Υστερα από δεκαπέντε χρόνια διαψεύσεων και απογοητεύσεων, οι Κούρδοι της νοτιοανατολικής Ανατολίας αρχίζουν επιτέλους να χαμογελούν. Με το θρίαμβο των ισλαμιστών στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ο ουρανός καθάρισε ακόμη περισσότερο. Ενας συγγραφέας, που έχει κλειστεί δύο φορές στη φυλακή λόγω των πολιτικών του θέσεων, λέει στον απεσταλμένο της Φιγκαρό ότι «η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί μια πιο θετική στάση από τις προηγούμενες».
Αλλά και ο Φεριντούν Τσελίκ, δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ και ένας από τους 37 υποψηφίους του κουρδικού κόμματος Dehap που εξελέγησαν στις δημοτικές εκλογές του 1999, δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ειρήνη.
Δημοσιογράφος της «Le Figaro» έμεινε από τις 6 ως τις 12 του περασμένου Οκτωβρίου στο Μπατμάν, μια πόλη 250.000 κατοίκων λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Ντιγιάρμπακιρ. Από το 1992 ως το 1997, δολοφονήθηκαν εδώ είτε από το ΡΚΚ, είτε από τους αστυνομικούς της Αγκυρας κάπου 3.000 «ύποπτοι». Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, οι κάτοικοι κλείνονταν στα σπίτια τους από τις πέντε το απόγευμα. Και τώρα, οργανώθηκε στην πόλη ένα φεστιβάλ φολκλορικής μουσικής, ένα Γούντστοκ α-λα κουρδικά! Κάτω από τα πορτρέτα του Οτσαλάν, το πλήθος φώναζε συνθήματα εμπνευσμένα από την ειρηνική γραμμή που έχει υιοθετήσει το Dehap.
Στηριζόμενη σε μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυβέρνηση Ερντογάν ψηφίζει μεταρρυθμίσεις που οι Κούρδοι δεν περίμεναν ποτέ. Αυτό γίνεται βέβαια για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες, αν και η συνολική εικόνα δεν είναι τόσο ρόδινη. Οπως καταγγέλλει το Ιδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το 67%-70% των θυμάτων κακομεταχείρισης στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι Κούρδοι, γιατί «τα κεφάλια αλλάζουν πιο δύσκολα από τα κείμενα». Η διοίκηση τείνει να συμμαχεί περισσότερο με τους στρατιωτικούς, παρά με την ισλαμική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να φρενάρει μεταρρυθμίσεις.
Αλυτο παραμένει και το πρόβλημα της αμνήστευσης των ανταρτών. Υστερα από ένα συμβιβασμό με τους στρατιωτικούς, η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα ένα νόμο που αποκλείει από την αμνηστία έντεκα ηγετικά στελέχη του PKK, καθώς και όσους βαρύνονται με τρομοκρατικές πράξεις. Από την πλευρά του, ένας βουλευτής του DHP στο Ντιγιάρμπακιρ, ο Μεσούτ Ντεγκέρ, εκφράζει τη λύπη του επειδή ορισμένοι προσπαθούν να εκφυλίσουν το θέμα της αμνηστίας στην απελευθέρωση ενός ατόμου, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Οσο για την επιστροφή των εκτοπισμένων χωρικών στα σπίτια τους, προσκρούει συχνά στην αντίδραση των πρώην «φρουρών των χωριών», οι οποίοι αρνούνται να δώσουν πίσω τη γη που κατέσχεσαν στη διάρκεια του πολέμου.
Οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να ονειρεύονται τη συντριβή των Κούρδων και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για τις θέσεις των Κούρδων του Ιράκ, παρά για την επιθυμία του τουρκικού στρατού να στείλει δύναμη στην περιοχή.
Πηγή: Le Figaro, ΑΠΕ