Κόσμος
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2003 16:20

Ανησυχία ΟΗΕ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία

Την έντονη ανησυχία της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, εξέφρασε σήμερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε έκθεσή της για τη Ρωσία στην οποία επικρίνεται επίσης ο έλεγχος που ασκεί το κράτος στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

«Η Επιτροπή εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τις συνεχείς και επαληθευόμενες πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία της Τσετσενίας, κυρίως φόνους, εξαφανίσεις και βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων και βιασμοί», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή, στην οποία μετέχουν 18 διεθνείς εμπειρογνώμονες, διαπιστώνει ότι 54 αστυνομικοί και στρατιωτικοί εδιώχθησαν για εγκλήματα εναντίον αμάχων στην Τσετσενία, προσθέτει όμως ότι «τα κατηγορητήρια και οι καταδίκες δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα των πράξεων». «Οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, τα εγκλήματα και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται να διαπράττονται με μεγάλη δόση ατιμωρησίας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Νάιτζελ Ρόντλι, ένας εκ των μελών της Επιτροπής. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν στο θέμα αυτό από τη Ρωσία «διόλου δεν διέλυσαν τις ανησυχίες τις Επιτροπής», πρόσθεσε.

«Όλες οι υποθέσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων, βίαιων εξαφανίσεων και βασανισμών, περιλαμβανομένων των βιασμών, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, οι ένοχοι πρέπει να διωχθούν και τα θύματα να αποζημιωθούν», αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή καλεί επίσης τη Ρωσία να «προστατεύσει τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και να αποφύγει τη δημιουργία ενός κρατικού μονοπωλίου στα μέσα ενημέρωσης». Οι εισηγητές διαπίστωσαν «με ανησυχία το κλείσιμο τα τελευταία χρόνια ενός αριθμού ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την αύξηση του κρατικού ελέγχου σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιοσταθμοί, εφημερίδες) είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω κρατικών επιχειρήσεων».

Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την ανησυχία τους επειδή «δημοσιογράφοι, εμπειρογνώμονες και οικολόγοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για προδοσία, ουσιαστικά επειδή διένειμαν πληροφορίες θεμιτού δημόσιου ενδιαφέροντος». Σε ορισμένες περιπτώσεις, «οι κατηγορίες δεν είχαν αποδειχθεί», υπογραμμίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ οι οποίοι διαπιστώνουν επίσης «έναν αυξημένο αριθμό παρενοχλήσεων, βίαιων επιθέσεων και φόνων με θύματα δημοσιογράφους».

Η Επιτροπή εκφράζει επίσης ανησυχία για τις συνθήκες της επίθεσης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων με αέριο μετά την κράτηση ομήρων στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας από τσετσένους αντάρτες, τον Οκτώβριο του 2002. Στη διάρκεια της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων είχαν βρει το θάνατο 130 άνθρωποι. «Δεν υπάρχει ανεξάρτητη και αμερόληπτη αξιολόγηση για την ιατρική φροντίδα που παρασχέθηκε στα θύματα μετά την απελευθέρωσή τους ούτε για το θάνατο των ανταρτών», αναφέρεται στην έκθεση.