Κόσμος
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2003 10:37

Περιορίζονται οι πολιτικές ελευθερίες στις αραβικές χώρες, εκτιμά ο ΟΗΕ

Ο αμερικανικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει δώσει στα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα τη δικαιολογία για τον μεγαλύτερο περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών σε διάφορες αραβικές χώρες, εκτιμά έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ο σοβαρότερος ίσως αντίκτυπος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας είαι ότι έδωσε σε ορισμένα καθεστώτα αραβικών χωρών τη λανθασμένη δικαιολογία για τον περιορισμό των ελευθεριών μέσω ενός διευρυμένου ορισμού της τρομοκρατίας», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ το 2003 για την Αραβική ανάπτυξη.

Η έκθεση αφορά περίπου 270 εκατομμύρια Αραβες και διαμορφώθηκε υπό τη διεύθυνση του Ρίμα Χάλαφ Χουνάιντι, βοηθού του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και δυεθυντή του περιφερειακού γραφείου του ΟΗΕ για τις αραβικές χώρες. Στη συγγραφή της έκθεσης που αποτελείται από 200 σελίδες μετείχαν 40 Αραβες διανοούμενοι.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Αμμάν αποφεύγει οποιαδήποτε κριτική στις αμερικανικές μεταπολεμικές επιδιώξεις στο Ιράκ, αλλά σημειώνει ότι οι Αραβες εξέλαβαν τον πόλεμο ως προσπάθεια «αναδιάρθρωσης της περιοχής απο ξένες δυνάμεις που θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα».