Κόσμος
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 07:48

ΗΠΑ : Παράνομη η διαφημιστική αλληλογραφία μέσω e-mail

Ενεκρίθη σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία από την αμερικανική Γερουσία, το νομοσχέδιο που κρίνει ως παράνομη την ανεπιθύμητη, διαφημιστική ηλεκτρονική αλληλογραφία (spam) και ιδρύει ένα μητρώο για όσους δεν επιθυμούν να λαμβάνουν τέτοια μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους.

Οι αποστολείς τέτοιων μηνυμάτων, που γεμίζουν τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία με πορνογραφικό υλικό ή με τρόπους για εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τιμωρηθούν με φυλάκιση και να καταβάλουν πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 97 υπέρ έναντι μηδέν κατά. Είναι η πρώτη φορά που η Γερουσία λαμβάνει μέτρα εναντίον της μάστιγας του spam. Υπολογίζεται ότι ένα στα δύο μηνύματα που λαμβάνουν οι χρήστες στο ταχυδρομείο τους είναι ανεπιθύμητα. Οι γερουσιαστές τόνισαν ότι το spam έχει εξελιχθεί σε ανησυχητικό φαινόμενο και θα μπορούσε να κατακλύσει το διαδίκτυο αν αφεθεί ανεξέλεγκτο. Το νομοσχέδιο πάντως δεν θέτει εκτός νόμου όλα τα ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα, αλλά κυρίως τα παραπλανητικά που εκτιμάται ότι αποτελούν τα δύο τρίτα όλων των ανεπιθύμητων.

Οσοι αλλοιώνουν τη διεύθυνση απάντησης, κρύβουν τις διαφημίσεις τους πίσω από παραπλανητικές επικεφαλίδες όπως «Re : your request» («Απάντηση στο αίτημα σας») ή προωθούν χάπια για την ανάπτυξη του σώματος ή άλλα παραπλανητικά προϊόντα, θα αντιμετωπίζουν πλέον ποινή φυλάκισης ενός έτους. Αν παραβιάσουν το νόμο και δεύτερη φορά μπορεί να καταδικαστούν μέχρι και σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Τα μηνύματα ερωτικού περιεχομένου θα πρέπει στο εξής να φέρουν σήμανση, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να τα φιλτράρουν. Επίσης θα απαγορευτεί η αποστολή μηνυμάτων στους χρήστες που θα εγγράψουν την ηλεκτρονική διεύθυνσή τους σε ένα ειδικό μητρώο («do-not-spam»), παρόμοιο με το δημοφιλές μητρώο των τηλεφωνικών αριθμών για όσους δεν θέλουν να τους ενοχλούν τηλεφωνικά οι εταιρείες τηλεπωλήσεων.

Εκτός νόμου τίθονται και άλλες τακτικές, όπως η χρησιμοποίηση πολλαπλών λογαριασμών για να παρακάμπτονται τα φίλτρα και η αποστολή μηνυμάτων σε εκατομμύρια τυχαίες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Να σημειωθεί πάντως ότι μόνο οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές καθώς και οι υπηρεσίες παροχής πρόσβασης θα έχουν το δικαίωμα να προσάγουν τους παραβάτες στη δικαιοσύνη.