Πολιτική
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 17:01

Αλληλοκατηγορίες για την τοπική αυτοδιοίκηση

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) με επίκεντρο τους πόρους για την αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης παρουσίασε τους πέντε άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμού, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αρνητική στάση απέναντι στην αυτοδιοίκηση, παραβιάζει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και υπεξαιρεί πόρους από τις νομαρχίες. Απέδωσε μάλιστα τα παραπάνω σε κομματικό σχεδιασμό και καθεστωτική αντίληψη η οποία καταργεί, όπως είπε, ό,τι δεν βολεύει την κυβέρνηση και το κόμμα.

Απαντώντας στον κ. Καραμανλή, ο κ. Σκανδαλίδης τόν κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Κάλεσε εξάλλου τη ΝΔ να καταθέσει τις προτάσεις της.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι αποφεύγουν να μιλήσουν για αιρετό δήμαρχο, αιρετό νομάρχη και αιρετό περιφερειάρχη.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι ο ρόλος των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων δεν θα πρέπει να είναι απλώς διαχειριστικός.