Πολιτική
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 17:16

Φορολογικό: Απερρίφθη ένσταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί αντισυνταγματικότητας

Πρόταση αντισυνταγματικότητας στο φορολογικό νομοσχέδιο υπέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αιχμή το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος που επιτάσσει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Η πρόταση ωστόσο απερρίφθη κατόπιν δι' εγέρσεως ψηφοφορίας.

Πρόταση αντισυνταγματικότητας στο φορολογικό νομοσχέδιο υπέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αιχμή το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος που επιτάσσει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Η πρόταση ωστόσο απερρίφθη κατόπιν δι' εγέρσεως ψηφοφορίας.

Οι βασικές ενστάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπως αυτές διεξοδικά εκτέθηκαν από τη βουλευτή Χρυσούλα Γιαταγάνα, «συμπυκνώνονται» σε τρία σημεία. Πρώτον, στην αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων (από μισθώματα, καταθέσεις, μερίσματα ΑΕ κλπ). Δεύτερον, στην κατάργηση του αφορολογήτου. Τρίτον, στα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολύτεκνους.

Όπως ανέφερε η κ. Γιαταγάνα, με τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση παραβιάζεται ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια αφού δεν διασφαλίζεται ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης και άρα οδηγούνται πολίτες στην εξαθλίωση. Η βουλευτής κατήγγειλε επίσης ότι καταργείται η ελάχιστη προστασία της οικογένειας για να καταλήξει ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, θα έχουν επιδείξει επονείδιστη συμπεριφορά.

«Όταν στηρίζεις αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια, αυτό συνιστά αίσθημα ευθύνης και όχι επονείδιστη συμπεριφορά. Επονείδιστη είναι η άδικη κριτική εκείνων που μένουν έξω από την προσπάθεια αυτή σε αντίθεση με τους άλλους βουλευτές που επιλέγουν τον ανηφορικό δρόμο», ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα.

«Η προσπάθεια που κάνει η χώρα για δημοσιονομική προσαρμογή, την ανάπτυξη και τελικά την επιστροφή της στην ευημερία, είναι η μεγαλύτερη συνταγματική επιταγή» είπε ο κ. Τασούλας. Αντίστοιχα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι ως προς τις αιτιάσεις για την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων, έχει αποφανθεί το ΣτΕ που έχει αναγνωρίσει ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης να επιλέγει τη μορφή των φορολογήσεων λαμβάνοντας υπόψη τις κρατούσες συνθήκες.

«Προφανή και αυτονόητη» χαρακτήρισε την ένσταση αντισυνταγματικότητας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το μόνο που δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς είναι ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους ανάλογους με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Όποιος τολμήσει να το ισχυριστεί, είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο» είπε ο κ. Λαφαζάνης καταγγέλλοντας εξόφθαλμη ανισότητα από το φορολογικό σύστημα.

«Πρέπει να αποφασίσουμε ποιο κοινωνικό κράτος θέλουμε επιτέλους. Αυτό που μοιράζει απλόχερα παροχές με συνέπεια να στερούνται στη συνέχεια εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη; Ή ένα κοινωνικό κράτος που στηρίζει πραγματικά τους έχοντες ανάγκη;» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διατυπώνοντας τη διαφωνία με την πρόταση αντισυνταγματικότητας.

«Πόσο συνταγματικό είναι να ψηφίζει η Βουλή νόμο για τις 60 δόσεις των υπόχρεων του Δημοσίου και μετά η ίδια Βουλή να καταπίνει την υπογραφή της, επειδή το είπε ο κ. Τόμσεν», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Επέκρινε παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «έχει ξεφύγει» υπογράφοντας συνεχώς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου παρά τις προβλέψεις του Συντάγματος για το πότε μπορεί να γίνεται αυτό.

Υπέρ της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς και κατήγγειλε ότι «αντισυνταγματική είναι η ίδια η κυβέρνηση του Μνημονίου». Κατήγγειλε επίσης ότι με τη μορφή του κατεπείγοντος θα ψηφιστούν ως πολυνομοσχέδιο επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι το βράδυ της Δευτέρας και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει θέση για το αφορολόγητο των βουλευτών.

Τη θέση ότι η Βουλή θα πρέπει να αφήσει τη Δικαιοσύνη να αποφασίσει ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων, διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης. Ο βουλευτής επισήμανε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογίες με στόχο να διορθωθούν ή να αμβλυνθούν τα προβλήματα και κάλεσε τα κόμματα να μη διαταράξουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

«Πείτε μου ένα φορολογικό νόμο από τότε που κυβερνάτε που να υπακούει το Σύνταγμα» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και παρατήρησε ότι «το Σύνταγμα έχει διακηρύξεις που είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου και τελικά υπερασπίζεται το αστικό σύστημα που είναι άνισο και εκμεταλλευτικό».

Πηγή: ΑΜΠΕ