Κόσμος
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 13:28

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δράσης κατά της Συρίας ο Ρίτσαρντ Περλ

«Καθυστερημένη» χαρακτήρισε ο Ρίτσαρντ Περλ, πρώην σύμβουλος στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, την πρόσφατη επίθεση των Ισραηλινών εναντίον τοποθεσίας κοντά στη Δαμασκό, όπου - σύμφωνα με το Τελ Αβίβ – υπήρχε στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών της Τζιχάντ. Δήλωσε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

«Ο πρόεδρος Μπους άλλαξε ριζικά την αμερικανική προσέγγιση στο θέμα της τρομοκρατίας στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνεται πλέον διαχωρισμός ανάμεσα στους τρομοκράτες και στις χώρες που τους δίνουν καταφύγιο», ανέφερε ο Περλ κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ιερουσαλήμ.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η επιδρομή των Ισραηλινών στις αρχές του μήνα αντανακλά μία νέα πολιτική ανάλογη με εκείνη που υπαγορεύει το δόγμα Μπους.

Σημειώνεται ότι η επιθετική επιχείρηση των Ισραηλινών – η πρώτη στο εσωτερικό της Συρίας την τελευταία εικοσαετία - είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εν μέσω φόβων για επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Την ενέργεια του Ισραήλ καταδίκασαν ¶ραβες ηγέτες και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιδρομή στη Συρία. Η τελευταία ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ζήτησε από τον Αριέλ Σαρόν αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποτραπεί κλιμάκωση της έντασης. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν για «την επίθεση εναντίον ενός στρατοπέδου τρομοκρατών, αρκετές ώρες μετά την επιδρομή».

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού προειδοποίησε ότι το Ισραήλ ενδέχεται να πραγματοποιήσει και νέες επιδρομές μέσα στο έδαφος της Συρίας, εάν αυτή η χώρα εξακολουθήσει να φιλοξενεί «τρομοκρατικές οργανώσεις που προετοιμάζουν αντι-ισραηλινές ενέργειες».

Η Τζιχάντ απάντησε ότι δεν διατηρεί στρατόπεδα συγκέντρωσης ή άλλες βάσεις εκτός των παλαιστινιακών εδαφών.

Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ακολούθησαν την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας, στο εστιατόριο «Μαξίμ» στη Χάϊφα, από την οποία σκοτώθηκαν 19 Ισραηλινοί πολίτες, την παραμονή της μεγάλης εορτής του Γιόμ Κιπούρ. Την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ, καταδίκασε ο Γιάσερ Αραφάτ και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι, τονίζοντας ότι θα πληγούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες.

«Έχουμε πρόβλημα με όσους Σύρους εξακολουθούν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για τους αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο Associated Press ο στενός συνεργάτης του αμερικανού προέδρου και του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας, ο Περλ απάντησε: «Όλα είναι πιθανά».

Επισήμανε επίσης ότι δεν θα είναι δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν δυνάμεις στη Συρία παρά την ισχυρή παρουσία αμερικανικών στρατιωτών στο Ιράκ, στην Κορέα και στα Βαλκάνια. Χαρακτήρισε επίσης την αμυντική μηχανή της Συρίας «πολύ αδύναμη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίτσαρντ Περλ παραιτήθηκε από την προεδρία του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής του Πενταγώνου στα τέλη Μαρτίου μετά τις αποκαλύψεις ότι κατείχε θέση σε εταιρεία συμβούλων για αμυντικά θέματα.

Πηγή: Associated Press