Κόσμος
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 07:11

Μείωση των στρατευμάτων στο Ιράκ προβλέπει το αμερικανικό Πεντάγωνο

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι θα μπορέσουν να μειώσουν «σημαντικά» τον αριθμό των στρατιωτών που διατηρούν στο Ιράκ το επόμενο έτος, καθώς άλλες χώρες θα στείλουν στρατεύματα και οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα μπορέσουν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του Πενταγώνου, Ντοβ Ζακάϊμ.

Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε : «Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στο Ιράκ από 147.000 που είναι τώρα, στους 113.000 κατά το οικονομικό έτος 2004», το οποίο άρχισε την 1η Οκτωβρίου.

Σήμερα, περίπου 70.000 Ιρακινοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης στο Ιράκ, μαζί με τους Αμερικανούς. Πρόκειται για άνδρες που έχουν ενταχθεί στην αστυνομία και στη μεθοριακή φρουρά του Ιράκ. «Τα σχέδια είναι να αυξηθεί αυτός ο αριθμός στους 170.000 άνδρες», δήλωσε ο Ζακάϊμ.

Επεσήμανε δε, ότι «καθώς θα αυξάνεται η συνεισφορά από τη διεθνή κοινότητα και τους Ιρακινούς σε θέματα ασφάλειας, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των στρατιωτών τους».