Κόσμος
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003 14:49

Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ

Η διήμερη διάσκεψη κορυφής της Συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) θα συγκεντρώσει στην Μπανγκόκ 21 ηγέτες των χωρών Ασίας-Ειρηνικού, στις 20 και 21 του μηνός.

Οι εργασίες της συνόδου θα επικεντρωθούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στο μέλλον των πολυμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά την αποτυχία της συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού.

Στη διάσκεψη που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, θα μετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της APEC, ανάμεσά τους οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας Χου Τζιντάο. Θα προηγηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών σε μια πόλη φρούριο για την ασφάλεια της οποίας έχουν επιστρατευθεί χιλιάδες αστυνομικοί.

Δύο χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα χρόνο μετά την επίθεση στο Μπαλί, η απειλή της τρομοκρατίας δεν μοιάζει να έχει περιοριστεί. «Το θέμα της τρομοκρατίας είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνόδου ταϊλανδός πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα. «Δεν είναι δυνατόν οι ανεπτυγμένες χώρες να μιλούν για εμπόριο και όχι για ασφάλεια, καθώς οικονομία και ασφάλεια συμβαδίζουν», πρόσθεσε.

Στη Μπανγκόκ, ο πρόεδρος Μπους θα καλέσει τους εταίρους του στην APEC να συνεργαστούν με περισσότερο ζήλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να μη μειώνουν τις προσπάθειές τους, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσινγκτον. Επίσης θα ασκήσει πιέσεις ώστε να εξασφαλίσει τη δέσμευση των άλλων χωρών για το Ιράκ, μερικές ημέρες πριν από τη διάσκεψη των δωρητών για την ανασυγκρότηση της χώρας που θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου, στη Μαδρίτη.

«Θα συζητήσουμε το θέμα αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προτρέψουν για μια ενισχυμένη συνεργασία, προκειμένου όλες οι χώρες να κατανοήσουν ότι η τρομοκρατία δεν είναι μόνο αμερικανικό πρόβλημα» τόνισε.

Η σύνοδος αυτή θα δώσει επίσης την ευκαιρία για μια πρώτη συνάντηση των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου εμπορίου, μετά την αποτυχία το Σεπτέμβριο της συνόδου σε επίπεδο υπουργών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Κανκούν του Μεξικού.

Τα μέλη της APEC θα εξετάσουν ακόμη το θέμα της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Κίνα θα υποστηρίξει εκ νέου την πολιτική της για ισοτιμία γιουάν-δολαρίου, σε αντίθεση με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, οι οποίες ζητούν την απελευθέρωση της τιμής συναλλάγματος του κινεζικού νομίσματος.

Ο κ. Τακσίν, εκατομμυριούχος που έκανε περιουσία δραστηριοποιούμενος στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και πιο εξοικειωμένος με τις επιχειρήσεις παρά με την πολιτική, θέλει να αλλάξει το στυλ της APEC. «Μετά τη Μπανγκόκ, η APEC δεν θα είναι πια η ίδια» υπογράμμισε, ζητώντας στη σύνοδο αυτή να γίνουν ουσιαστικές συζητήσεις και όχι ανιαρές ομιλίες, γραμμένες εκ των προτέρων.

Η APEC συστάθηκε το 1989. Μέλη της είναι οι εξής χώρες: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Πηγή:ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο