Κόσμος
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013 12:16

ΗΠΑ: Ανακοινώθηκαν οι διορισμοί επικεφαλής της CIA και του υπ. Αμυνας

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επισήμως ότι θα διορίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην γερουσιαστή Τσακ Χέιγκελ υπουργό Αμυνας και τον σύμβουλό του επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν διευθυντή της CIA. Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επισήμως ότι θα διορίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην γερουσιαστή Τσακ Χέιγκελ υπουργό Αμυνας και τον σύμβουλό του επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Καλώντας τη Γερουσία να επικυρώσει «το συντομότερο δυνατό» τους διορισμούς, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε για τον κ. Χέιγκελ ότι είναι «ο αρχηγός που αξίζουν οι στρατιώτες μας».

«Είναι ένας Αμερικανός πατριώτης. Κατατάχθηκε στο στρατό και προσφέρθηκε ως εθελοντής να πάει στο Βιετνάμ», δήλωσε ο πρόεδρος για τον 66χρονο πρώην γερουσιαστή της Νεμπράσκα.

Ο κ. Χέιγκελ, που τραυματίστηκε στη μάχη και παρασημοφορήθηκε, «θα είναι ο πρώτος που προέρχεται από τις γραμμές του στρατού και θα γίνει Υπουργός Αμυνας», σημείωσε ο πρόεδρος.

«Ίσως με τον πιο σημαντικό τρόπο, ο Τσακ γνωρίζει ότι ο πόλεμος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Γνωρίζει ότι το να στέλνουμε νέους Αμερικανούς να πολεμούν και να τραυματίζονται μέσα στη σκόνη και τη λάσπη είναι κάτι που το κάνουμε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο», σημείωσε ακόμη ο Ομπάμα, ο οποίος, όπως και ο Χέιγκελ, είχε αντιταχθεί στην απόφαση της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους να εισβάλει στο Ιράκ το 2003.

Ο πρόεδρος εξήρε επίσης τον κ. Μπρέναν, στενό συνεργάτη του εδώ και τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο. Σημειώνοντας ότι έχει περάσει 25 χρόνια της καριέρας του στη CIA, ο κ. Ομπάμα εκτίμησε ότι «ο Τζον γνωρίζει αυτό που απαιτεί η εθνική μας ασφάλεια, πληροφορίες που φωτίζουν τα γεγονότα για εκείνους που αποφασίζουν».

Αντιδράσεις

Ωστόσο οι επιλογές του κ. Ομπάμα έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον. Ιδιαίτερα η επιλογή του κ. Χέιγκελ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη για την επικύρωση στη Γερουσία, καθώς Ρεπουμπλικάνοι τον κατηγορούν ότι είναι εχθρικός απέναντι στο Ισραήλ και υποχωρητικός σε σχέση με το Ιράν.

Ο κ. Χέιγκελ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ και έχει ταχθεί υπέρ του να συμπεριληφθεί η Τεχεράνη στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις θέσεις του κ. Χέιγκελ πάνω σε «ένα εύρος κρίσιμων ζητημάτων εθνικής ασφαλείας», τα οποία θα θέσει στη συζήτηση στη Γερουσία.

Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε χθες, μιλώντας στο CNN, ότι ο κ. Χέιγκελ «θα είναι ο πλέον ανταγωνιστικός προς το Ισραήλ υπουργός Αμυνας στην ιστορία του έθνους μας».

Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν, είπε ότι η επιλογή του κ. Χέιγκελ «θα στείλει το χειρότερο δυνατό μήνυμα στον φίλο μας το Ισραήλ και τους υπόλοιπους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή».

Από την πλευρά του, ο κ. Χέιγκελ διαβεβαίωσε το Ισραήλ για την «πλήρη του στήριξη», σε μία προσπάθεια να διαψεύσει τους Ρεπουμπλικάνους που τον επικρίνουν.

Δεν υπάρχει «η παραμικρή απόδειξη πως είμαι κατά του Ισραήλ, ούτε η παραμικρή ψήφος στη Γερουσία που να έχει αδικήσει το Ισραήλ», υποστήριξε ο πρώην γερουσιαστής.

Όσον αφορά την επιλογή για τον διορισμό του κ. Μπρέναν, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στον ρόλο του, ως κορυφαίου αξιωματούχου της CIA, στις αμφιλεγόμενες τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιούνταν από την υπηρεσία επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Ο κ. Μακέιν δήλωσε ότι είχε ερωτήματα για τον κ. Μπρέναν σχετικά με τον ρόλο του στην εφαρμογή των μεθόδων αυτών, καθώς και «στην δημόσια υπεράσπιση αυτών των προγραμμάτων».