Πολιτική
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 11:53

Δίκη«17» : Στιχομυθία προέδρου με τον Δημήτρη Κουφοντίνα

«Δεν θα σας δικάσω ως κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Ερχεστε εδώ γιατί είχατε ορισμένα οράματα. Ομως, όποιος παραβεί τον ποινικό νόμο θα βρει εμένα μπροστά του».

Η φράση αυτή του προέδρου του δικαστηρίου Μιχάλη Μαργαρίτη, προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα, προκάλεσε έκπληξη στη δικαστική αίθουσα, λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Ο κ. Μαργαρίτης κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, κ. Φραγκίσκου Ραγκούση, και ενώ ο συνήγορος αναφερόταν στο νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος, απευθύνθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα λέγοντας:

- Πρόεδρος : «Κύριε Κουφοντίνα, εγώ δεν σας βλέπω σαν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου. Πιστεύω ότι μέσα σας πιστεύατε ότι κάνατε κάτι καλό. Δεν δέχομαι ότι θέλατε το κακό. Κίνητρα έχουν πολιτικά. Η κοινωνία τούτη εδώ, δεν θεωρεί αγαθά τέτοια κίνητρα, να βγαίνουμε στον δρόμο και να σκοτώνουμε».

- Κουφοντίνας : «Διαφθορείο είναι...».

- Πρόεδρος : «Η πατρίδα μας δεν είναι διαφθορείο. Κοιτάτε τους γείτονες που στέλνουν τα κορίτσια τους υπηρέτριες. Κοιτάτε εμάς εδώ που καλοζούμε».

- Κουφοντίνας : «Το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε είναι ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμα στην προϊστορία. Η αδικία και η βία...».

- Πρόεδρος : «Είστε ή ιδεολόγος ή ιδεολήπτης».

- Κουφοντίνας : «Η δημοκρατία δεν είναι το τέλος της ιστορίας, αλλά της προϊστορίας».

- Πρόεδρος : «Είναι πολύ ωραία αυτά που λέτε... Το ποιά είναι η Ελλάδα δεν θα το πείτε εσείς σήμερα. Είναι η 25η χώρα σε ευημερία, σήμερα... Για την ιδεολογία δεν θα δικάσουμε κανέναν. Δεν μπορώ να σας δικάσω σαν κακοποιούς του κοινού Ποινικού Δικαίου. Ερχεστε εδώ γιατί είχατε ορισμένα οράματα. Τότε θα ήταν ανιστόρητη η δίκη. Εγώ δεν κάνω ανιστόρητη δίκη. Αλλά θα κρίνω μέσα στα όρια του Συντάγματος και του νόμου. Δεν θα κρίνω υπαρξιακά, όσους έρχονται εδώ μέσα. Οποιος παραβεί τον Ποινικό νόμο, θα βρεί εμένα μπροστά του».

Η δίκη συνεχίζεται με την αγόρευση του κ. Ραγκούση.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων