Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, ζήτησε από πέντε δημοσιογράφους τεσσάρων μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, να αποκαλύψουν τις πηγές που χρησιμοποίησαν στα ρεπορτάζ τους σχετικά με την υπόθεση ενός αμερικανού επιστήμονα, ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα για κατασκοπεία το 1999.
Ο δικαστής Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον, έκρινε, ότι ο επιστήμονας Γουεν Χο Λι, έχει το δικαίωμα να μάθει ποιος κρυβόταν πίσω από τη διαρροή που τον εξέθεσε στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Λι, που είναι πυρηνικός επιστήμονας και κατάγεται από την Ταϊβάν, έμεινε εννέα μήνες στη φυλακή και σήμερα, με αγωγή που κατέθεσε, ζητά αποζημίωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο δικαστής, ζήτησε από τους δημοσιογράφους Τζέϊμς Ράϊζαν και Τζεφ Γκερθ της εφημερίδας «New York Times», από τον Μπομπ Ντρογκίν των «Los Angeles Times», τον Τζόζεφ Χέμπερτ του πρακτορείου Associated Press, και τον Πιερ Τόμας του τηλεοπτικού καναλιού CNN, να αποκαλύψουν τα ονόματα των πηγών τους.
Η προστασία της πηγής των πληροφοριών, είναι μια από τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας. Ωστόσο, ο δικαστής Τζάκσον θεωρεί ότι η αποκάλυψη των δημοσιογραφικών πηγών, δεν αντίκειται στο αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ελευθερία του Τύπου. «Θα ήταν άσκοπο να υποστηρίξουμε ότι το πρώτο άρθρο δίνει το δικαίωμα στο δημοσιογράφο ή στην πηγή του να καταπατήσει το νόμο για να προστατεύσει την πληροφορία», αναφέρει στη γραπτή απόφαση του ο δικαστής.
Ο σύμβουλος του «Associated Press», Ντέιβιντ Τόμλιν, χαρακτήρισε «έκπληξη» την απόφαση του δικαστή. Το CNN και η εφημερίδα «Los Angeles Times», δήλωσαν ότι «μελετούν» το αίτημα του Τζάκσον ενώ η «New York Times» σκοπεύει να ασκήσει έφεση.