Κόσμος
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2003 11:20

Επικριτική η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

Έντονα επικριτική για την Τουρκία είναι σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίως λόγω της μεγάλης επιρροής που εξακολουθεί να ασκεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα, διέρρευσαν στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Σύμφωνα με το NTV, στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο κυριαρχούν οι στρατιωτικοί, εξακολουθεί να κυριαρχεί στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, παρά τις μεταρρυθμίσεις στην πολιτική οργάνωση της χώρας τις οποίες πρόσφατα προώθησε η κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ξένων πρακτορείων, η έκθεση για την Τουρκία ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια και να ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στις αμυντικές δαπάνες, ενώ στηλιτεύει κάθε μορφή βασανιστηρίων και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Στην έκθεση επίσης τονίζεται ότι η διαφθορά αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας με την πλειοψηφία των τούρκων επιχειρηματιών να τη θεωρούν ως το κυριότερο εμπόδιο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη ενσωμάτωσης στο τουρκικό αλφάβητο τριών νέων γραμμάτων, προκειμένου να διευκολύνεται η κουρδική μειοψηφία της χώρας στη γραφή της γλώσσας ζήτημα το οποίο αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας καθώς και η ανάγκη επιστροφής των περιουσιών στα μη μουσουλμανικά ιδρύματα και εκκλησίες, κυρίως Ελλήνων και Αρμενίων.

Η έκθεση συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν και αναμένεται να εγκριθεί σε συνεδρίαση της Κομισιόν στις 5 Νοεμβρίου.