοποιηθεί το παράνομο και αντισυνταγματικό Μνημόνιο 1, Μνημόνιο 2 και Μνημόνιο 3», αλλά ακόμα και αν ψηφιστεί σήμερα, διεμήνυσε, «δεν ισχύει, είναι άκυρο και δεν δεσμεύεται ο ελληνικός λαός να πληρωθούν οι πιστωτές, εισπράττοντας τα τοκογλυφικά επιτόκια που φόρτωσαν στις πλάτες του». «Για εμάς, αυτές οι διατάξεις δεν υπήρξαν ποτέ, γιατί είναι αντισυνταγματικές και το Σύνταγμα δεν καταλύεται, ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος.
Με αφορμή εξάλλου την επιθεση στα γραφεία της Ν.Δ., σχολίασε ότι κάποιοι επέλεξαν να είναι άλλου είδους τα πρωτοσέλιδα... ».Οι πυροβολισμοί που έριξαν το βράδυ οι παρακρατικοί στα γραφεία της ΝΔ είναι συνήθης πρακτική ... πριν από λίγα χρόνια, πυροβολήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης, παραμονές της συζήτησης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά και παραμονές συζήτησης της υπόθεσης της ΑΓΕΤ Ηρακλής πυροβολήθηκε στα πόδια ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Παπαδημητρίου, σημείωσε με νόημα για να προσθέσει στο ίδιο ύφος: «Σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη συζήτηση της πρότασης για την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Λουκά Παπαδήμου, έχουμε κλιμάκωση της βίας που ξεκίνησε από τα γκαζάκια, προχώρησε στις μολότωφ στο σπίτι που μένει ένα τρίχρονο παιδί και έγινε Καλάσνικοφ. Ελπίζω να μην έχουμε άλλα, ως την Πέμπτη…» .
Η αναφορά του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση Τσολάκογλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα έδρανα της συμπολίτευσης, ένταση που κορυφώθηκε όταν ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα έχουν προσωπική ευθύνη αν ανοίξουν με την ψήφο τους το δρόμο για την παράδοση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, έως και τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζήτησε τη διαγραφή από τα πρακτικά της αναφοράς του κ. Καμμένου λέγοντας πως «είναι δεινή ύβρις και για την κυβέρνηση και για τους βουλευτές που την στηρίζουν».
«Δεν παίρνω πίσω τίποτε από όσα είπα. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε φράση, από τα πρακτικά, προέδρου κόμματος, χωρίς τη συναίνεσή μου! Αίσχος! Ποιος είστε;» ακούστηκε να λέει ο κ. Καμμένος, λέγοντας ότι πρέπει να αποδοθεί μομφή προς το Προεδρείο.
«Δίνω, λοιπόν, εγώ εντολή να διαγραφεί η φράση» επέμεινε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Ο κ. Καμμένος είχε επίσης φραστικό επεισόδιο και με το βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη. «Εσείς συνεχίζετε να παίρνετε στις επιχειρήσεις σας χορηγίες από τον ΟΠΑΠ, αλλά την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι πεινάνε! Οι φυλλάδες σας προσπαθούν να μας κατατάξουν στην ακροδεξιά. Πάψτε να εξυπηρετείτε άλλα συμφέροντα. Είστε μέλος του κοινοβουλίου!», παρατήρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων απευθυνόμενος στον βουλετή, ο οποίος με τη σειρά του απάντησε ότι ουδέποτε είχε επαγγελματική εμπλοκή με τον ΔΟΛ . «Επί 20 χρόνια ήμουν διπλωμάτης», πρόσθεσε ο κ. Ψυχάρης σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να περιμένει άλλη συμπεριφορά από κάποιον που λέει ότι ψεκάζουν τον ελληνικό λαό, που ποτέ δεν είχε επάγγελμα και που πρόσβαλε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εν τω μεταξύ απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της συγκυβέρνησης η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, για τη διαδικασία συζήτησης, με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου που εμπεριέχει τις 6 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Διαξιφισμοί για τα περί «εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας»
Κόντρα στην Ολομέλεια της Βουλής πυροδότησαν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας, στη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο επικαιροποιείται μεταξύ άλλων η υφιστάμενη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σχολιάζοντας επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε εκ μέρους της ΝΔ πως δεν τίθεται ζήτημα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Ελλάδας προς τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς ακόμα και με το αγγλικό δίκαιο, τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου μπορούν μονάχα να καθορίσουν το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα. Το τι θα εκποιηθεί για την αποπληρωμή, το καθορίζουν τα ελληνικά δικαστήρια, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι η αναγκαστική εκτέλεση δεν θα γίνει επί παντός στοιχείου της Ελλάδας. «Ελληνικό δικαστήριο θα κρίνει από πού. Υπόκεινται σε αναγκαστική εκτέλεση μόνον εκείνα τα στοιχεία που υπόκεινται για οποιοδήποτε ελληνικό ή άλλο φυσικό πρόσωπο», διευκρίνισε.
«Εμείς δεν είπαμε πως θα έρθουν και θα κατασχέσουν την Ακρόπολη. Το θέμα είναι πως μπορούν να πάρουν την εκμετάλλευση της Ακρόπολης, που είναι ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου», ανέφερε αργότερα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μπορούν να πάρουν την εκμετάλλευση των παραλιών μας, του ορυκτού πλούτου, του πετρελαίου. "Ιδιωτική περιουσία" μπορεί να είναι ακόμα και τα πολεμικά του σκάφη, ο χρυσός που είναι στο εξωτερικό, η εκμετάλλευση των παραλιών του» επεσήμανε. «Όλα αυτά τα έχετε παραδώσει. Τώρα μας λένε πως ο τρόπος εκτέλεσης θα είναι ελληνικός. Θα μας κρεμάσουνε και θα διαλέξουμε εμείς το σκοινί. Αυτό μας λέει ο κ. καθηγητής» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.
«Χρωστάμε 240 δισ. ευρώ. Πόσα είναι πια αυτή η περιουσία μας στο εξωτερικό; Η μήπως πρόθεσή μας είναι να μην πληρώσουμε αυτά τα χρήματα; Πάτε να φάτε και τα λεφτά των κρατών πλέον;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δημιουργεί «πλαστές εντυπώσεις» στον ελληνικό λαό».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι να πληρώσει το χρέος της το οποίο μετά το κούρεμα έχει μειωθεί και θα μειωθεί και στο μέλλον. «Η χώρα θα μείνει ουσιαστικά με ελάχιστο χρέος. Θα μείνει η μοναδική χώρα στην οποία διαγράφηκε τόσο μεγάλο χρέος», πρόσθεσε.
Για «ρήτρα αποικίας» στη σύμβαση και «κοινωνικό Αρμαγεδδώνα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναρωτήθηκε «γιατί θα πρέπει να κατέχει τη μοναδική αλήθεια ο κ. Παυλόπουλος, και να μην δεχθούμε την άποψη του δασκάλου όλων μας, του κ. Κασιμάτη, του κ. Χρυσόγονου ή του κ. Μητρόπουλου;»
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας αξιολόγησε τη ρήτρα του αγγλικού δικαίου με το πρώτο Μνημόνιο. Μήπως δεν είναι πατριώτες εκείνοι;», αντέτεινε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης χαρακτήρισε και ως «θετικότατη πράξη και ενέργεια» τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «δεν θα του μίλησε για καταγγελία του Μνημονίου». Αναφερθείς, μάλιστα, στη στάση της κυπριακής Βουλής απέναντι στο Μνημόνιο της Κύπρου, σημείωσε: «Μέσα σε μια μέρα, υπερψήφισε 25 νομοσχέδια εκ των οποίων τα 23 ομόφωνα. Έξω απ' το Κοινοβούλιο διαδήλωναν ανάπηροι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Και όταν ψηφίστηκαν αυτά τα νομοσχέδια, η Κύπρος βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Κανένα όμως απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επένδυσαν στην αγανάκτηση του κυπριακού λαού…».
«Για το τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Σόιμπλε, περιμένετε να το ακούσετε σε λίγες ώρες και μην προτρέχετε», απάντηση ο Μανώλης Γλέζος για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μέγα ζητούμενο» χαρακτήρισε την εθνική κυριαρχία ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος εκτιμώντας ότι με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, «οι δανειστές της χώρας προσπαθούν να δέσουν τα συμφέροντα τους», μέσω μιας διαδικασίας που κινείται εκτός λογικής.
«Γιατί οι δανειστές απαιτούν αυτή την ψηφοφορία; Θέλουν να υπογράψουμε ξανά και ξανά αν και η Βουλή έχει ψηφίσει τρία Μνημόνια», είπε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής και αναφερόμενος στην αναγκαστική εκτέλεση και το ενδεχόμενο κατάσχεσης εθνικών περιουσιακών στοιχείων παρατήρησε: «Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι δεν είναι προδότες και ότι ψηφίζουν άδολα. Ωραία να το πιστέψουμε. Αλλά ψηφίζοντας το νομοσχέδιο την εκχώρηση την υπογράφουν».
naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ