Πολιτική
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2003 16:14

Καταφύγιο τρομοκρατών περιοχές της Αφρικής λέει ο SACEUR

Καταφύγιο τρομοκρατών μπορούν να αποτελέσουν περιοχές της Αφρικής όπου επικρατεί η αναρχία, επισήμανε ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς.

«Στην Αφρική παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση να δημιουργούνται καταφύγια για τρομοκράτες, εμπόρους όπλων μαζικής καταστροφής και γενικά για ανθρώπους που εμπλέκονται σε παράνομες διεθνείς δραστηριότητες», τόνισε ο στρατηγός Τζόουνς.

«Πρέπει να ανησυχούμε για το νότιο άκρο της Μεσογείου. Είδαμε τρομοκρατικές ενέργειες στο Μαρόκο και την Τυνησία και η Αλγερία είναι μια χώρα με μακρά εμπειρία τρομοκρατικών δραστηριοτήτων», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός στρατηγός είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο πως οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο έχουν βελτιώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ασφάλεια στη θάλασσα και έχουν μειώσει τη λαθρομετανάστευση στην Ευρώπη.

Ομως οι λαθρέμποροι αντέδρασαν στην κατάσταση αυτή δημιουργώντας νέους δρόμους μέσω των Βαλκανίων, της βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής και αυτές οι περιοχές της Αφρικής δείχνουν σαφή σημάδια αυξημένης τρομοκρατικής δραστηριότητας και στρατολόγησης.

«Η στρατολόγηση προχωράει. Για τους ανθρώπους που είναι αρκετά απελπισμένοι είναι αρκετά εύκολη δουλειά να τους στρατολογήσει κάποιος… Η κατάσταση αυτή πρέπει να προκαλεί την ανησυχία μας», υπογράμμισε ο στρατηγός Τζόουνς, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Ιράκ. «Αυτό που βλέπουμε τώρα στο Ιράκ είναι επακόλουθο του πολέμου για την ανατροπή του Σαντάμ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς για να συγκρίνει κανείς την κατάσταση στο Ιράκ με την αντίστοιχη του Βιετνάμ.