Κόσμος
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 14:07

Αρχισε η συνάντηση Μπους - Κοϊζούμι

Αρχισε πριν από λίγο στο Τόκιο η συνάντηση του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έφθασε σήμερα στην ιαπωνική πρωτεύουσα με τη σύζυγό του.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ιαπωνίας στο Ιράκ. Η ιαπωνική κυβέρνηση υποσχέθηκε την Τετάρτη ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ενώ, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, η οικονομική συνδρομή του Τόκιο μέχρι το 2007 αναμένεται να φθάσει τα 5 δισ. δολάρια, κυρίως με τη μορφή δανείων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοϊζούμι έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του νομοθετικού σώματος της Ιαπωνίας για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, ωστόσο τα σχέδια ανάπτυξης των ιαπώνων στρατιωτών έχουν παγώσει εξαιτίας της ανησυχίας για πιθανές απώλειες.

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί και η ελεύθερη διακύμανση των νομισμάτων εν όψει της συνόδου των ασιατικών χωρών (APEC) την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Μπους αναμένεται να ζητήσει από την ιαπωνική κυβέρνηση να περιορίσει την πολιτική των παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος που έχουν στόχο της αποδυνάμωση του γιεν.