Περιβάλλον
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 14:04

Καναδάς: Koπάδι φαλαινών εγκλωβίστηκε κάτω από πάγους

Οι αρχές του Καναδά σε συνεργασία με τους Εσκιμώους Ινουίτ θα επιχειρήσουν να απεγκλωβίσουν ένα κοπάδι φαλαινών - δολοφόνων, οι οποίες παγιδεύτηκαν κάτω από τους θαλάσσιους πάγους του Χάντσον Μπέι, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι αρχές του Καναδά σε συνεργασία με τους Εσκιμώους Ινουίτ θα επιχειρήσουν να απεγκλωβίσουν ένα κοπάδι φαλαινών - δολοφόνων, οι οποίες παγιδεύτηκαν κάτω από τους θαλάσσιους πάγους του Χάντσον Μπέι, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι Ινουίτ απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να αποστείλει παγοθραυστικό το ταχύτερο δυνατόν. Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος της κοινότητας Ινουκτζουάκ, στο Κεμπέκ, οι όρκες έχουν πανικοβληθεί καθώς ο μόνος τρόπος να αναπνεύσουν στα παγωμένα νερά είναι μέσω μιας τρύπας στους πάγους σε μέγεθος ημιφορτηγού.

«Έχουν παγιδευτεί», δήλωσε ο Πίτερ Ινουκπούκ στο καναδικό ραδιόφωνο. «Κάθε τόσο μοιάζουν να πανικοβάλλονται. Κάποιες φορές εξαφανίζονται για αρκετή ώρα, πιθανότατα αναζητώντας άλλο ανοιχτό σημείο, το οποίο όμως δεν έχουν κατορθώσει να βρουν μέχρι αυτή τη στιγμή».

Τα 11 παγιδευμένα κήτη εντόπισε ένας κυνηγός, την Τρίτη, μία ημέρα αφότου τα νερά του κόλπου πάγωσαν, σύμφωνα με τους ντόπιους. Ανάμεσά τους είναι και κάποιες μικρές όρκες, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει πως πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας.

Σύμφωνα με τον Ινουκπούκ, οι φάλαινες-δολοφόνοι κάνουν σπάνια την εμφάνισή τους στην περιοχή τον Ιανουάριο, όμως φέτος τα νερά άργησαν να παγώσουν. Είναι πάντως η πρώτη φορά που ένα κοπάδι εγκλωβίζεται κάτω από τους πάγους του Χάντσον Μπέι.

Η υπηρεσία αλιευμάτων και ωκεανών της καναδικής κυβέρνησης έστειλε ειδικούς για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν εάν και πώς μπορούν να απεγκλωβίσουν τα θαλάσσια θηλαστικά.

Ο Τζεφ Κάρολ, βιολόγος άγριας ζωής από την Αλάσκα, συμμετείχε στις προσπάθειες απεγκλωβισμού δύο γκρίζων φαλαινών, το 1988, στην Καλιφόρνια. Μιλώντας στο NBC News, εκτίμησε ότι η χρήση παραδοσιακών μεθόδων σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική.

«Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι προσπάθειες απεγκλωβισμού φαλαινών με μέσα υψηλής τεχνολογίας αποτυγχάνουν», είπε ο Κάρολ. «Αυτό που συνήθως αποδίδει είναι όταν ντόπιοι με αλυσοπρίονα ανοίγουν τρύπες και στη συνέχεια εμείς καθοδηγούμε τις φάλαινες έξω από τους πάγους».