Πολιτική
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 20:01

Ανεπίσημα πρακτικά Δίκης 17Ν (30/10/2003) Μέρος 2/5

Ευτυχώς το κλίμα τρομοϋστερίας δεν είχε επηρεάσει τους συγκεκριμένους εργαζομένους στην εταιρεία ΒΕΡΓΕΤΗ, οι οποίοι προθυμότατοι, μέχρι ακόμα και σήμερα προσέτρεξαν στα αρχεία, μας βοήθησαν με αποτέλεσμα να σας παρουσιάζουμε όλο το αποδεικτικό υλικό. Αλλά δεν είναι μόνο η εταιρεία ΒΕΡΓΕΤΗ κ.κ. Εφέτες, είναι και ο κ. Θάνος, ο επικεφαλής του γνωστού μεσιτικού γραφείου, ο οποίος τί σας είπε κ. Πρόεδρε: Ότι περιμένει πώς και πώς την αποφυλάκιση του κ. Ηρακλή Κωστάρη και την επομένη κιόλας θα τον επαναπροσλάβει, γιατί όπως είπε έχασε το καλύτερο χαρτί του μεσιτικού γραφείου.

Στον κ. Κωστάρη είχε ανατεθεί το πιο δύσκολο τμήμα του μεσιτικού γραφείου κ.κ Δικαστές και είχε συναλλαγές με δημόσια πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας. Και δεν ακούστηκε τίποτα εναντίον του. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος, που για τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια εργάζεται βεβαιωμένα, μας το είπε και η εταιρεία ΒΕΡΓΕΤΗΣ και ο κ. Θάνος, από το πρωί ως το βράδυ, να μπορεί να είναι παρών, να μπορεί να είναι εφ’ όπλου λόγχη όταν το τρομοκρατικό καθήκον το ζητά.

Κύριοι Δικαστές, το λέει εξάλλου και το καταστατικό στον 3ο όρο, για να ταυτιστώ κι εγώ λίγο με την κα Τσόλκα που το αγαπάει τόσο, «απαιτεί ενεργό συμμετοχή, συνεχή συμμετοχή›. Όταν αποδεικνύεται μπροστά σας ότι ο κ. Κωστάρης ήταν επιφορτισμένος με τη διεξαγωγή των οικονομικών συναλλαγών της εταιρείας και επίσης είχε συναλλαγές και ήταν σε επαφή καθημερινή με όλους σχεδόν τους πελάτες του κ. Θάνου, πώς μπορούμε να πούμε ότι καιροφυλακτούσε, ότι περίμενε πότε θα τον καλέσει το τρομοκρατικό καθήκον;

Δεν κολλάει κ.κ. Δικαστές και φυσικά δεν κολλάει και ο κατά Βασιλακόπουλον «ρέμπελος›. Να πάω λίγο στα ψευδώνυμα σχετικά με την υπόθεση Μπακογιάννη.

Κύριοι Πρόεδροι, κ.κ. Εφέτες, η μητέρα των καταθέσεων, αυτή του Σάββα γιατί είναι ο κύριος άξονας βάσει του οποίου όλοι γυρίζουν, όσοι τις λαμβάνουν υπόψη, δεν μιλάει πουθενά για τον Κωστάρη. Αναφέρει κάποιον Χάρη, κάποιον Τάκη (δεν θυμάμαι). Πουθενά όμως δεν ταυτοποιεί το συγκεκριμένο ψευδώνυμο με τον Ηρακλή Κωστάρη, πουθενά, λέξη προς λέξη εάν τη διαβάσετε.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν ο Κωστάρης ή ο Χάρης ή ο Τάκης που είχε τέτοια ενεργό συμμετοχή, που τράβηξε υποτίθεται την σκανδάλη στην δολοφονία του Μπακογιάννη να μην τον γνωρίζει ο Σάββας και να μην έχει καταγραφεί στη κατάθεση του Σάββα το όνομα «Ηρακλής Κωστάρης›. Μάλιστα ο κ. Ξηρός όχι μόνο δεν λέει πουθενά το όνομα του Κωστάρη αλλά τι λέει ως κύριο χαρακτηριστικό του Χάρη;

Ως κύριο χαρακτηριστικό του Χάρη μας λέει ότι ήταν το καλό ντύσιμο κ.κ. Δικαστές. Όταν ο Χάρης στη συγκεκριμένη ενέργεια του Μπακογιάννη είναι μόλις 22 χρονών, μόλις έχει έρθει από την επαρχία πάμφτωχος, προσπαθεί να βρει τον δρόμο του, δουλεύει ήδη σε super market και στην ημερομηνία της δολοφονίας του αειμνήστου Μπακογιάννη δουλεύει ήδη στην εταιρεία ΒΕΡΓΕΤΗ. Είναι σίγουρα με ένα τζιν λιωμένο και τριμμένο και ο κ. Σάββας ως κύριο χαρακτηριστικό έχει το καλό ντύσιμο του κ. Κωστάρη. Είναι πλέον για πλέον οξύμωρο κ.κ. Εφέτες 22 χρονών παιδί από επαρχία με ένα μηχανάκι όλο στους δρόμους να είναι καλοντυμένος.

Μάλιστα ο κ. Ξηρός λέει ότι είχε πιστέψει ότι είχε κατάστημα με ρούχα, μπουτίκ. Σίγουρα δεν αναφέρεται στον Κωστάρη κ.κ. Δικαστές. Πέρα από αυτό και ο κ. Νίκας και ο κ. Σοφός και η κα Καραμπλιάνη σας είπαν ότι τα ψευδώνυμα ήταν κυλιόμενα και όχι μόνο, σας το είπε και ο κ. Τσελέντης και ο κ. Τέλιος. Από πού προκύπτει δηλαδή ότι το Χάρης αποδίδεται στον Ηρακλή Κωστάρη;

Πέρα όμως από αυτό, αν αναχθούμε στη σφαίρα φαντασίας των ψευδωνύμων και δεχθούμε ότι πράγματι ο Χάρης είναι ο Κωστάρης, από πού προκύπτει κ.κ. Δικαστές ότι ο Κωστάρης τράβηξε σκανδάλη στη συγκεκριμένη ενέργεια; Όταν μάλιστα έχετε και την ομολογία του κ. Τσελέντη και την κατάθεσή του στην οποία επιβεβαιώνει ότι η συνήθης πρακτική ήταν ένα άτομο να κρατάει δύο όπλα και τον κ. Μπούα τον μάρτυρα στην υπόθεση Περατικού που βεβαιώνει ότι ο δράστης κρατούσε δύο όπλα και με αυτά πυροβόλησε.

Επίσης στην ενέργεια, στην απόπειρα κατά του κ. Παπαδημητρίου ελέχθη ότι ένας κρατούσε τα δύο όπλα. Δεν υπάρχει δηλαδή το παραμικρό στοιχείο που να μας δείχνει, εκτός αν κάνουμε πλέον ακροβατικούς συλλογισμούς, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να μας δείχνει ότι ο κ. Κωστάρης όχι μόνο ήταν ο Χάρης αλλά ήταν και στην οδό Ομήρου και όχι μόνο αυτό, τράβηξε και σκανδάλη.

Κύριοι Εφέτες, σας προσκομίσαμε την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας ΒΕΡΓΕΤΗ που δείχνει ότι εκείνη την ημερομηνία έγινε κατάθεση 3.500.000 δραχμών στην Εθνική Τράπεζα. Σας το βεβαίωσε η κα Μουσούρη, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Σας προσκομίσαμε την ταμειακή κατάσταση. Ποιος έκανε τις εξωτερικές δουλειές στην εταιρεία ΒΕΡΓΕΤΗ; Γι αυτό κανείς πλέον δεν έχει αμφιβολία. Σίγουρα δεν έτρεχε το αφεντικό με το μηχανάκι να εισπράξει. Ποιος έκανε τις εξωτερικές εργασίες; Χωρίς άλλο ο κ. Κωστάρης.

Βεβαίως αν ο κ. Κωστάρης πράγματι ήταν στις 08:00 στις 26 Σεπτεμβρίου ΄89 στην οδό Ομήρου όχι μόνο θα θυμόταν σε ποια Τράπεζα ήταν, θα θυμόταν και τι καφέ είχε πιει το πρωί κ.κ. Δικαστές. Παρόλα αυτά εμείς βρήκαμε ότι εκείνη την ημέρα έκανε την συγκεκριμένη κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα.

Πέρα από αυτό όσον αφορά στην υπόθεση Μπακογιάννη είναι πέρα για πέρα βέβαιο και ευλόγως η Αντιτρομοκρατική είχε κάποια αγωνία να αποδώσει τους ρόλους στους δράστες. Είναι ενδεικτικά μάλιστα κάποια δημοσιεύματα εφημερίδας που φέρουν ως δράστη τον κ. Τζωρτζάτο και μία ημέρα μετά όταν συλλαμβάνεται ο κ. Κωστάρης δεδομένης της αρνήσεώς του, ορίστε ο δράστης, ορίστε ο ρόλος, ο κ. Κωστάρης.

Πέρα από αυτό όμως κ.κ. Εφέτες δεν σας κάνει εντύπωση ότι μέσα στον φάκελο δεν υπάρχουν τα σκίτσα που είχαν γίνει τότε από τους αυτόπτες μάρτυρες; Πού βρίσκονται όλα αυτά τα σκίτσα και που σε καμία περίπτωση δεν προσιδιάζουν, δεν προσομοιάζουν στον κ. Κωστάρη ο οποίος τότε ήταν 22 χρονών και μικροδείχνει όπως βλέπετε σε σχέση με την ηλικία του πάρα πολύ ενώ όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για ηλικίες μεταξύ 35 και 40 και το έχουν αποτυπώσει στα σκίτσα αυτά κ.κ. Εφέτες που ουδεμία σχέση έχουν με τον εντολέα μου; Σας τα έχουμε δώσει κ. Πρόεδρε τα σκίτσα.

Κατόπιν όλων τούτων και ενόψει και του αποδεικτικού στοιχείου που σας προσκομίσαμε, ταμειακή κατάσταση που πιστοποιεί την επιταγή στην Εθνική Τράπεζα και της πλήρους ελλείψεως οιουδήποτε επιβαρυντικού στοιχείου αλλά και της καταθέσεως της πέρα για πέρα όψιμης του κ. Μπερετάνου, η υπεράσπιση του κ. Κωστάρη φυσικά ζητάει την απαλλαγή του για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Να περάσουμε στην ενέργεια κατά του κ. Βαρδινογιάννη. Θα περιοριστώ στο να υπενθυμίσω την αναφορά της πολιτικής αγωγής για την ενέργεια αυτή. Είπε ο κ. Μαχάς «για τον Ηρακλή Κωστάρη δεν έχουν προκύψει πράγματα υπό την εξής έννοια: ότι ο ίδιος δεν είπε τίποτα στο ακροατήριό σας, αρνήθηκε να πει προανακριτικά, μένει στο ότι αρνούμαι τα πάντα και προσκόμισε κάποια στοιχεία τα οποία θα αξιολογήσει το Δικαστήριό σας›.

Ο κ. Μαχάς φυσικά συνειδητοποίησε ότι θα ήταν δώρον άδωρον να τα βάλει με το ισχυρότατο άλλοθι, το ακλόνητο που προέβαλε ο κ. Κωστάρης, υπενθυμίζω συναλλαγή εξ επιταγής εις διαταγήν εισπραχθείσα cash από τον κ. Κωστάρη, είναι ο τελευταίος κομιστής. Στην πίσω όψη της επιταγής είδατε το σφραγιδάκι του. Αντιλαμβανόμενος λοιπόν ο κ. Μαχάς ότι πράγματι τα στοιχεία αυτά είναι ακλόνητα τα θέτει στην κρίση σας και πολύ καλά κάνει και τα θέτει τα άλλοθι στην κρίση σας για να έρθει ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελέας κ. Μαρκής και να επιβεβαιώσει λέγοντας ότι «εμείς τη δικονομική αλήθεια αναζητούμε. Η δικονομική αλήθεια είναι αυτή που προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε›. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία; Μας τα είπε ο κ. Μαχάς. Είναι η υπ’ αριθμ. 82 επιταγή που εισεπράχθη στην Τράπεζα Κρήτης (αν δεν απατώμαι). Συνεπώς ο κ. Μαχάς μας εξειδικεύει αυτό που ζητάει ο κ. Μαρκής, την δικονομική αλήθεια που βασίζεται στα στοιχεία (επιταγή) που προσκομίζει ο κατηγορούμενος και για να έρθει φυσικά ο κ. Πρόεδρος σωστά να προσθέσει ότι «εμείς για να καταδικάσουμε κάποιον χρειαζόμαστε τρανταχτές αποδείξεις› στη συνεδρίαση που εξεταζόταν ο κ. Μπερετάνος.

Συνεπώς εδώ τι βλέπουμε; Συγκλίνει πολιτική αγωγή, υπεράσπιση, Εισαγγελία και Πρόεδρος. Γιατί; Η δικονομική αλήθεια που ζητάει ο κ. Εισαγγελέας βάσει των στοιχείων που πρότεινε η πολιτική αγωγή (επιταγή) αποκλείουν κάθε έννοια τρανταχτής αποδείξεως για να καταδικάσετε κάποιον που ζητήσατε εσείς κ. Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, για την συγκεκριμένη ενέργεια Βαρδινογιάννη ο κ. Κανάρης (τον θυμάστε) πιστοποιεί ότι για 4 ημέρες πριν το συμβάν το MISTUBISHI ήταν παρκαρισμένο στο συγκεκριμένο μέρος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για 4 ημέρες οι δράστες επισκέπτονταν το μέρος και έφτιαχναν το MISTUBISHI. Πώς λοιπόν ο κ. Κωστάρης για 4 ημέρες επισκεπτόταν το MISTUBISHI στη Νέα Ερυθραία, στο άλλο άκρο της Αττικής από την Μεταμόρφωση που βρισκόταν η δουλειά του; Όταν μάλιστα έχουμε μισθοδοτική κατάσταση που πιστοποιεί τα 25 ημερομίσθια του κ. Κωστάρη.

Δεν είναι μόνο αυτό. Το είπε και ο κ. Λάμπρου, ο κ. Τακτικός Εισαγγελέας. Είπε ο κ. Εισαγγελέας «το ότι η εγκληματική αυτή Οργάνωση κατάφερε να ξεφεύγει από το δόκανο του νόμου και της Δικαιοσύνης οφείλεται στη σχολαστική μελέτη και προετοιμασία› MISTUBISHI 4 ημέρες στον τόπο του συμβάντος «και προετοιμασία των εγκλημάτων της που λεπτομερώς περιελάμβανε το χρόνο δράσης και τον τρόπο διαφυγής μετά την τέλεση των εγκλημάτων›. Έτσι αρχίζει κ.κ. Εφέτες την αγόρευσή του ο κ. Τακτικός Εισαγγελέας κ. Λάμπρου και όταν πλέον έρχεται στη συγκεκριμένη υπόθεση Βαρδινογιάννη δεν αναφέρει πουθενά τον εντολέα μου.

Τι σημαίνει αυτή η σιωπή του κ. Εισαγγελέως; Αναμφισβήτητα συνάγω εγώ ότι προτείνει την απαλλαγή του ενόψει βέβαια και του συγκεκριμένου άλλοθι, του υπ’ αριθμ. 82 παραστατικού. Αλλά και η κα μάρτυς Αναστασίου πιστοποιεί ότι είδε τους δράστες 05:30 το πρωί και φυσικά θα ερμηνεύσουμε την κα μάρτυς ως εξής: ότι ο κ. κατηγορούμενος στις 05:00 έφυγε από το Γαλάτσι που έμενε με την σύζυγό του, αρραβωνιαστικιά του τότε, πήγε στη Νέα Ερυθραία με το μηχανάκι, εκσφενδόνισε το πυραυλάκι, έφυγε αμέσως, πήγε στην Μεταμόρφωση, τον περίμενε στην πόρτα το αφεντικό και του είπε «εντάξει, επειδή πήγες και έστειλες τη ρουκέτα πάρε τώρα γρήγορα να πας να εισπράξεις την επιταγή›, πήγε στην Τράπεζα και εισέπραξε την επιταγή.

Τι μας είπαν εκεί οι μάρτυρες κ.κ. Εφέτες; Την συγκεκριμένη ημέρα έγιναν πόσες συναλλαγές από τον teller; Την συγκεκριμένη ημέρα έγιναν 192 συναλλαγές από τον teller. Ο αύξων αριθμός στο παραστατικό που σας φέραμε είναι ο υπ’ αριθμ. 82. Τι μας είπε ο κ. Μαλτζάρκος; Ότι η διακοπή του ρεύματος, του συστήματος κ.κ. Εφέτες έγινε στην υπ’ αριθμ. 38 συναλλαγή που ήταν 09:30 το πρωί. Ύστερα από πολύωρη εδώ ακροαματική διαδικασία τι συνήχθη εκείνη την ημέρα κ.κ. Εφέτες; Ότι κατά προσέγγιση η ώρα της συναλλαγής ήταν 10:30 με 11:00. Σε αυτό κατέληξε και η πολιτική αγωγή και η Έδρα και η υπεράσπιση. Συνεπώς η υπ’ αριθμ. 82 συναλλαγή έγινε περί της 10:30 και 11:00 στα Κάτω Πατήσια. Ο Ηρακλής έριξε το πυραυλάκι στις 09:30 και μετά βεβαίως είχε όλον τον χρόνο να πάει να περιμένει να πάρει τις δουλειές, να πάει στην Τράπεζα, να βγάλει τη μαγική ράβδο και να εξαφανίσει την ουρά που εκείνη την ημέρα δεν περίμενε κανείς στην Τράπεζα για να προβεί στη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Αμφισβητήθηκε από την αντίπαλη όχθη ότι έχει εισπράξει ο κ. Κωστάρης. Εγώ απορώ γιατί ο έχων στοιχειώδεις γνώσεις του νόμου περί επιταγής γνωρίζει ότι ο τελευταίος κομιστής εισπράττει. Και ο Καθηγητής κ. Γιαννίδης και ο κ. Βασιλακόπουλος ήθελαν σώνει και καλά να μας πουν ότι το σφραγιδάκι ήταν χαλκευμένο ή ότι το έκανε η υπεράσπιση και το έβαλε. Όταν έρχεται η κα Φράγκου και έχει πάρει την συγκεκριμένη επιταγή, το πρωτότυπο και σας το δείχνει και σας επιβεβαιώνει κιόλας η κα Μουσούρη ότι το συγκεκριμένο σφραγιδάκι είχε φτιαχτεί για τον κ. Κωστάρη επειδή ακριβώς έκανε τόσες πολλές συναλλαγές. Σας το επιβεβαιώνει και ο κ. Μαλτζάρκος ότι «ναι, τον θυμάμαι τον συγκεκριμένο Κωστάρη. Ερχόταν με το σφραγιδάκι και έκανε τις συναλλαγές›. Τον κ. Μαλτζάρκο εσείς τον καλέσατε κ.κ. Δικαστές.

Ο Εφέτης κ. Ζαϊρης, ερώτηση: «υπάρχει περίπτωση να πάω στις 08:00 που ανοίγει η Τράπεζα, βλέπω ουρά 50 ατόμων, αφήνω σε σας που είμαστε συμπατριώτες οι δυο μας την επιταγή και σας λέω ‘φτιάξτε την και θα περάσω στις 11:00 να την πάρω’, μπορεί να συμβεί αυτό;›. Φράγκου (επίσης εσείς την καλέσατε): «Όχι›. Εφέτης κ. Ζαϊρης: «Δεν συμβαίνει ούτε με τον καλό πελάτη:›. Φράγκου: «Ούτε με τον καλό πελάτη› απαντά η μάρτυς που εμείς δεν είχαμε δει ποτέ κ.κ. Δικαστές «διότι το περνάμε εκείνη την στιγμή. Παίρνουμε οι ίδιοι την επιταγή, πηγαίνουμε πίσω από το Ταμείο οι προϊστάμενοι, την περνάμε επιτόπου και του δίνουμε και την απόδειξη. Οι διαδικασίες ξέρετε είναι λίγο αυστηρές› σας λέει η κληθείσα εξ υμών κ.κ. Δικαστές μάρτυς κα Φράγκου.

Ενόψει και αυτών των δεδομένων και της πλήρους ελλείψεως επιβαρυντικών στοιχείων που να καταστούν το άλλοθί μας αβάσιμο, απεναντίας είναι προφανές πλέον ότι πιο ακλόνητο δεν μπορεί να γίνει κ.κ. Εφέτες το άλλοθι. Γύρω στις 10:30 εισπράττουμε επιταγή και στις 09:30 ρίχνουμε πυραυλάκι. Ζητάω την απαλλαγή του κ. Κωστάρη και γι αυτήν την πράξη.

Κύριοι Εφέτες, ο τότε Καθηγητής κ. Αναγνωστόπουλος και ο Καθηγητής κ. Γιαννίδης και η Εισαγγελία ερμηνεύουν την κατάθεση του συγκατηγορουμένου Θωμά Σερίφη γιατί είναι το μόνο αποδεικτικό όπως λένε μέσο ξεχνώντας το ένοχος ένοχον ου ποιεί και ξεχνώντας το δέλεαρ του απαγορευμένου 2928, ερμηνεύουν θα έλεγα την κατάθεση του κ. Σερίφη κατά τρόπο μονοδιάστατο και ιδιοτελή. Γιατί το λέω αυτό;

Μάλιστα ο Καθηγητής κ. Αναγνωστόπουλος επινοεί καινούριες μυστικές ικανότητες του κ. Κωστάρη, καινούριους άθλους όταν αναλογιζόμενος ότι δεν μπορεί να στηρίξει κατηγορία σε κατάθεση συγκατηγορουμένου-Θωμά Σερίφη τι μας λέει για τον κ. Κωστάρη; Λέει ο Καθηγητής: «όπως επίσης είναι φανερό ότι και το εύρημα που αφορά τις μεταξοτυπίες συσχετιζόμενες με την πλαστή αστυνομική ταυτότητα του Γιωτόπουλου› τι σχέση όλα αυτά με τον κ. Κωστάρη δεν γνωρίζω «αλλά και με την συνέντευξη του Σάββα στον Τριανταφυλλόπουλο όλα αυτά δείχνουν ότι ο Ηρακλής Κωστάρης› προσέξτε τι δείχνουν όλα αυτά, τα οποία όμως δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, δεν έχουμε τέτοιες κατηγορίες «όλα αυτά δείχνουν όχι μόνο ότι ήταν στην Οργάνωση αλλά και απ’ ότι φαίνεται ότι ήταν ο στρατολόγος των δύο άλλων. Οι μεταξοτυπίες και τα πράσινα άλογα που επινοεί ο κ. Καθηγητής που σίγουρα πράττει άλογα λέγοντας αυτά τα πράγματα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΥ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Κύριοι Εφέτες, όσον αφορά την κατάθεση του κ. Θωμά Σερίφη θα προσπαθήσω να κάνω μία προσωπική προσέγγιση. Τί μας λέει ο κ. Θωμάς Σερίφης κ. Πρόεδρε σε ερώτησή σας: «Θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας κ. Πρόεδρε το κλίμα των ημερών εκείνων όταν δόθηκαν όλες αυτές οι προανακριτικές›. Σας ζητά λοιπόν να λάβετε υπόψη σας το κλίμα των ημερών εκείνων και αναφερόμενος στην τωρινή του στάση λέει: «Η στάση μου αυτή είναι απ’ όταν απολογήθηκα στον Εφέτη Ανακριτή. Η στάση μου αυτή κ. Πρόεδρε δεν είναι σημερινή›.

Σας εφιστά λοιπόν την προσοχή ο κ. Σερίφη στο κλίμα της εποχής, σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σας λέει «προσέξτε, ερμηνεύστε το κλίμα της εποχής›. Πώς ερμηνεύει η ομιλούσα το κλίμα της εποχής αλλά πιστεύω και όλος πλέον ο κόσμος που έχει παρακολουθήσει τη διαδικασία;

Πρώτον, να μην πω πίεση Αντιτρομοκρατικής, να πω παρουσία Αντιτρομοκρατικής. Δεύτερον, το γνωστό δέλεαρ, να μην το επαναλάβω. Και έρχεται ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελέας κ. Μαρκής και τί σας λέει σχετικά με την κ. συγκατηγορουμένου; Σας λέει ότι εδώ έχουμε ένα εργαλείο κ.κ. Εφέτες προκειμένου να προχωρήσουμε και να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο. Μία κατάθεση συγκατηγορουμένου ίσον με ένα εργαλείο.

Κύριοι Εφέτες, μετά από τον συλλογισμό που έκανα, σας ζητώ την κατάθεση του κ. Θωμά Σερίφη να τη λάβετε υπόψη σας ως εργαλείο ισχυρότατο μάλιστα, καλογυαλισμένο, όχι όμως για να καταδικάσετε τον κ. Κωστάρη, γιατί είναι πρόδηλο ότι ένοχος ένοχον ου ποιεί, αλλά για να ερμηνεύσετε για ακόμη μία φορά, το κλίμα της εποχής εκείνης. Σας το ζητά ο ίδιος ο καταθέτων.

Και σίγουρα, να μην επαναλάβω ότι το εργαλείο αυτό το κατά κ. Αναπληρωτή Εισαγγελέα «εργαλείο›, δε μπόρεσε ούτε και στο ελάχιστο να ανοίξει, να σπρώξει, να παραβιάσει την απόρθητη πόρτα των άλλοθι του κ. Κωστάρη. Νομίζω ότι ήδη ζήτησα την απαλλαγή για τη συγκεκριμένη ενέργεια κ. Πρόεδρε.

Να περάσουμε τώρα στην ενέργεια κατά του Περατικού, στη δολοφονία Περατικού. Αναρωτιέμαι αν ποτέ άλλοτε η Πολιτική Αγωγή έχει ευθυγραμμιστεί τόσο πολύ με την Υπεράσπιση και έχει ζητήσει την απαλλαγή συγκεκριμένου κατηγορουμένου. Βεβαίως, κάτι τέτοιο διακήρυξε ο κ. Βασιλακόπουλος όταν κατά τη συζήτηση της υποθέσεως Βαρδινογιάννη είπε: «Ο πρώτος που θα εισηγηθεί την αθώωση του Κωστάρη θα είμαι εγώ αν αληθεύει› -εννοώντας το άλλοθι, την επιταγή που φυσικά και αλήθευε. «Από την άλλη όμως πλευρά› λέει ο κ. Βασιλακόπουλος, «δεν δέχομαι να μου πετάνε ένα χαρτί το οποίο είναι η πανάκεια των πάντων›.

Τελικά η πανάκεια απεδείχθη συναλλαγή εξ επιταγής εις διαταγήν που εισπράχθηκε cash από τον κ. Κωστάρη. Ο κ. Βασιλακόπουλος λοιπόν, ενώ διακήρυξε δεν έπραξε. Αντιθέτως, με πολλή ευθύτητα και χωρίς φανφάρες, έπραξε η κα Βόζεμπεργκ η οποία είπε στην αγόρευσή της σχετικά με τον εντολέα μου στην υπόθεση Περατικού: «Στην υπόθεση Περατικού παραπέμπεται εκτός του Σάββα, του Βασίλη και του Κουφοντίνα και ο Ηρακλής Κωστάρης. Η Πολιτική Αγωγή δεν ήρθε εδώ σώνει και καλά να βγάλει ενόχους. Έχω την αίσθηση ότι επειδή ο μόνος ο οποίος αναφέρεται στον Κωστάρη είναι ο Βασίλης, το έχει δει με λεπτομέρειες ο κ. Μαρκής και ο κ. Λάμπρου, δεν θεμελιώνεται η ενοχή του, ειδικά για την υπόθεση Περατικού. Νομίζω ότι δεν εμπλέκεται ο Κωστάρης›.

Είναι κατηγορηματική η κα Βόζεμπεργκ, Πολιτική Αγωγή στην υπόθεση του Περατικού, «γιατί δεν είμαι και βέβαιη ότι ο Τάκης› και εδώ σας μεταφέρει το γνωστό αλαλούμ που μπορεί να γίνει αν λάβουμε υπόψη μας τα ψευδώνυμα, τις καταθέσεις, τα τετράδια κτλ., «που αναφέρει ο Βασίλης και είναι ο μόνος που τον αναφέρει, είναι ο Κωστάρης. Κάποιος είπε ότι ήταν Τάκης ή Χάρης› μπερδεύεται και η κα Βόζεμπεργκ, «κάποιος είπε ότι ήταν μόνο Χάρης, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν νομίζω πολύ σοβαρές αμφιβολίες›.

Θυμάμαι κ.κ. Εφέτες ακριβώς την ημέρα που ήρθε η κα Βόζεμπεργκ και εξετάζαμε μάρτυρες που επιβεβαίωναν ως ακλόνητα τα πολυάριθμα άλλοθι, θα τα υπενθυμίσω στο Δικαστήριό σας, του κ. Κωστάρη στην υπόθεση Περατικού. Την παρατήρησα. Κάθισε απλώς στη θέση της, έδειξε βεβαίως ενδιαφέρον, δεν υπέβαλλε ούτε μία ερώτηση. Και τί ερώτηση μπορείς να υποβάλλεις, αναρωτιέμαι κ.κ. Εφέτες, όταν βλέπεις ότι υπάρχει ακλόνητο άλλοθι; Απλώς θα το διατρανώσεις αν κάνεις κι εσύ ερωτήσεις.

Απλώς οι μάρτυρες θα το ξαναεπιβεβαιώσουν και θα το ξαναεπιβεβαίωσουν. Πολύ ορθώς λοιπόν, νομικά και λογικά σκεπτόμενη η κα Βόζεμπεργκ εισηγήθηκε την απαλλαγή του κ. Κωστάρη. Να σας υπενθυμίσω τί έλαβε υπόψη της η κα Βόζεμπεργκ και ταυτίστηκε με την Υπεράσπιση: Τα έχουμε προσκομίσει στο Δικαστήριό σας:

α) Αίτηση προς εξαγωγή συναλλάγματος ποσού 6 περίπου εκατομμυρίων για την οποία ο κ. Κωστάρης ζήτησε τιμή fixing. Η τιμή fixing βγαίνει πάντοτε –τακτική τραπεζών- μετά τις 14:30. Σε αυτό συνηγορεί και ο αύξων αριθμός συναλλαγής: 324. Συνεπώς ο κ. Κωστάρης μετά τις 14:30, το νωρίτερο 14:30 ήταν στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ και έπαιρνε τιμή fixing. Ρώτησε ένας κ. Εφέτης αν μπορούσε να το πάρει την άλλη μέρα. Όχι, δε μπορούσε γιατί φαίνεται από την ταμειακή κατάσταση της 28/5 ότι σίγουρα ελήφθη εκείνη την ημέρα το παραστατικό και έφερε την υπογραφή του Κωστάρη. Ο δικαιούχος αν θυμάστε ήταν η εταιρεία HITACHI στο εξωτερικό.

β) Στην ίδια τράπεζα την ίδια μέρα, προκύπτει από τα παραστατικά που σας προσκομίσαμε ότι προβαίνει σε κατάθεση 23.000 δραχμών.

γ) Στην ίδια τράπεζα την άλλη ημέρα –γι αυτά που λέω έχω μαζί μου και τα παραστατικά που φέρουν την υπογραφή του κ. Κωστάρη, και τις ταμειακές καταστάσεις και τη μισθοδοτική κατάσταση που επιβεβαιώνει ότι και τις 25 μέρες, τον Μάιο του ’97 ο κ. Κωστάρης ήταν στη δουκλειά του.

Συνεχίζω με τα άλλοθι που θα σας κουράσουν, γιατί είναι πάρα πολλά. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ κατάθεση 1.000.000, μισθοδοτική κατάσταση όπως είπα, 25 ημερομίσθια. Επίσης η κα Μουσούρη είπε ότι τα φύλλα της ταμειακής καταστάσεως ήταν 4 για τις 28 του μηνός, σε 4 σελίδες καταγράφηκαν οι κινήσεις του ατόμου που έκανε τις εξωτερικές εργασίες, του Ηρακλή Κωστάρη, δυστυχώς όμως δε μπόρεσε να βρει και τα τέσσερα και έφερε μόνο το ένα. Και μόνο από το ένα προκύπτουν όλα αυτά τα άλλοθι, ότι μετά τις 14:30 σίγουρα ο εντολέας μου ήταν στα Κάτω Πατήσια και έκανε τέσσερις συναλλαγές.

Πέρα απ’ αυτό όμως, ο μάρτυρας στην υπόθεση Περατικού κ. Τσιάνος είπε ότι είδε το πρωί το φορτηγάκι προς αναζήτηση πάρκιν γιατί φυσικά, όπως είπε και ο κ. Λάμπρου, χρειαζόταν μια προετοιμασία. Από το πρωί λοιπόν είχε πάει το φορτηγάκι σίγουρα. Πώς το πρωί ο κ. Κωστάρη ήταν εκεί; Γιατί φέρεται ότι ήταν οδηγός του φορτηγού. Πώς πήγε το πρωί όταν προκύπτουν τα άλλοθι, όταν σας δίνουμε τη μισθοδοτική κατάσταση 25 ημερομίσθια; Κατόπιν όλων τούτων η Υπεράσπιση ζητά προφανώς την απαλλαγή του κ. Κωστάρη.

Προχωρώ στην ενέργεια κατά του Στιούαρτ. Σε όλες τις παραπάνω ενέργειες στις οποίες αναφέρθηκα και για τις οποίες παρουσιάσαμε από την πλευρά του κ. Κωστάρη ακλόνητο άλλοθι, οφείλω να ομολογήσω ότι το πιο ισχυρό άλλοθι το έχουμε στην υπόθεση της δολοφονίας του Στιούαρτ, η οποία, υπενθυμίζω στο Δικαστήριό σας ότι έλαβε χώρα στις 12/3/91 το βράδυ.

Τί μου εκμυστηρεύθηκε ο κ. Κωστάρης και εγώ θεωρώ ότι είναι κάτι παραπάνω από ακλόνητο άλλοθι για εκείνο το βράδυ: Τη συγκεκριμένη ημερομηνία που ήταν και βράδυ, μου είπε ο κ. Κωστάρης, «δεν μπορώ να θυμηθώ πού ήμουν και τί έκανα›. Τί πιο φυσιολογικό κ.κ. Εφέτες, πριν 13 χρόνια να μη μπορείς να θυμηθείς ένα βράδυ πού ήσουν και τί έκανες; Μπορούμε να διατρανώσουμε περισσότερο το άλλοθι αυτό; Πώς δηλαδή είμαστε τόσο επιφυλακτικοί όταν έρχονται μάρτυρες και λένε ότι θυμούνται πριν 13 χρόνια έκαναν αυτό ή εκείνο και τους κατακρίνουμε και λέμε δεν είναι δυνατόν να θυμάσαι πριν 13 χρόνια; Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε και στον κατηγορούμενο αυτή την αδυναμία;

Εδώ να μην ξεχνάμε, γιατί η Υπεράσπιση, καταρχήν βέβαια ο κατηγορούμενος, ο εντολέας της, προέβαλλε τέτοια άλλοθι που τελικά θα ξεχάσουμε το τεκμήριο αθωότητας, το οποίο χρειάζεται ανταπόδειξη για να καταρρεύσει. Πού είναι λοιπόν το τεκμήριο αθωότητας; Κατόπιν αυτών και επειδή κανένα επιβαρυντικό στοιχείο ή μάρτυς ή οτιδήποτε δεν προέκυψε, ζητούμε την απαλλαγή του κ. Κωστάρη για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Έχω την αίσθηση ότι θα σας κουράσω γιατί συνέχεια μιλώ για άλλοθι αλλά τί να κάνω όταν έρχομαι στα ΕΛΤΑ Βύρωνα και βλέπω πάλι ότι θα σας απασχολήσω πάρα πολλή ώρα γιατί είναι πάρα πολλά τα άλλοθι; ΕΛΤΑ Βύρωνα: 1997, ώρα 07:55. Πάλι πολυσέλιδα τα άλλοθι. Η κα Μουσούρη καταρχήν προσκομίζει μισθοδοτική κατάσταση, ημερομίσθια πλήρη του κ. Κωστάρη. Η ενέργεια έχει λάβει χώρια στις 08:00 το πρωί στο Βύρωνα και όχι στη Μεταμόρφωση που είναι η συγκεκριμένη εταιρεία.

Υπενθυμίζω ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έχουμε εξουσιοδότηση στο όνομα του κ. Ηρακλή Κωστάρη από τον κ. Βεργέτη να αναλάβει 1 εκατομμύριο από λογαριασμό της εταιρείας Βεργέτη. Η συγκεκριμένη συναλλαγή πράγματι γίνεται εκείνο το πρωί και έχει τον αύξονα αριθμό 106. Οι συναλλαγές που έχει κάνει ο teller τη συγκεκριμένη ημέρα στο σύνολό τους είναι 257. Ο κ. Μαλτζάρκος πιστοποιεί με τα έγγραφα που προσκομίζει ότι επήλθε διακοπή συστήματος στις 11:10 στην πράξη 115. Τί πράξη έχουμε εμείς; 106. ¶ρα τί ώρα έγινε; Σίγουρα πριν από τις 11:10.

Τί ώρα έγινε η πράξη στα ΕΛΤΑ; Στις 08:00. Πήγε λοιπόν στα ΕΛΤΑ στις 08:00 και μετά πήγε και κατέθεσε τα λεφτά στα ΕΛΤΑ Βύρωνα. Ερώτηση της Υπεράσπισης: «Τον Κωστάρη τον θυμάστε ως πρόσωπο τότε που ερχόταν για συναλλαγές ή δεν τον θυμάστε καν;› Μαλτζάρκος: -εσείς τον καλέσατε κ.κ. Δικαστές- «Τον θυμάμαι›. «Ήταν ο άνθρωπος που εκπροσωπούσε τις συναλλαγές με την τράπεζά σας και έκανε και άλλες εξωτερικές εργασίες για λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας;› «Ήταν›.

Ακόμη, εκείνη την ημέρα τί έκανε ο κ. Κωστάρης: Καταθέτει το ποσό των 125.000 δραχμών σε λογαριασμό υπαλλήλου της εταιρείας σύμφωνα με την κα Μουσούρη και όχι μόνο, με την ταμειακή κατάσταση που σας έφερε αλλά και με το παραστατικό της συγκεκριμένης συναλλαγής. Επίσης έχει πάει πινάκιο επιταγών στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ που έκανε και τις δύο προηγούμενες συναλλαγές, πινάκιο στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, έχει πληρώσει μικροέξοδα 3.500 δραχμών και έχει πληρώσει και έναν λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ερώτηση: «Όλες αυτές οι εξωτερικές δουλειές έχουν γίνει από τον Κωστάρη;› Μουσούρη; «Εφ΄σον δεν υπήρχε άλλος, θα πήγαινε ο κ. Βεργέτης στη ΔΕΗ; Αν είναι δυνατόν...› Σταμούλης: «Πείτε μας πάλι μία προς μία› «ΚΡΗΤΗΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΠΙΣΤΕΩΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΠΙΣΤΕΩΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΔΕΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ›. Ευαγγελάτος, Πολιτική Αγωγή: «Το ’97, στις 17 Ιανουαρίου μπορείτε να βεβαιώσετε μετά λόγου γνώσεως ότι ο Κωστάρης ήταν εκεί στις 08:00;› «Το είπα και προηγουμένως, βεβαιώνεται ότι είχε έρθει στη δουλειά του – ιδιωτική επιχείρηση – δεν μπορούσε να αργεί όποτε του κάπνιζε›.

Για τις παραπάνω ενέργειες κ.κ. Δικαστές και αφού ζητήσω την απαλλαγή βεβαίως για τη συγκεκριμένη που ανέπτυξη, την Υπεράσπιση την έχει προλάβει ο κ. Πρόεδρος. Έχει πει στις 9/7 ο κ. Πρόεδρος: «Να είστε βέβαιος ότι αν αποδειχθεί το άλλοθι, εμείς θα το δεχτούμε. Το άλλοθι το σεβόμαστε πολύ›. Κύριε Πρόεδρε, ελπίζω να τηρήσετε τη διακήρυξή σας και την ώρα της διασκέψεως

Για το Α.Τ. Βύρωνα δε θα σας κουράσω κ.κ. Εφέτες. Ο κ. Βαλής πιστοποίησε ότι ήταν στο χωρίο με τον εντολέα μου, ήταν Δεκαπενταύγουστος, τότε δούλευε σε σούπερ μάρκετ, δεν εδικαιούτο άδειας και πάντα πήγαινε στο χωριό του. Επιπλέον, να υπενθυμίσω εδώ ότι ο κ. Τσελέντης ο οποίος έχει ομολογήσει αν δεν κάνω λάθος την πράξη, φέρεται συνεπώς ότι ήταν συνεργός του κ. Κωστάρη. Για ποιο λόγο δε σας μίλησε για τον κ. Κωστάρη ο κ. Τσελέντης; Δεν πρέπει να σας προβληματίσει αυτό; Αν ήταν στο Α.Τ. σίγουρα θα τον θυμόταν ο κ. Τσελέντης.

Όπως και στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιστερίου πάλι δεν έχει προκύψει τίποτα. Μόνο η φερόμενη ως απολογία του κ. Θωμά αναφέρει ότι ο κ. Κωστάρης ίσως ήταν έξω από την Τράπεζα. Κανένας μάρτυρας δε μας μίλησε για δράση έξω από την Τράπεζα. Συνεπώς ζητώ την πλήρη απαλλαγή του και γι αυτές τις πράξεις.

Κύριοι Εφέτες, ο επίλογος δε μπορεί παρά να είναι τα λόγια του εντολέως μου. Είπε ο κ. Κωστάρης –συνεδρίαση 9/7: «Μπορεί να τελειώσει η Δίκη και εγώ θα ψάξω στοιχεία για να νιώσω εγώ ηθικά ικανοποιημένος, ότι εγώ για εκείνη την ημέρα έχω στοιχεία. Δε μ’ ενδιαφέρει αν θα προλάβω να τα φέρω εδώ τα στοιχεία αυτά, εγώ θα τα βρω τα στοιχεία για τον εαυτό μου, εγώ θα κάνω τα πάντα για να τα βρω›.

Κύριοι Εφέτες, κ.κ. Πρόεδροι, για την έκδοση της αποφάσεώς σας, τα στοιχεία αυτά που συγκροτούν πλέον την πραγματική και όχι μόνο τη δικονομική αλήθεια, ο εντολέας μου σας τα παρέδωσε με κάθε αξιοπρέπεια. Επιταγές, ταμειακές καταστάσεις, μισθοδοτικές καταστάσεις, εξουσιοδοτήσεις για αναλήψεις, για καταθέσεις, για πληρωμές, λογαριασμοί ΔΕΗ, ένα σφραγιδάκι με χαραγμένα επάνω τα στοιχεία του κ. Κωστάρη για εκτέλεση απλών συναλλαγών με την καθημερινότητα και όχι με την τρομοκρατία κ.κ. Εφέτες.

Με τα στοιχεία αυτά ο Ηρακλής σας παραδίδει τη σκυτάλη για την επιβεβαίωση της αλήθειας, ύστερα από έναν αγώνα που του στοίχισε και του στοιχίζει την επί 16μηνο τώρα στέρηση της προσωπικής του ελευθερίας. Πιστεύει να μην υποχρεωθεί κ.κ. Δικαστές να αποδυθεί στον αγώνα μιας δεύτερης σκυταλοδρομίας, με αγωνοθέτη το δικό σας Δικαστήριο και κριτή του το Πενταμελές και τραγικό πλέον και κατάκοπο μαραθωνοδρόμο τον ίδιο. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε την κα Σταμούλη. Θα διακόψουμε 5 λεπτά.