Κόσμος
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2003 08:31

Η οργάνωση «Ανσάρ αλ-Ισλάμ» κύριος στόχος των ΗΠΑ στο Ιράκ

Η ιρακινή μουσουλμανική οργάνωση Ανσάρ αλ-Ισλάμ, της οποίας την κεντρική βάση κατέστρεψαν αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις, πριν εκδηλωθεί η εισβολή στο Ιράκ, αναδεικνύεται στη σοβαρότερη τρομοκρατική απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Πενταγώνου.

Ο αντιπτέραρχος Νόρτον Σβάρτζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αντάρτες της συγκεκριμένης οργάνωσης έχουν πάρει μέρος στις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βαγδάτη. Ομως επικαλούμενος δηλώσεις άλλων Αμερικανών αξιωματούχων υποστήριξε ότι η Ανσάρ αλ-Ισλάμ έχει δημιουργήσει πυρήνες μέσα στη Βαγδάτη και ως εκ τούτου έχει γίνει βασικός στόχος των αμερικανικών δυνάμεων.

«Νομίζω ότι η Ανσάρ αλ-Ισλάμ είναι ο κύριος αντίπαλός μας από τις οργανωμένες τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ αυτή τη στιγμή και επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτή», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματικός, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις στο Γενικό Επιτελείο του αμερικανικού στρατού.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανέφερε σε υπόμνημά του σε αξιωματούχους του Πενταγώνου ότι «μόλις τώρα αρχίζει» η μάχη εναντίον της Ανσάρ αλ-Ισλάμ.

Ερωτηθείς ο αντιπτέραρχος Σβαρτζ εάν η Ανσάρ αλ-Ισλάμ δρα ανεξάρτητα, ή συντονίζει τις ενέργειές της με πιστούς στον Σαντάμ Χουσέιν, απάντησε ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για διασυνδέσεις μεταξύ πιστών στο προηγούμενο καθεστώς και κάποιων στελεχών της Ανσάρ αλ-Ισλάμ». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «σε γενικές γραμμές ενεργούν ανεξάρτητα».