Δανειακή διευκόλυνση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς και εφάπαξ δωρέαν βοήθεια θα προσφέρει το Κατάρ στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε από το Κάιρο ο πρωθυπουργός του εμιράτου Χαμάντ Αλ Θανί.
Νέα δανειακή διευκόλυνση ύψους 1,5 δις ευρώ, και παράλληλη εφάπαξ βοήθεια 368 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης παρέχει στην Αίγυπτο το Εμιράτο του Κατάρ.
Ο πρωθυπουργός του εμιράτου Χαμάντ Αλ Θανί ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του ύψους της βοήθειας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μόρσι στο Κάιρο.
Η αιγυπτιακή λίρα έχει αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας οκταετίας στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ήδη οι αρχές προειδοποιούν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας έχουν αγγίξει «ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα».
Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου στο B-, στο οποίο σήμερα βρίσκεται και η Ελλάδα.
Σχεδόν δύο έτη μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, ο πολιτικός αναβρασμός ο οποίος επικρατεί στην βορειοαφρικανική χώρα δυσχεραίνει την οικονομική ανάταξη.
Το Κατάρ ήδη, και προ της νέας συμφωνίας, παρείχε βοήθεια ύψους 1,9 δις ευρώ στην Αίγυπτο.
Οι οικονομολόγοι της Αιγύπτου κάνουν λόγο για συνδυασμό παραγωγικής και επενδυτικής στασιμότητας και πληθωρισμού, τον στασιμοπληθωρισμό, ο οποίος απειλεί τις προοπτικές της αιγυπτιακής οικονομίας.
Πολλοί Αιγύπτιοι ήδη καταφεύγουν στη λύση του σκληρού συναλλάγματος, υπό τον φόβο μιας χρεοκοπίας, την οποία πάντως ο Μόρσι έχει αποκλείσει, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων.
Οι αναταραχές της περιόδου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου καθυστέρησαν την διαπραγμάτευση της αιγυπτιακής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανειακή διευκόλυνση ύψους 3,67 δις ευρώ.