Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε Caa3 από Β3, ανακοίνωσε ο οίκος Moody's σημειώνοντας ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα της χρεοκοπίας.
Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες σε Caa3 από Β3, ανακοίνωσε ο οίκος Moody's διατηρώντας αρνητικό outlook.
Η υποβάθμιση αποδίδεται στην αύξηση του κυπριακού δημόσιου χρέους, εξαιτίας των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πιθανότητα της χρεοκοπίας είναι αυξημένη δεδομένης της συνεχιζόμενης αύξησης του δημόσιου χρέους, το οποίο μπορεί να γίνει μη βιώσιμο. Ωστόσο εκτιμά ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2013.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον Moody's, αποτελεί συνέχεια της αξιόγησης της κυπριακής οικονομίας που ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου του 2012.
Τότε, ο οίκος αξιολόγησης έθεσε «υπό εξέταση» την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (Β3) «ενόψει μιας πιθανής υποβάθμισης», εκτιμώντας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κύπρου, που εκτέθηκε πολύ στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι «πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο».
Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρο υπολόγισε πως το δημόσιο χρέος της χώρας ως το 2014 πρόκειται να ανέλθει στο 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).
Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, το υπουργείο προβλέπει ότι το χρέος θα ακολουθήσει πτωτική πορεία και θα μειωθεί περί το 100% του ΑΕΠ το 2020, επίπεδο που θεωρείται βιώσιμο.
Γιούνκερ: Πιθανόν μετά τον Ιανουάριο η συμφωνία για Κύπρο
To σχέδιο διάσωσης της Κύπρου πιθανόν να μην συμφωνηθεί τον Ιανουάριο, καθώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο
«Δεν νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να βρούμε μια λύση τον Ιανουάριο. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», είπε.
Εν τω μεταξύ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απάντησε σήμερα στις χθεσινές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ότι δε γίνεται να υπάρξουν ειδικές συνθήκες διάσωσης για την Κύπρο.
«Είναι φανερό πως υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τα διάφορα θέματα που εγείρονται από ορισμένες χώρες», ανέφερε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε «ότι η δανειακή σύμβαση της Κύπρου αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία».
«Η Κύπρος», συνέχισε, «δεν ζήτησε ειδική μεταχείριση από την Ευρώπη για τη δανειακή σύμβαση. Αυτό που ζητήσαμε είναι η εφαρμογή της κοινοτικής αλληλεγγύης έναντι μιας χώρας που είναι παραδεκτό από όλους ότι είναι θύμα μιας ευρωπαϊκής απόφασης για κούρεμα του ελληνικού χρέους».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Κύπρος ζητεί δίκαιη και ισορροπημένη μεταχείριση για να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ειδικά κριτήρια για τη χώρα του, σε σχέση με τους όρους του μνημονίου και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δανειακή σύμβαση, που να μην περιλαμβάνει όρους για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.
Επίσης επεσήμανε ότι οι επίσημες τοποθετήσεις της κάθε χώρας γίνονται στο Eurogroup και προσέθεσε ότι στις 21 Ιανουαρίου η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συνθήκες διάσωσης για την Κύπρο, που να μην περιλαμβάνουν την ανάγκη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.