Κόσμος
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 10:51

Ιστορική ημέρα για την Κίνα

Η Κίνα είναι από σήμερα η τρίτη χώρα που στέλνει άνθρωπο στο διάστημα μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Shenzhou V («Θεϊκό Σκάφος) από την έρημο του Γκόμπι ήταν επιτυχής και αποτελεί ορόσημο στο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, η οποία σχεδιάζει επίσης επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη.

Το διαστημόπλοιο θα πραγματοποιήσει 14 περιστροφές γύρω από τη Γη και θα παραμείνει στο διάστημα έως 23 ώρες. Στο σκάφος επιβαίνει ο αστροναύτης Γιανγκ Λιουέι, 38 ετών, ο οποίος δήλωσε πως αισθάνεται θαυμάσια και ότι οι ενδείξεις του είναι φυσιολογικές.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και πρόεδρος της χώρας Χου Τζιντάο χαρακτήρισε την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή στην ιστορία της χώρας ως μια σημαντική επιτυχία. Δήλωσε επίσης ότι η εκτόξευση «δοξάζει τη σπουδαία μας πατρίδα» και αποτελεί «ένα σημαντικό, ιστορικό βήμα του κινεζικού λαού», δείγμα της προόδου της χώρας, που φθάνει «στην αιχμή της παγκόσμιας επιστήμης και τεχνολογίας».

Πριν από τη σημερινή πρώτη επανδρωμένη πτήση η Κίνα πραγματοποίησε τέσσερις μη επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, στέλνοντας τέσσερα Shenzhou σε τροχιά, Το 2000, το Πεκίνο δημοσιοποίησε ένα φιλόδοξο 20ετές διαστημικό πρόγραμμα για την εξερεύνηση του διαστήματος, την κατασκευή διαστημικών σταθμών, την αποστολή σκαφών στην Σελήνη και τον ¶ρη, καθώς και την ανάπτυξη μιας εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τους “New York Times”, με την αποστολή επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα η Κίνα θέλει να παρουσιάσει έμπρακτα σε ολόκληρο τον κόσμο τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει στο χώρο της τεχνολογίας και να εδραιώσει παράλληλα τη θέση της ανάμεσα στις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου στο χώρο της αεροναυτικής.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η πολιτική ηγεσία της χώρας αποσκοπεί στην τόνωση του ηθικού και του πατριωτικού αισθήματος των Κινέζων, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να αποδείξει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ικανό να φέρει εις πέρας έργα υψηλών απαιτήσεων. Η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο εν λόγω εγχείρημα καταδεικνύεται και από την τεράστια προβολή του από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία, ως γνωστόν, ελέγχονται από το κράτος.

«Πάνω απ΄ όλα είναι θέμα πρεστίζ», δήλωσε ο Μπράιαν Χάρβεϊ, συγγραφέας βιβλίου γύρω από το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας. Η πολιτική ηγεσία της χώρας θεωρεί ότι η αποστολή αυτή «αποτελεί δικαίωση του πολιτικού τους συστήματος», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό, Reuters