Πολιτιστικά
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013 10:56

Περιορισμένες επιλογές για τους σινεφίλ

Μια αληθινή ιστορία - άγνωστη στο ευρύ κοινό - και μια κλασσική ταινία τρόμου, η οποία σε τρεις διαστάσεις πλέον ετοιμάζεται να συμπληρώσει σαράντα χρόνια ζωής, θα προσφερθούν να κρατήσουν «ζεστούς» τους σινεφίλ τις βραδιές αυτής της ψυχρής εβδομάδας.

Μια αληθινή ιστορία - άγνωστη στο ευρύ κοινό - και μια κλασσική ταινία τρόμου, η οποία σε τρεις διαστάσεις πλέον ετοιμάζεται να συμπληρώσει σαράντα χρόνια ζωής, θα προσφερθούν να κρατήσουν «ζεστούς» τους σινεφίλ τις βραδιές αυτής της ψυχρής εβδομάδας.

«Επιχείρηση "Αργώ"»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μπεν Αφλεκ φέρνει στο φως μία αληθινή ιστορία, που για πολλά χρόνια δεν είχε φτάσει στην κοινή γνώμη, με αυτό το δραματικό θρίλερ, το οποίο είναι υποψήφιο για 5 Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης ταινίας – δράμα, σκηνοθεσίας, β΄ ανδρικού ρόλου - Άλαν Άρκιν, σεναρίου - Κρις Τέριο, μουσικής - Αλεξάντερ Ντεσπλά). Αναλαμβάνοντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Μπεν Άφλεκ συνεργάζεται στην παραγωγή με τον επίσης βραβευμένο με Όσκαρ, Τζορτζ Κλούνεϊ και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Γκραντ Χέσλοφ, ενώ το καστ συμπληρώνουν ο βραβευμένος με Όσκαρ, Άλαν Άρκιν, ο πρωταγωνιστής του τηλεοπτικού «Breaking Bad», Μπράιαν Κράνστον και ο Τζον Γκούντμαν.

Η ταινία αποτελεί το περιπετειώδες χρονικό μιας επικίνδυνης αποστολής, που έλαβε χώρα το 1979, κατά την κορύφωση της κρίσης του Ιράν, όταν μια ομάδα ιρανών στρατιωτών εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης και κράτησε ομήρους 52 Αμερικανούς, 6 από τους οποίους κατάφεραν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του καναδού πρέσβη.

Τη διάσωσή τους, πριν εντοπιστούν και θανατωθούν, κλήθηκε να φέρει εις πέρας ο ειδικός «απομακρύνσεων» της CIA, Τόνι Μέντεζ, ο οποίος κατέστρωσε ένα «κινηματογραφικό» σχέδιο δράσης.

Όπως αναφέρει ο σεναριογράφος Κρις Τέριο: «Όταν διάβασα το άρθρο στο Wired, μου δημιουργήθηκε πολύ έντονη περιέργεια για το τί είδους άνθρωπος μπορούσε να είναι ο Τόνι Μέντεζ. Ποιος ήταν αυτός που μπόρεσε να σκεφτεί τόσο εκτός πλαισίου, για να καταλήξει να συλλάβει αυτό το σχέδιο και να το φέρει εις πέρας; Ακουγόταν εντελώς παράλογο και αδύνατο. Εκείνος, όμως, κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επιχειρώντας κάτι που θα φάνταζε τρελό, ακόμα και για κινηματογραφικό σενάριο του Χόλυγουντ».

«Ο δολοφόνος με το πριόνι (3D)»

Η κλασική ταινία τρόμου του 1974, «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι», ζωντανεύει ξανά από τον σκηνοθέτη Τζον Λούσενχοπ, ο οποίος σε αυτό το σίκουελ επιστρατεύει την τρισδιάστατη τεχνολογία, για να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή. Με πρωταγωνιστές τους Αλεξάντρα Νταντάριο, Τάνια Ρέιμοντ, Τομ Μπάρι, Σκοτ Ίστγουντ και Μπιλ Μόσλεϊ, η ταινία συνεχίζεται από το σημείο που την άφησε τότε ο Τομπ Χούπερ, ενώ η τωρινή ηρωίδα επισκέπτεται το σπίτι που κληρονόμησε από τη γιαγιά της, και βρίσκεται μπροστά σε μία τρομακτική έκπληξη.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης