Πολιτική
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013 14:46

Αλ. Τσίπρας: Επιχείρηση συγκάλυψης από τον Αντ. Σαμαρά

Προσωπικά τον Πρωθυπουργό κατηγόρησε ο Αλ. Τσίπρας για συγκάλυψη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Για τυχοδιωκτισμό κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Κεδίκογλου. Νέες βολές από τον Ευ. Βενιζέλο.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «πάει πολύ να μιλούν για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής όσοι νομοθέτησαν τη διαπλοκή και πολιτικοποίησαν όλον τον ποινικό κώδικα για να πετύχουν την ατιμωρησία».

Μάλιστα, κατηγόρησε προσωπικά τον Πρωθυπουργό για συγκάλυψη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», υποστηρίζοντας ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς «δεν θέλει ούτε κάθαρση ούτε δικαιοσύνη». «Η επιχείρηση συγκάλυψης και προστασίας έχει ονοματεπώνυμο, και αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς» πρόσθεσε.

«Θα περιμέναμε από τον πρωθυπουργό, αντί να επιδίδεται σε πολιτικά τεχνάσματα συγκάλυψης, να μας ενημερώσει πλήρως για τις επτά λίστες με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά, κατά τη σημερινή συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, να ζητήσει τη λίστα Χριστοφοράκου, καθώς και τη λίστα των Ελλήνων καταθετών, στις γερμανικές τράπεζες. Αλλά, πρόσθεσε, ο κ. Σαμαράς «δεν θέλει ούτε κάθαρση, ούτε δικαιοσύνη, ομερτά και συγκάλυψη θέλει, για να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός στη χρεοκοπημένη Ελλάδα των σκανδάλων και της διαπλοκής».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η έρευνα της δικαιοσύνης και η αποκάλυψη της αλήθειας δεν συνιστά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής». «Ούτε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης θα έπρεπε κανονικά να συνιστά», συνέχισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αναζήτηση της αλήθειας και η δικαιοσύνη», πρόσθεσε, «θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για όλους, ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις».

Ο κ. Τσίπρας έβαλε επίσης κατά όσων «κρατούσαν στα συρτάρια τους επί μήνες τη λίστα Λαγκάρντ και την ίδια ώρα μιλούσαν για σωτηρία της χώρας, πετσοκόβοντας μισθούς συντάξεις και δικαιώματα», φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Απαντώντας στις βολές που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι επιδιώκει να διαλύσει το κόμμα. Δεν χρειάζεται τέτοια επιχείρηση από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «μια χαρά τα κατάφεραν από μόνοι τους…» πρόσθεσε σε ειρωνικό τόνο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκ νέου λόγο για «αμαρτωλό τρίγωνο», που τώρα έχει την τιμητική του και στον διεθνή Τύπο, δηλαδή για τραπεζίτες, ΜΜΕ και επιχειρηματίες, προσθέτοντας ότι «πολλούς από αυτούς, τους συναντήσαμε στη λίστα Λαγκάρντ». Μίλησε για «μια παρέα 100 οικογενειών πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, που διαχειρίζεται τις τύχες αυτού του τόπου 40 χρόνια» για «μια παρέα διαπλοκής και διαφθοράς που τελικά χρεοκόπησε τη χώρα» και για «πολιτικούς και αχυρανθρώπους, μεγαλοκατασκευαστές, εφοπλιστές, προμηθευτές του δημοσίου, μιντιάρχες» που «με θράσος έλεγαν ότι για τη κρίση φταίνε οι εργάτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Αναφερόμενος στη δανειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, o κ. Τσίπρας ζήτησε «να μην παραμυθιάζουν τον κόσμο για το δάνειο που έλαβε το σύστημα της προπαγάνδας και δημοσίων έργων από την τραπεζοκρατία του τόπου με κυβερνητική εντολή, λίγες ημέρες πριν την τοποθέτηση επιτρόπου σε αυτές».

Επιπλέον, έθεσε σε ετοιμότητα την παράταξη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους επόμενους τρεις μήνες, όπως είπε, μια νέα δέσμη μέτρων «που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο και θα πάει τη χώρα έναν αιώνα πίσω» εκτιμώντας ότι το επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση θα προωθήσει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διευκόλυνση των απολύσεων, τη μείωση των αποζημιώσεων, την πλήρη ευελιξία στην εργασία, νέες μειώσεις στους μισθούς -μέσω της κατάργησης των επιδομάτων και το πάγωμα των τριετιών- και απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας φέρεται σαν να βρίσκεται στη βίλα Αμαλία

Για «τυχοδιωκτισμό» και «υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας» κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, σε σχόλιό του με αφορμή την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ώρα που ο Πρωθυπουργός δίνει μάχη για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας, να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει τη ρευστότητα της οικονομίας ώστε να δρομολογηθεί ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί τυχοδιωκτικά να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια και φέρεται σαν να βρίσκεται στη βίλα Αμαλία», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Ευ. Βενιζέλος: Σαν προκήρυξη από τη Βίλα Αμαλία η πρόταση προανακριτικής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε νέες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την κοπή της πίτας του κόμματος, στην πρώτη συνάντηση εργασίας της ΚΟ το 2013 στη Βουλή, αφού ανέφερε πως η χρονιά ξεκινά φαινομενικά αρνητικά, καθώς, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ δέχεται επίθεση, σημείωσε ότι μπορεί να είναι και ευκαιρία για πολύ θετικούς οιωνούς και όρους. Στη συνέχεια, παραπέμποντας στο μαχαίρι το οποίο κρατούσε για να κόψει την πίτα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε: «Επομένως, καλού κακού, κρατάμε κι ένα μαχαίρι».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές πως αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ: «Το λέω αυτό γιατί η στρατηγική που εφαρμόζουν οι φίλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ έχει δύο άξονες: Ο ένας άξονας είναι εκ νέου εγκωμιασμός της βίας κι ο άλλος άξονας είναι η ποινικοποίηση και η στοχοποίηση» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος».

Στον ίδιο τόνο και αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε ο πολιτικός σχηματισμός για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «γι' αυτό είδαμε κι ένα κείμενο χτες, που εμφανίστηκε ως νομικό, ενώ είναι σαν προκήρυξη από τη βίλα Αμαλία».

Την ίδια ώρα σε σχόλιό του για την ομιλία του κ. Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί «έφοδο» κατά της πολιτικής σταθερότητας, επενδύοντας πάνω στην καταστροφή της χώρας.

«Καταστροφή που σε πείσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επήλθε ούτε θα επέλθει, γιατί οι θυσίες και οι δυσκολίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός πιάνουν τόπο», προσθέτει.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αδιέξοδο, δεν έχει προτάσεις και λύσεις για το μέλλον της χώρας και των πολιτών.

Για τον κ. Τσίπρα, αναφέρει ότι η ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ επιβεβαιώνει πλήρως όσα έχει πει το ΠΑΣΟΚ για το πολιτικό ρεσάλτο κατά της κυβέρνησης και της χώρας.