Κόσμος
Σάββατο, 08 Νοεμβρίου 2003 18:00

«Αυτή η συμφωνία δεν ακυρώνει τα όνειρά μας»

«Το Οσλο και η Τάμπα δεν είναι διαφορετικά προϊόντα. Το Οσλο ήταν μια προσωρινή συμφωνία πενταετούς διάρκειας, που έπρεπε να μετατραπεί σε μόνιμη συμφωνία. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμπόδισε τις συνομιλίες. Ο Εχουντ Μπαράκ έκανε μια σοβαρή προσπάθεια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η δική μας πρωτοβουλία έχει στόχο να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει μια μόνιμη συμφωνία», δηλώνει στη Liberation ο Γιόσι Μπεϊλίν, υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ μέχρι τον Ιανουάριο του 2001 και πρωτεργάτης της «συμφωνίας της Γενεύης», όπως ονομάστηκε η νέα ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη από προσωπικότητες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών.

Ο ισραηλινός πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι το σχέδιο προβλέπει με ακρίβεια ό,τι σχετίζεται με το θέμα των προσφύγων, καθώς και για το ζήτημα του Ορους του Ναού και της Πλατείας των Τζαμιών, που θα πρέπει να επιστραφούν στους Παλαιστίνιους.

«Καθένας έχει τα όνειρά του, και η συμφωνία αυτή δεν τα ακυρώνει, απλώς προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εκπληρωθούν. Το Ισραήλ θα λάβει υπόψη του τον μέσο όρο των προσφύγων που δέχονται τα άλλα κράτη για να προσδιορίσει τους πρόσφυγες που θα δεχθεί στο έδαφός του».

«Εμείς θέλουμε να υπάρξει συμφωνία. Και δεν πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία χωρίς τον Γιάσερ Αραφάτ. Αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι αν θα «αναστηθεί» ο Αραφάτ, αλλά να ζήσουν τα παιδιά μου».

Τον είπαν προδότη, τον χαρακτήρισαν συνεργάτη του εχθρού. Αλλά εκείνος, όπως και άλλοι ομοεθνείς του θέλουν μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία, «επειδή χωρίς αυτήν, το Ισραήλ θα βρεθεί σύντομα στη θέση να διοικεί περισσότερους Παλαιστίνιους απ' ό,τι Ισραηλινούς. Και αυτό θα είναι το τέλος του κόσμου μας».

Πηγές: Liberation, ΑΠΕ