Κόσμος
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2003 19:26

Στην Ιαπωνία αύριο ο Τζορτζ Μπους

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι θα έχει αύριο στο Τόκιο ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με κύρια επιδίωξη να εξασφαλίσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ιαπωνίας στο Ιράκ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, η οικονομική συνδρομή του Τόκιο μέχρι το 2007 αναμένεται να φθάσει τα 5 δισ. δολάρια, κυρίως με τη μορφή δανείων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοϊζούμι έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του νομοθετικού σώματος της Ιαπωνίας για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, ωστόσο τα σχέδια ανάπτυξης των ιαπώνων στρατιωτών έχουν παγώσει εξαιτίας της ανησυχίας για πιθανές απώλειες.

Στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί και η ελεύθερη διακύμανση των νομισμάτων εν όψει της συνόδου των ασιατικών χωρών (APEC) την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Μπους αναμένεται να ζητήσει από την ιαπωνική κυβέρνηση να περιορίσει την πολιτική των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος που έχουν στόχο της αποδυνάμωση του γιεν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, από τις 28 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου η ιαπωνική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της χώρας πώλησαν 4,46 τρισ. γιεν στις αγορές ξένου συναλλάγματος, σε μία παρέμβαση-ρεκόρ σε μηνιαία βάση. Οι ιαπωνικές αρχές συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι θα παρέμβουν ξανά, προκειμένου να συγκρατήσουν την ισοτιμία του γιεν και να προστατεύσουν την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Μπους προειδοποίησε κατά της πολιτικής των παρεμβάσεων που ακολουθεί το Τόκιο με σκοπό τη διατήρηση χαμηλής ισοτιμίας του γιεν. «Περιμένουμε από τις αγορές να αντανακλούν την πραγματική αξία των νομισμάτων», είπε ο κ. Μπους.

Τόνισε επίσης ότι θα θέσει το θέμα αυτό τόσο στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι όσο και σε Κινέζους αξιωματούχους την ερχόμενη εβδομάδα στην Ταϊλάνδη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/16/833937.htm .

Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική στο θέμα αυτό ειδικά μάλιστα εν όψει των εκλογών της 9ης Νοεμβρίου.

Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της αποδυνάμωσης του δολαρίου αποσκοπώντας στη μείωση του τεράστιου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου, επανέλαβε πάντως πως η κυβέρνηση υποστηρίζει την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» δημιουργώντας την αίσθηση πως ο Λευκός Οίκος είτε μιλά διπλή γλώσσα ή διχάζεται στο θέμα του δολαρίου.