Πολιτική
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 14:46

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την οικονομία

Η Ελλάδα «πρέπει να συστρατευθεί με τις χώρες που στοχεύουν στην αποδοχή του σχεδίου Συντάγματος, χωρίς τροποποιήσεις που θα αλλοιώνουν την ουσία του. Πιστεύουμε στην υιοθέτηση του σχεδίου Συντάγματος το ταχύτερο δυνατό».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την «πορεία της Ελλάδας με την Ε.Ε.», η οποία έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Συντάγματος για την Ε.Ε. ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα δημοκρατικό σχέδιο συντάγματος, που έχει μεν ελλείμματα, εξυπηρετεί όμως τις επιδιώξεις της χώρας μας.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζει ότι οι μικρότερες χώρες πρέπει να έχουν περισσότερους βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να υπάρχει περιγραφή με σαφήνεια του ρόλου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έτσι ώστε να είναι απόλυτα διακριτός από το ρόλο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να υπάρχει ένας επίτροπος ανά κράτος-μέλος. Ο κ. Σημίτης στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «ενδεδειγμένη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ορθότερο είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με το 50% των ψήφων των κρατών-μελών και το 50% του συνολικού αριθμού των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε επίσης είπε ότι αποτελεί και επιλογή της κυβέρνησης η ανάπτυξη μιας διακριτής ευρωπαϊκής άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο τέταρτο ΚΠΣ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα και σ' αυτό και η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μεγιστοποίηση των ωφελημάτων της.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, υποστήριξε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ είναι ασφαλώς μια σημαντική, θετική εξέλιξη και ότι αποτελεί φυσική συνέπεια και συνέχεια της ένταξης. Επισήμανε ωστόσο, ότι αυτή έγινε με καθυστέρηση και εικονική σύγκλιση (παρά τις ενισχύσεις της Ένωσης).

«Δεν αξιοποιήθηκε η πιο ευνοϊκή διεθνής συγκυρία. Δεν προωθήθηκαν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Ακολουθήθηκε ένα κράμα πολιτικής, με βασικά στοιχεία τη δημιουργική λογιστική και τη φορολογική επιδρομή», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, και συνέχισε:

«Όλα αυτά κοστίζουν σήμερα πολύ ακριβά, τόσο στην οικονομία, όσο και σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τόσους πόρους όσους δεν είχαν όλες μαζί, οι προηγούμενες μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Από το 1996 ως το 2003 διαχειρίσθηκε 278 δις ευρώ και αύξησε το χρέος κατά 82 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας βρίσκεται στο βυθό κάθε ευρωπαϊκής μέτρησης για το εισόδημα, την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής».

Ο πρόεδρος του «ΣΥΝ» Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι το σχέδιο Συντάγματος για την Ευρώπη που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη του 21-ου αιώνα».

Πρόσθεσε δε, ότι η πολιτική ενοποίηση για να προχωρήσει προϋποθέτει την έννοια του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος. ''Αυτή όμως η έννοια'' όπως είπε ''σήμερα δεν υφίσταται, διότι τα επιμέρους εθνικά κράτη και ιδιαίτερα τα ισχυρά αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο το εθνικό τους συμφέρον. Επομένως η διαδικασία της ενοποίησης ή θα στηριχθεί σε άλλη βάση ή θα βαλτώσει.

Με αυτή την έννοια πρέπει να προσδιοριστούν οι μεγάλοι στόχοι και μεγάλος στόχος που να συγκινεί τους λαούς δεν είναι το αν θα ηγεμονεύσει ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλος στόχος είναι η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η αυτονομία από τις ΗΠΑ και η πολιτική της ειρήνης''.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η θέση του ΣΥΝ είναι το δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και η ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένας συνδυασμός κοινωνικών και αναπτυξιακών στόχων με δημοσιονομικά κριτήρια.

Αναφερόμενος στη Χάρτα Σύγκλισης που πρόσφατα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε οτι ''τα εξαγγελθέντα απο τον πρωθυπουργό επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αποτυχία και σηματοδοτούν το Χάρτη της άπόκλισης και των κοινωνικών ανισοτήτων, οταν μετά απο 25 χρόνια συμμετοχής στην Ενωση η Ελλάδα παραμένει ουραγός μεταξύ των ''15'' σχεδόν σε όλους τους τομείς''.

Πηγή: ΑΠΕ