Κόσμος
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2003 11:23

Συνάντηση των πρέσβεων στο ΝΑΤΟ για το στρατιωτικό ρόλο της Ε.Ε.

Oι ΗΠΑ έχουν ζητήσει για σήμερα τη σύγκληση ειδικής συνάντησης των πρέσβεων των 19 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, με αντικείμενο συζήτησης τα σχέδια της Ε.Ε. για μια νέα αμυντική πολιτική.

Κατά τη συνάντηση αυτή αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις για την πρωτοβουλία της Ε.Ε. να αναπτύξει ανεξάρτητο στρατιωτικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι τρεις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις –Μ.Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία- κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία για το εν λόγω θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζει και να διευθύνει, όποτε απαιτείται, περιορισμένης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις, δίχως να καταφεύγει στο στρατιωτικό δυναμικό του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ ωστόσο ανησυχούν ότι η ανωτέρω πρωτοβουλία αποτελεί πλήγμα για τα συμφέροντά τους, και αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν απαράδεκτο το ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητης κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης της Ε.Ε..

Κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες όμως, ευρωπαίοι ηγέτες όπως εκείνοι της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, τόνισαν ότι η ανεξάρτητη στρατιωτική διοίκηση της Ε.Ε. θα γίνει οπωσδήποτε πραγματικότητα.