Κόσμος
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 10:59

Μπους : «Θετική η εξέλιξη η συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά»

«Πολύ θετική εξέλιξη», χαρακτήρισε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, τη δέσμευση του Ιράν, να αποδεχθεί τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος.

Ερωτηθείς σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μπαλί, με την πρόεδρο της Ινδονησίας Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, ο πρόεδρος Μπους ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, που μετέβησαν στην Τεχεράνη για να «στείλουν ένα πολύ ισχυρό οικουμενικό μήνυμα στους Ιρανούς ότι πρέπει να αφοπλιστούν».

«Φαίνεται ότι οι Ιρανοί αποδέχονται τα αιτήματα του ελεύθερου κόσμου και τώρα εναπόκειται σε αυτούς να αποδείξουν ότι αποδέχονται τα αιτήματα. Είναι μιά πολύ θετική εξέλιξη», τόνισε ο Μπους.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά από την ανακοίνωση του Ιράν, ότι συμφωνεί να δεχτεί απρογραμμάτιστες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από εκπροσώπους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ότι αναστέλλει το πρόγραμμά του για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Το Ιράν δεσμεύτηκε χθες να υπάρξει «πλήρης διαφάνεια» στις πυρηνικές του δραστηριότητες και διαβεβαίωσε πως «τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στο αμυντικό του δόγμα», όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες ιρανών ανώτατων αξιωματούχων με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Τζακ Στρο, στην Τεχεράνη.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ για να ικανοποιήσει, με πλήρη διαφάνεια, όλα τα αιτήματα και όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν κατά την ΙΑΕΑ, αλλά και να καλύψει όλες τις πιθανές ελλείψεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Χασάν Ροχανί επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, δήλωσε πως η χώρα του θα υπογράψει το πρωτόκολλο για αυστηρότερους ελέγχους των πυρηνικών εγκαταστάσεων μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος στη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου, ο ιρανός αξιωματούχος επεσήμανε : «Με τη θέλησή μας επιλέξαμε να διακόψουμε τη διαδικασία αυτή, που σημαίνει πως μπορεί να κρατήσει μια ημέρα ή ένα χρόνο, εξαρτάται από μας. Οσο το Ιράν πιστεύει πως αυτή η διακοπή (της διαδικασίας) είναι προς όφελός μας θα συνεχίσουμε, αν όχι θα σταματήσουμε».

«Η πλήρης συμμόρφωση είναι τώρα αναγκαία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, που συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους στην περιοδεία του στην Ασία.