Κόσμος
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 14:11

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τον αναμενόμενο διορισμό Χέιγκελ στο υπ. Αμυνας

Αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει η αναμενόμενη ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα για τον διορισμό του Ρεπουμπλικάνου Τσακ Χέιγκελ ως υπουργού Αμυνας αναφορικά με τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν.

Αντιδράσεις έχει ήδη προκαλέσει η αναμενόμενη ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα για τον διορισμό του Ρεπουμπλικάνου Τσακ Χέιγκελ ως υπουργού Αμυνας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται επίσης εντός της ημέρας να ανακοινώσει ότι διορίζει τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας Τζον Μπρέναν επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου.

Και οι δύο διορισμοί πρέπει να επικυρωθούν από τη Γερουσία.

Η επιλογή του κ. Χέιγκελ, ενός πρώην Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή και παρασημοφορημένου βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, για να διαδεχθεί τον Λίον Πανέτα ως επικεφαλής του Πενταγώνου θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη για την επικύρωση στη Γερουσία, καθώς Ρεπουμπλικάνοι τον κατηγορούν ότι είναι εχθρικός απέναντι στο Ισραήλ και υποχωρητικός σε σχέση με το Ιράν.

Ο κ. Χέιγκελ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ και έχει ταχθεί υπέρ στο να συμπεριληφθεί το Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν.

Η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε, μιλώντας στο CNN, ότι ο κ. Χέιγκελ «θα είναι ο πλέον ανταγωνιστικός προς το Ισραήλ υπουργός Αμυνας στην ιστορία του έθνους μας».

Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν, είπε ότι η επιλογή του κ. Χέιγκελ «θα στείλει το χειρότερο δυνατό μήνυμα στον φίλο μας το Ισραήλ και τους υπόλοιπους συμμάχους μας στη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, ο κ. Μπρέναν, σύμβουλος του κ. Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρταίας ο οποίος υπηρέτησε παλαιότερα στη CIA, θα διαδεχθεί τον απόστρατο στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω σκανδάλου για την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε με τη βιογράφο του.

«Ο Μπρέναν έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του προέδρου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια ενεπλάκη σε όλα τα μεγάλα θέματα εθνικής ασφάλειας και θα είναι σε θέση να αναλάβει αμέσως τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της CIA», επισήμανε ο αξιωματούχος.