Πολιτική
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2003 13:23

Έντονη αντιπαράθεση Σημίτη - Κωνσταντόπουλου στη Βουλή

ΑΝΕΒΗΚΑΝ οι τόνοι κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σχετικά με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από την κυβέρνηση.

«Δεν μπορείτε να προβάλετε τέτοια επιχειρήματα χωρίς αποδείξεις»,

δήλωσε με έντονο ύφος ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΝ ο οποίος μίλησε για πλασματικότητα του προϋπολογισμού και για αδιαφάνεια στους ειδικούς λογαριασμούς.

«Αγνοείτε τους νόμους για τους ειδικούς λογαριασμούς», είπε ο κ. Σημίτης απευθυνόμενος προς τον κ. Κωνσταντόπουλο. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο κ. Σημίτης είπε ότι τα αντλεί από εφημερίδες που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Νομίζω ότι διαβάζετε μόνο εφημερίδες της Δεξιάς», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε ψεύτικους λογαριασμούς στηρίζετε τις εξαγγελίες σας για την κοινωνική χάρτα», αντέτεινε ο κ. Κωνσταντόπουλος και επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν κάνει χρηστή διαχείριση των οικονομικών. Μίλησε μάλιστα για επικίνδυνο και γραφικό ναρκισσισμό της εξουσίας.

Στην απάντησή του ο κ.Σημίτης παρατήρησε ότι οι ειδικοί

λογαριασμοί «δεν είναι εφεύρημα του ΠΑΣΟΚ», αλλά υπάρχουν από το 1950 και εφαρμόστηκαν επίσης από τις κυβερνήσεις της ΕΡΕ, του Κέντρου και της ΝΔ. «Οι λογαριασμοί αυτοί υπάρχουν και στην Ε.Ε. και σε χώρες όπως π.χ. το Βέλγιο», πρόσθεσε ο κ.Σημίτης.

Ο πρωθυπουργός με έντονο τρόπο αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι η ύπαρξη ειδικών λογαριασμών αποτελεί πράξη αδιαφάνειας και επισήμανε ότι οι εν λόγω λογαριασμοί υπάρχουν για «διαχειριστική ευελιξία και για καλύτερη παρακολούθηση των λογιστικών πράξεων» τονίζοντας παράλληλα ότι όλα τα στοιχεία των λογαριασμών αυτών συγκεντρώνονται και είναι προσβάσιμα σε όλους.

Υπενθύμισε ακόμη ότι τα στοιχεία των ειδικών λογαριασμών υποβάλλονται σε ευρωπαϊκά όργανα όπως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ ελέγχονται και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υποστήριξε επίσης ότι τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων που φέτος είναι 4 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ, χρηματοδοτούν τη μείωση του δημόσιου χρέους. Προέβλεψε μάλιστα ότι η μείωση του χρέους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από το 2%, δηλαδή θα πάει από το 104% στο 101% του ΑΕΠ.

Όσο για την αποτύπωση των εσόδων, ο κ. Σημίτης είπε ότι γίνεται μόνο στο αποτέλεσμα, καθώς σε άλλη περίπτωση θα ζημίωνε το δημόσιο. Τέλος, υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις πήγαν για πληρωμή δαπανών του δημοσίου, που οι περισσότερες συνδέονται με τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων είναι αποτέλεσμα της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταχειρίζεται το κράτος ως δική της επιχείρηση. «Από τους 100 ειδικούς λογαριασμούς που υπάρχουν, οι 47 δημιουργήθηκαν από το 1994 έως το 2002, και από αυτούς οι 36 είναι έργο του εκσυγχρονισμού σας» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ζήτησε να μάθει που πάνε τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων και ισχυρίστηκε ότι «παροχετεύονται με αδιαφανή διαδικασία».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε ακόμη εξηγήσεις για τα 17 δισ. ευρώ που διοχετεύθηκαν στα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και να ενημερωθεί η Βουλή για τον πίνακα των αγορών, για τους υπεύθυνους που τις εισηγήθηκαν και για τα πρόσωπα με τα οποία έγιναν οι συναλλαγές «ώστε να μη τρώνε και πίνουν οι μεσάζοντες και οι διαπλεκόμενοι στην υγεία του κορόιδου ελληνικού λαού» όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σημίτης είπε ότι για τα εξοπλιστικά έχει ήδη υπάρξει απάντηση του υπουργού Εθνικής ¶μυνας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη. «Υπάρχουν εκτενείς αναφορές στις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια κυβέρνηση στην Ε.Ε. που να έχει καταθέσει στη Βουλή όλους τους χειρισμούς στα εξοπλιστικά. «Για λόγους αυτονόητους, σας καλέσαμε να πάτε να ψάξετε στο υπουργείο Εθνικής ¶μυνας. Η Ελλάδα έχει και κάποια θέματα που δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει. Το καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης», συμπλήρωσε ο κ. Σημίτης.