Κόσμος
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 11:45

Βενεζουέλα: Χιλιάδες στους δρόμους υπέρ του Τσάβες

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Καράκας προς τιμήν του χθες, ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η ορκωμοσία του στην προεδρία αλλά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Καράκας προς τιμήν του χθες, ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η ορκωμοσία του στην προεδρία, αλλά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Η αναβολή της ορκωμοσίας του προέδρου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία της Βενεζουέλας, φανέρωσε τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του. Ο κ. Τσάβες, που νοσηλεύεται στην Κούβα, παρουσίασε επιπλοκές μετά από την τέταρτη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο πλαίσιο θεραπείας για καρκίνο. Δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από την επέμβαση στις 11 Δεκεμβρίου.

Οι πρόεδροι της Ουρουγουάης, της Βολιβίας και της Νικαράγουας, φίλοι του κ. Τσάβες, παρέστησαν στη συγκέντρωση. «Να ένας άνδρας που πολεμάει για τη ζωή του, είναι στις καρδιές μας αυτό έχει σημασία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα.

Η αντιπολίτευση έχει εξοργιστεί με τους χειρισμούς του κ. Τσάβες και των συνεργατών του, καθώς θεωρούν ότι στόχο έχουν να αποτρέψουν τον διορισμό ενός υπηρεσιακού προέδρου όσο απουσιάζει ο ίδιος.

Ο κ. Τσάβες μεταβίβασε, πριν αναχωρήσει για την Κούβα, πολλές από τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Νικόλας Μαντούρο, πρώην οδηγό λεωφορείου που συμμερίζεται τις ριζοσπαστικές σοσιαλιστικές ιδέες του.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, που έχασε τι προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, είπε ότι η αντιπολίτευση δεν κάλεσε τους υποστηρικτές της σε αντιδιαδήλωση προκειμένου να αποτραπούν τυχόν βίαια επεισόδια.

«Ποιος κερδίζει από ένα σενάριο σύγκρουσης», διερωτήθηκε. «Αυτοί κερδίζουν, οι ψευδο-ηγέτες στους οποίους δεν ανήκει η χώρα».