Κόσμος
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2003 10:01

Αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη – Τουλάχιστον 18 οι νεκροί

Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί από τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το πρωί το κέντρο της Βαγδάτης.

Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε κοντά στα γραφεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο της Βαγδάτης. Παγιδευμένο με εκρηκτικά ιρακινό ασθενοφόρο πέρασε τα φυλάκια ασφαλείας και προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα στον τοίχο του κτιρίου σπέρνοντας τον θάνατο. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 10 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15, ενώ το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού υπέστη μεγάλες καταστροφές.

Λίγα λεπτά αργότερα μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή ανάμεσα στο υπουργείο Πετρελαίου και το υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι.

Μια τρίτη έκρηξη συνέβη έξω από αστυνομικό τμήμα στην συνοικία Σάαμπ, στη βόρεια Βαγδάτη.

Το νέο μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων προκαλεί έντονη ανησυχία στις αμερικανικές δυνάμεις καθώς εκδηλώνεται ένα 24ωρο μετά την επίθεση με ρουκέτες στο ξενοδοχείο Αλ-Ρασίντ στο οποίο διέμενε ο αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς. Από την επίθεση στο Αλ Ρασίντ σκοτώθηκε ένας αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 Αμερικανοί.

Ο Γούλφοβιτς δεν τραυματίστηκε αλλά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, παραδέχθηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν περίμενε πως οι δυνάμεις της στο Ιράκ θα γίνονταν στόχος τόσο σφοδρών και συστηματικών επιθέσεων.

«Επικρατεί μία επικίνδυνη κατάσταση όπως φάνηκε και από την τελευταία επίθεση αλλά και από τις άλλες επιθέσεις που πραγματοποιούν οι εναπομείναντες οπαδοί του παλιού καθεστώτος και οι τρομοκράτες που δεν επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά δεν θα πτοηθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόλιν Πάουελ.