Τεχνολογία-Επιστήμη
Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013 15:15

Αλγόριθμοι πρόγνωσης εγκλημάτων σε αμερικανικές πόλεις

Λειτουργία που παραπέμπει σε αυτήν των μεταλλαγμένων «προγνωστών» της γνωστής ταινίας επιστημονικής φαντασίας, Minority Report, θα έχει εξελιγμένος αλγόριθμος πρόληψης εγκλημάτων που χρησιμοποιείται ήδη στη Βαλτιμόρη και την Φιλαδέλφεια.

Το συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σύντομα και στην Ουάσιγκτον, υπόσχεται μείωση των δολοφονιών (αλλά και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, στην περίπτωση της Ουάσιγκτον, τη στιγμή που στη Βαλτιμόρη και την Φιλαδέλφεια έχει να κάνει μόνο με ανθρωποκτονίες), καθώς προβλέπει ποιοι πρώην φυλακισμένοι είναι πιθανότερο να προβούν σε φόνους ή να γίνουν θύματα, οπότε χρήζουν στενότερης επιτήρησης/ παρακολούθησης.

Το λογισμικό θα υποβοηθά την κρίση των επιτηρητών αποφυλάκισης (parole officers), που βασίζεται κυρίως στο ποινικό μητρώο των πρώην φυλακισμένων. Τον αλγόριθμο ανέπτυξε ο Ρίτσαρντ Μπερκ, εγκληματολόγος του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος, μιλώντας στο ABC News, εκτιμά πως θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των δολοφονιών και άλλων εγκλημάτων, ενώ παράλληλα θα βοηθά και στον ορισμό ποινών και χρηματικών εγγυήσεων.

Όπως λέει ο Μπερκ, όταν ένα άτομο αποφυλακίζεται και τίθεται υπό επιτήρηση, το ερώτημα που τίθεται στον επιτηρητή είναι το εξής «τι επίπεδο επιτήρησης πρέπει να παρέχεται;». Το λογισμικό στην ουσία αντικαθιστά την ανάγκη απόφασης σε αυτό το θέμα από τον επιτηρητή.

Για την ανάπτυξη του λογισμικού δημιουργήθηκε μία βάση δεδομένων άνω των 60.000 εγκλημάτων (συμπεριλαμβανομένων ανθρωποκτονιών), και στη συνέχεια γράφτηκε ένας αλγόριθμος για την εύρεση των ατόμων που φαίνονταν ως πιο πιθανό να προβούν σε εγκλήματα μετά την αποφυλάκισή τους. Κατά μέσο όρο, λαμβάνει χώρα μία δολοφονία ανά 100.000 άτομα- ακόμα και σε ομάδες «υψηλού κινδύνου» η αναλογία είναι 1/100, οπότε η πρόγνωση/ πρόβλεψη θεωρείται πολύ δύσκολη. Κατά τον Μπερκ, το πρόγραμμα αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού, καθώς μπορεί να εντοπίσει, αντί για έναν, οκτώ μελλοντικούς δολοφόνους μέσα σε 100.

Στις μεταβλητές που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνονται κριτήρια όπως το ποινικό μητρώο και η γεωγραφική θέση, ωστόσο καθοριστικής σημασίας αποδείχτηκαν το είδους του εγκλήματος και η ηλικία στην οποία διεπράχθη, καθώς φαίνεται πως άτομα τα οποία προέβησαν σε εγκλήματα σε νεαρή ηλικία (λ.χ 14 ετών) είναι πιο πιθανό να προβλεφθεί πως θα κάνουν το ίδιο στο μέλλον σε σχέση με κάποιους που έκαναν το ίδιο έγκλημα σε μεγάλη ηλικία.

Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο η χρήση τέτοιου λογισμικού μπορεί να οδηγήσει στην άδικη και αυστηρή αντιμετώπιση ατόμων που δεν θα προέβαιναν σε εγκληματικές πράξεις στο μέλλον.