Κόσμος
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003 15:02

ΙFTUS: «Νέο μέτωπο ενός παγκόσμιου ιερού πολέμου» το Ιράκ

Το Ιράκ έχει εξελιχθεί σε «νέο μέτωπο ενός παγκόσμιου ιερού πολέμου» των ισλαμιστών, οι οποίοι στρατολογούν υποψηφίους «μάρτυρες» σε ολόκληρο τον πλανήτη, εκτιμά ο Ρολφ Τοπχόβεν, διευθυντής του Ινστιτούτου ερευνών για την τρομοκρατία και την ασφάλεια (IFTUS) του Έσεν (δυτική Γερμανία).

Ο κ. Τοπχόβεν χαρακτήρισε «εσφλμένη» την υποβάθμιση του φαινομένου από ορισμένους αναλυτές οι οποίοι αποδίδουν τις συνεχείς επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ, στους οπαδούς του ανατραπέντος δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

Οι εκτιμήσεις του Τοπχόβεν βασίζονται σε εκθέσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ και το παρακλάδι της Φατάχ στρατολογούν σε ολόκληρο τον κόσμο υποψήφιους μάρτυρες για το Ιράκ.

Η Τζιχάντ μάλιστα αναφέρεται στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, στην αποστολή «ανθρώπινων βομβών» στο Ιράκ.

Εντωμεταξύ παρακλάδι της Φατάχ που εδρεύει στο Λίβανο υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Μουνίρ Μακντάχ, επιβεβαίωσε ότι μαχητές της οργάνωσης έχουν σταλεί στο Ιράκ, όπου έχουν επίσης μεταβεί άτομα υπεύθυνα για την οργάνωση παρόμοιων επιθέσεων.

Ο διευθυντής του IFTUS υποστηρίζει επίσης, επικαλούμενος ισραηλινές πηγές ότι η Συρία έχει ανοίξει τα κοινά της σύνορα με το Ιράκ στους ισλαμιστές «οι οποίοι έτσι μπορούν να διεισδύουν στο Ιράκ και να πολεμούν τα συμμαχικά στρατεύματα».