Πολιτική
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 17:14

Α. Κακλαμάνης: Ονομαστική η ψηφοφορία για τις περιπτώσεις άρσης βουλευτικής ασυλίας

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία για κάθε περίπτωση αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε διευκρινίσεις που παρείχε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ενόψει της σχετικής συνεδρίασης της Ολομέλειας την επομένη Πέμπτη και μετά από τη σύγχυση που χαρακτήρισε την προχθεσινή ψηφοφορία για τα δέκα αιτήματα άρσης ασυλίας βουλευτών (με αποτέλεσμα τη διακοπή της), ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι τη νέα διαδικασία της φανερής ψηφοφορίας την αποφάσισε ομόφωνα η Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης του ισχύοντος νέου Συντάγματος.

«Οι βουλευτές που αρνούνταν προχθές να ψηφίσουν υπέρ της άρσης των ασυλιών, ήταν μειοψηφία›, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής, κατά τη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους. «Θέλω να πιστεύω ότι οι βουλευτές την Πέμπτη θα έρθουν σκεπτόμενοι το κύρος του Κοινοβουλίου. Με τον καιρό και με την πλήρη εφαρμογή τού νέου συστήματος, πιστεύω ότι θα γίνει φανερό πως η Ολομέλεια δεν μεταβάλλεται σε δικαστήριο. Δημιουργείται βεβαίως ένα κλίμα ότι ο βουλευτής «παραπέμπεται›, αλλά με τον καιρό θα γίνει κατανοητό προς όλους, πως αυτό δεν συνιστά καταδίκη του βουλευτή και πως η γενική απαγόρευση άρσης της βουλευτικής ασυλίας, βλάπτει χειρότερα το κύρος του βουλευτή και του πολιτικού κόσμου», σχολίασε ο κ. Κακλαμάνης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα κρίσης των αιτήσεων άρσης της ασυλίας βουλευτών, τα σχετικά αιτήματα θα διαβιβάζονται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κρίνει εάν είναι βάσιμα ή όχι. Ακολούθως, η διακομματική Επιτροπή Δεοντολογίας που έχει ήδη συσταθεί, εισηγείται στην Ολομέλεια ποιες από τις αιτήσεις αφορούν την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή (οπότε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει ο τελευταίος να καλύπτεται από την ασυλία του) και ποιες όχι – και η Ολομέλεια αποφασίζει για ποιες περιπτώσεις θα αίρεται τελικώς η ασυλία.

Πηγή: ΑΠΕ