Πολιτική
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 21:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/11/2003) Μέρος 1/7

ΔΙΚΗ 17Ν

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Καλημέρα κ. Βλάχο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Καλημέρα σας κ. Πρόεδρε. Έχουμε συνεννοηθεί αφού βγήκε από την σειρά μου να αγορεύσω τώρα εγώ και να συνεχίσουν οι συνάδελφοι του κ. Γιωτόπουλου.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι κρατούμενοι κ.κ. Τζωρτζάτος Βασίλειος, Ξηρός Βασίλειος, Ξηρός Σάββας, Σερίφης Παύλος δεν θα εισέλθουν καθόλου στην αίθουσα του Δικαστηρίου σήμερα. Ο κρατούμενος κ. Γεωργιάδης Διονύσιος θα έρθει αργότερα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να εκπροσωπηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να εκπροσωπηθούν από τον κ. Χρυσικόπουλο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σας εορτή.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Χρόνια Πολλά και από μας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν και στην κ. Σωτηροπούλου Αγγελική. Θα μιλήσετε και για τους τρεις;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα μιλήσω και για τους τρεις κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βλάχος έχει το λόγο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αξιότιμοι κ. Πρόεδροι, κ.κ. Εφέτες, κ.κ. Εισαγγελείς, η Δίκη η οποία πριν από πάρα πολλούς μήνες ξεκίνησε δεν έχει φέρει ακόμη για τη Δικαιοσύνη ούτε και για την κοινωνία τα αποτελέσματα που περιμένει ο καθένας με τις απαιτήσεις που έχει επενδύσει πάνω σε αυτή την προσδοκία. Πιστεύω ότι ήταν μια προσδοκία του να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα πρωτίστως για τον ελληνικό λαό και για την ελληνική κοινωνία αλλά σε ίσο βαθμό βεβαίως και για τους κατηγορουμένους ορισμένοι από τους οποίους βεβαίως κάθονται στο εδώλιο και αναρωτιούνται «γιατί εγώ βρίσκομαι εδώ;›.

¶λλοι από αυτούς όπως ήδη έχουν εκφράσει στο Δικαστήριό σας γνωρίζουν πολύ καλά γιατί βρίσκονται εδώ, θέλουν όμως να έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν μια δίκαιη Δίκη, μία Δίκη που θα τους δώσει την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους, να εκφράσουν τις σκέψεις τους, να εκφράσουν τους λόγους εκείνους που τους οδήγησαν να θυσιάσουν κυριολεκτικά τη ζωή τους σε έναν αγώνα πολύχρονο, σε έναν αγώνα για ορισμένα γι’ αυτούς ιδανικά, για άλλους απλώς εγκληματικές ενέργειες. Οι ίδιοι όμως -και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε- είναι άνθρωποι οι οποίοι αγωνίστηκαν για κάτι το οποίο πίστευαν το οποίο δεν ξέρω αν το υιοθετεί όπως λέτε εσείς ο «μέσος κοινωνός› σαν υπέρτερη ηθική αξία. Αυτό είναι θέμα το οποίο ίσως πρέπει να το δούμε στη συνέχεια εν συντομία. Όμως βρίσκονται στο εδώλιο με την προσδοκία να ακουστούν.

Εγώ προσωπικά έχω την τιμή αλλά και την τεράστια ευθύνη να υπερασπίζομαι και τις δύο πλευρές, δηλαδή και έναν εκ των κατηγορουμένων, συγκεκριμένα τον Σάββα Ξηρό ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμμετοχή του σε αυτήν την Οργάνωση αρνούμενος βεβαίως το κατηγορητήριο έτσι όπως έχει στοιχειοθετηθεί όμως δηλώνοντας ανοιχτά ότι «ναι, ήμουν μέσα σε αυτήν την Οργάνωση, πάλεψα για τους σκοπούς, τους στόχους της, τα καθ’ ημάς ιδανικά της›.

Από την άλλη έχω την ευθύνη να υπερασπιστώ ανθρώπους οι οποίοι αρνούνται, οι οποίοι λένε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά για τα οποία κατηγορούμαστε, είμαστε εδώ χωρίς να ξέρουμε γιατί βρισκόμαστε› και επιτέλους και αυτοί έχουν την αξίωση από το Δικαστήριό σας με την απόφασή του να τους δώσει μία εξήγηση.

Βεβαίως εγώ στο μέτρο που μου είναι δυνατόν θα προσπαθήσω να δώσω μία εξήγηση όχι τόσο για την στάση του Σάββα Ξηρού, είναι ένα ιδιαίτερο θέμα στο οποίο θα αναφερθώ κι εγώ, βεβαίως δεν θα υπερβάλλω. Και να ήθελα να υπερβάλλω θα μου είναι αδύνατον μετά από τους τόσους εκλεκτούς προλαλήσαντες συναδέλφους, αλλά υποχρεωτικά θα αναφερθώ και στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού από άλλη σκοπιά όμως από ότι στις περιπτώσεις των αδελφών Βασιλείου και Χριστόδουλου Ξηρού.

Πριν όμως συνεχίσω ήθελα να σας πω ότι η απόφαση αυτή την οποία περιμένει με αγωνία η ελληνική κοινωνία θα είναι πάρα πολύ σημαντική και πρέπει το Δικαστήριό σας να σκεφτεί πάρα πολύ καλά, πράγμα το οποίο δεν εκφράζω τι θα κάνει απλώς είναι υποχρέωσή μου να το τονίσω και το σκεπτικό της διότι και δυστυχώς πρέπει να το πω σήμερα στο Δικαστήριό σας υπάρχουν και άλλοι έξω από την δική μας κοινωνία οι οποίοι και αυτοί έχουν εναποθέσει τις δικές τους ελπίδες στις αποφάσεις που θα εκδώσετε οι οποίες βέβαια ελπίδες δεν ταυτίζονται με τα ενδιαφέροντα και συμφέροντα του δικού μας λαού και εν τροχάδη θα αναφερθώ και ας μου επιτρέψει ο κ. κατηγορούμενος και οι συνάδελφοι της υπεράσπισης που δεν παρίστανται να κάνω μια πολύ μικρή αναφορά σαν παράδειγμα για να σας δείξω ποια είναι αυτά τα ενδιαφέροντα που περιμένουν από σας να εκδώσετε μία απόφαση για να την αξιολογήσουν αυτοί με τον δικό τους τρόπο και όπως έχουν ήδη ίσως προαποφασίσει.

Θα αναφερθώ λοιπόν στον κατηγορούμενο τον κ. Γιάννη Σερίφη ο οποίος εγώ προσωπικά – το ανάφεραν και οι συνήγοροί του – εξεπλάγην με το (θα μου επιτρέψετε κ. Εισαγγελεύ) επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο προτείνατε την απαλλαγή του λόγω παραγραφής λέγοντας ότι «αν και έχετε πειστεί ότι συμμετείχε στην πρώτη φάση της δραστηριότητας της Οργάνωσης της 17Ν, όλα αυτά τα πράγματα έχουν πλέον παραγραφεί› και γι’ αυτό προτείναμε την απαλλαγή του, όχι την αθώωσή του.

Εγώ λοιπόν επειδή πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν θα αφεθεί να είναι τυχαίο ακόμη κι αν εσείς είσαστε καλοπροαίρετοι ή εσείς καλοπροαίρετος σε αυτό που είπατε, έχω μπροστά μου ένα δημοσίευμα του χθεσινού «ΒΗΜΑΤΟΣ› στο οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ υπό τίτλο «Το FBI θέλει νέες έρευνες για την 17Ν› αναφέρεται ότι οι εκλεκτοί εκπρόσωποι της αμερικανικής καταστολής οι οποίοι επισκέφτηκαν την χώρα μας και μάλιστα βράβευσαν τους δικούς μας αρχηγούς εδώ της Αστυνομίας.

Έχει μια φωτογραφία με τον κ. Νασιάκο για τα αποτελέσματα που έφεραν στον αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατίας στον οποίο η χώρα μας έχει συστρατευθεί και μάλιστα χωρίς διάκριση δυστυχώς για χωρίς προσωπική της στάση με την υπερδύναμη η οποία αυτή την στιγμή δίνει και τον τόνο στον αγώνα αυτόν κατά του κακού, τον οποίο δεν θα αναφερθώ γιατί είναι απαραίτητος για να στοιχειοθετήσει την δική της ηθική υπόσταση της υπερδυνάμεως μέσα στην κοινωνία των εθνών διότι χωρίς μία δύναμη του κακού δεν θα είχε έναν λόγο να τονίσει την ύπαρξη της δικής της ηθικής υπόστασης ως υπερδυνάμεως η οποία εξαντλείται ουσιαστικά στον πόλεμο αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Πάντα οι προθέσεις κρύβονται κάτω από καλά λόγια, οι πραγματικές προθέσεις.

Βλέπω λοιπόν εδώ σε ένα δημοσίευμα ότι οι εκπρόσωποι της υπερδυνάμεως πιέζουν για περαιτέρω έρευνες στην υπόθεση της 17Ν. Τονίζουν ότι δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως όλα τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τις έρευνες. Χαρακτηριστικά διαβάζω «οι έρευνες διεκόπησαν τον Αύγουστο του 2002 χωρίς να εξακριβωθούν πληροφορίες και ενδείξεις που προέκυψαν›. Κάνω μια μικρή παρένθεση, άρα αυτό που είπε ο κ. Κουφοντίνας «ως εδώ η 17Ν› δεν έχει γίνει πιστευτό.

Μένει λοιπόν από το Δικαστήριό σας να εξετάσει και να πείσει τον ελληνικό λαό και να πείσει και τους συμμάχους μας ότι πράγματι η 17Ν είναι εδώ, η 17Ν δικάζεται, ότι δεν προέκυψε κανένα άλλο στοιχείο από μια μακροχρόνια και εξαντλητική διαδικασία που να δίνει την παραμικρή αφορμή να πιστέψουμε ότι υπάρχουν άλλοι άνθρωποι έξω τους οποίους θα έπρεπε και αυτούς να καταδιώξουμε.

Τα λέω όλα αυτά τα πράγματα διότι αν αρχίσουμε με αυτήν τη νοοτροπία ότι η 17Ν ενώ έχει εξαρθρωθεί εξακολουθεί να βρίσκεται στη λίστα του FBI για τις εν ενεργεία επικίνδυνες τρομοκρατικές Οργανώσεις στον κόσμο αναρωτιέμαι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και ποιοι από μας και όταν λέω από μας εννοώ και τον ομιλούντα (γιατί όχι;) θα πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε επειδή σε κάποια φάση αυτής της ιστορίας εκφράσαμε ορισμένες απόψεις μήπως κι εμείς βρεθούμε σε κάποια λίστα υπόπτων, μήπως αύριο μεθαύριο με παρόμοιο τρόπο με τον οποίο κάποιοι από τους κατηγορουμένους ήρθαν στο εδώλιο και θα σας εξηγήσω αμέσως μετά τι εννοώ και ποιος ήταν αυτός ο τρόπος. Κάποιοι μιλάνε για σκευωρία, άλλοι μιλάνε για στημένο παιχνίδι. Εγώ απλώς στοιχεία συγκέντρωσα και θα προσπαθήσω να τα καταδείξω στο Δικαστήριό σας ότι όλα αυτά δεν είναι ουρανοκατέβατα, ότι υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι πράγματι κάποια πράγματα σκηνοθετήθηκαν εάν όχι, δεν μιλάμε για ανοιχτή σκευωρία.

Το ενδεχόμενο λοιπόν του να μείνουν ανοιχτές υπόνοιες στην κοινωνία και στον ελληνικό λαό ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί δικαστικά αλλά και πολιτικά και αυτό είναι σημαντικό (θα επανέλθω) αλλά και κοινωνία η υπόθεση της τρομοκρατικής ή αν θέλετε επαναστατικής Οργάνωσης 17Ν θα δώσει πάτημα σε κάποιους να αρχίσουν καινούριο κύκλο πιέσεων και προς τη χώρα μας και προς το λαό μας και βεβαίως και προς συγκεκριμένα άτομα.

Επανέρχομαι στην περίπτωση του κ. Γιάννη Σερίφη ο οποίος είναι κλασική περίπτωση. Τι εννοούν συνεχίζοντας ότι υπάρχουν άτομα από τον ιδρυτικό πυρήνα τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί ή κάποιοι άλλοι οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και αυτοί συνέπειες. Σκέφτομαι λοιπόν μήπως ο κ. Μπομπ Κλίφορντ ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην πόλη μας και ο οποίος είναι ένα από τα αστέρια της αμερικανικής υπηρεσίας όπως λέει η εφημερίδα του FBI, προΐσταται του γραφείου του FBI στην Ελλάδα το οποίο επικαλείται κατ’ ευφημισμό «γραφείο νομικού ακολούθου› και ο οποίος σας αναφέρω από την εφημερίδα την συγκεκριμένη το βιογραφικό του.

Πριν από την άφιξή του στην Αθήνα ήταν επικεφαλής της ομάδας που αναλάμβανε την σύλληψη και απαγωγή σε μη αμερικανικό έδαφος υπόπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων. Αυτό ομολογώ ότι εμένα με σοκάρισε, δεν είχα υπόψη μου τέτοιο πράγμα, γι’ αυτό και το θέτω υπόψη στο Δικαστήριό σας. Αν θέλετε εκ του περισσού να τονίσω και την ευθύνη την οποία φέρετε με την απόφασή σας να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα και να μην αφήσετε εκκρεμότητες.

Όταν λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος βρίσκεται στην Αθήνα και μιλάει με αυτόν τον τρόπο για την υπόθεση η οποία εκδικάζεται ενώπιον ενός Ελληνικού Δικαστηρίου τότε πιστεύω ότι αυτό δεσμεύει όλους μας να λάβουμε ξεκάθαρες θέσεις και να δώσουμε συγκεκριμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις. Το οποίο βεβαίως σημαίνει ότι οι ένοχοι, όσοι κριθούν ένοχοι κατά το Δικαστήριό σας για τις πράξεις που κατηγορούνται βεβαίως και θα αντιμετωπίσουν τον πέλεκυ του νόμου όπως λέγεται ή την τιμή που τους πρέπει. Από την άλλη όμως οι αθώοι πρέπει να φύγουν από εδώ χωρίς να καταλείπεται καμία αμφιβολία για την αθωότητά τους.

Υπήρξε ένα θέμα στην διάρκεια της διαδικασίας γιατί οι εντολείς μου και συγκεκριμένα ο κ. Χριστόδουλος και ο κ. Βασίλης Ξηρός που αρνούνται τη συμμετοχή τους στην 17Ν να βρεθούν σε αυτόν τον κυκεώνα και να εμπλακούν σε μία τέτοια υπόθεση η οποία τελικά δεν τους αφορούσε.

Εγώ σας ομολογώ ότι κάθισα και σκέφτηκα πάρα πολύ γιατί θα έπρεπε πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι, από την άλλη όσο περισσότερο το σκεφτόμουν και όσο περισσότερο διάβασα τόσο περισσότερο καταλάβαινα ότι είναι οφθαλμοφανείς οι λόγοι για κάποιον που θέλει να εξετάσει την περίπτωση από μία συγκεκριμένη σκοπιά.

Ο Χριστόδουλος και ο Βασίλης Ξηρός είναι αδελφοί του Σάββα Ξηρού. Ο Σάββας Ξηρός «συνελήφθη› (σε εισαγωγικά να δούμε να πράγματι συνελήφθη, αυτό είναι ένα από τα κενά της υπόθεσης) ως τρομοκράτης. Ήδη πριν γίνει η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού κυκλοφορούσαν φήμες και δεν κυκλοφορούσαν σε σκοτεινούς διαδρόμους αλλά μέσα από έγκριτες ελληνικές εφημερίδες ότι το λεγόμενο προφίλ της Οργάνωσης που είχε φτιάξει η Scotland Yard σε συνεργασία με την δική μας Αστυνομία και με το FBI προφανώς φωτογράφιζε την 17Ν ως μία Οργάνωση που αποτελούνταν από μέλη που συνδέονταν μεταξύ τους με συγγενικές και φιλικές σχέσεις.

Αυτό βεβαίως σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να εξηγήσουν και γιατί επί 27 ολόκληρα χρόνια υπήρξε πλήρης αδυναμία του να διαλευκανθεί έστω και ένα από τα χτυπήματα, να συλληφθεί έστω και ένας από τους κατηγορουμένους και να απαγγελθεί έστω και μία κατηγορία για μία από αυτές τις εγκληματικές πράξεις.

Αυτά τα σενάρια λοιπόν κυκλοφορούσαν από πριν και θα μου επιτρέψετε να κάνω μία αναδρομή σε αυτά τα πράγματα. Πολλοί συνάδελφοί αναφέρθηκαν σε αυτά. Εγώ έκανα λίγο πιο συστηματική έρευνα στα αρχεία των εφημερίδων γιατί πραγματικά σας λέω με απασχόλησε προσωπικά. Είδα ότι πράγματι πάρα πολλές από αυτές τις πληροφορίες είχαν διαρρεύσει και όλα αυτά βεβαίως θα με βοηθήσουν και θα σας βοηθήσουν να δώσουμε μία εξήγηση στο ερώτημα λοιπόν γιατί αυτοί οι άνθρωποι και όχι κάποιοι άλλοι.

Προκαταλαμβάνω την απάντηση διότι βεβαίως το λεγόμενο προφίλ τους και θα δούμε πώς έφτασαν εγκληματολογικά ερευνώντας οι διωκτικές αρχές να φτιάξουν αυτό το προφίλ, το προφίλ λοιπόν αυτών των ανθρώπων ανταποκρίνονταν σε αυτό το οποίο έψαχναν οι διωκτικές αρχές τόσον καιρό.

Είναι λοιπόν καταρχήν το δημοσίευμα της Κυριακής 30/6 γραμμένα πριν ακόμη εκραγεί η βόμβα στο οποίο ο έγκριτος δημοσιογράφος του «ΒΗΜΑΤΟΣ› Παπαχελάς στην εφημερίδα του αναφέρει «σε κλοιό η ηγετική ομάδα της 17Ν, αξιωματούχοι ξένων αρμοδίων υπηρεσιών επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά ότι γνωρίζουν πλέον τα ονόματα τριών έως τεσσάρων ατόμων που αποτελούν τον ιδρυτικό πυρήνα της Οργάνωσης και αυτό που απομένει είναι να δέσει η υπόθεση με συντριπτικά στοιχεία που να μπορούν να σταθούν στο Δικαστήριο›.

Πριν προχωρήσω θα ήθελα να σας πω ότι ο τρόπος αυτός εγκληματολογικής έρευνας στον οποίο υιοθετήθηκε από το 2000 και μετά, δηλαδή από τη δολοφονία του Σόντερς και μετά με βοήθεια των εγγλέζων και αμερικανών πρακτόρων είναι καθαρά αγγλοσαξονικός. Συνήθως όταν η αστυνομία ερευνά εγκληματολογικά μία εγκληματική πράξη συγκεντρώνει στοιχεία και προσπαθεί να τα ταυτίσει με υπόπτους τους οποίους βέβαια μπορεί από κάποιες άλλες ενέργειες με κάποια άλλα στοιχεία να γνωρίζει ή εν πάση περιπτώσει προσπαθεί μέσα από τα αρχεία της με συγκρίσεις να ταυτίσει τα στοιχεία αυτά, θέλετε παλιά τα αποτυπώματα, σήμερα το DNA με τους ανθρώπους τους οποίους πιθανολογείται ότι είναι οι δράστες.

Εδώ είχαμε ένα αγγλοσαξονικό τρόπο προσέγγισης. Έφτιαξαν πρώτα το προφίλ της Οργάνωσης, έφτιαξαν το λεγόμενο προφίλ του αρχηγού, δηλαδή τι θα μπορούσε να είναι, πώς θα μπορούσε να είναι αυτή η Οργάνωση, πώς θα μπορούσε να είναι η προσωπικότητα αυτόν τον οποίο θα πρέπει εμείς να καταδείξουμε εκ των υστέρων ως αρχηγό και βεβαίως μετά το βασικότερο και το πιο σημαντικό είναι να βρούμε τα στοιχεία αυτά που θα πείσουν τον κόσμο. Θα δείτε ότι παρακάτω υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις που λένε ότι το σημαντικό είναι να πειστεί ο κόσμος ότι πράγματι αυτοί οι οποίο φέρονται ως ύποπτοι ή κατηγορούνται ότι είναι πράγματι και οι δράστες αυτών των εγκλημάτων.

Υπάρχει μία μέθοδος και αυτό παρεμφερώς σας το αναφέρω, η οποία ανήκει στις λεγόμενες συνθετικές λογικές μεθόδους πέραν από την απαγωγική και επαγωγική που έχετε αναφέρει κι εσείς κ. Πρόεδρε. Η λεγόμενη, δεν ξέρω αν το μεταφέρω σωστά στην ελληνική αναγωγική μέθοδος είναι μία τρίτη συνθετική μέθοδος λογικών συλλογισμών ab duction ή reproduction στην αγγλοσαξονική, προέρχεται από αυτόν το χώρο σκέψης και συγκεκριμένα από την Αμερική. Ο πρώτος ο οποίος την επεξεργάστηκε και την εισήγαγε στην δυτική σκέψη ήταν ο Τσαρλς Σπίαρς, βεβαίως με αναφορές στον Αριστοτέλη ο οποίος είναι και η βάση έτσι κι αλλιώς κάθε λογικό εγχειρήματος.

Είναι λοιπόν ένας τρόπος σκέψης ο οποίος είναι πραγματιστικός και βεβαίως λογικά αφού προέρχεται από τον πραγματισμό ο οποίος γεννήθηκε σε αγγλοσαξονικές χώρες και μάλιστα από ένα ωφελιμιστικό με την καλή έννοια του όρου, ωφελιμιστικό πραγματισμό ο οποίος σε μια πιο απλή και απλοϊκή μορφή κατανοητή για όλον τον κόσμο λέει ότι από τους καρπούς θα αναγνωρίσουμε το δέντρο. Βιβλική ρήση. Ας δούμε λοιπόν πώς είναι οι καρποί για να δούμε και ποιο δέντρο θα μπορούσε να τους έχει φέρει, να τους έχει παράξει.

Με αυτήν λοιπόν την απλή μέθοδο η οποία είναι εμπειρική διότι δεν είναι αναλυτική, έχει εμπειρία μέσα, είναι συνθετική. Ξεκινάει από το μερικό και πάει στο μερικό, από το ιδιαίτερο για να πάει στο ιδιαίτερο με βάση αναλογίες. Είναι μία μέθοδος η οποία μας βοηθάει όπως λένε οι ίδιοι οι θεωρητικοί οι οποίοι την έχουν εισάγει την επιστήμη, δεν μας βοηθάει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, μας βοηθάει να θεμελιώσουμε ή να διατυπώσουμε υποθέσεις. Είναι μία μέθοδος εργασίας. Είναι μία μέθοδος που βοηθάει την έρευνα. Ξεκινάμε από το μερικό, διακρίνουμε ορισμένα στοιχεία, φτιάχνουμε μία υπόθεση και βεβαίως επειδή είναι μέθοδος διατύπωσης υποθέσεων πρέπει μετά να περάσει και από άλλες λογικές επεξεργασίες για να μπορέσει να μας προσφέρει σίγουρα και βέβαια και λογικά θεμελιωμένα αποτελέσματα.

Από τους καρπούς λοιπόν του δέντρου το οποίο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση από την δράση και τον τρόπο δράσης και από τις προκηρύξεις της 17Ν προσπαθήσαμε να δούμε πώς είναι και πώς θα έπρεπε να είναι τα δέντρο. Είναι η υπόθεση αυτή η περίφημη του πώς πρέπει να είναι η Οργάνωση και οι φερόμενοι ως καθοδηγητές και αρχηγοί αυτής της Οργάνωσης.

Βεβαίως η μέθοδος αυτή είναι λογική αλλά και με λογικά ρίσκα διότι όπως η ίδια παραδέχεται λειτουργεί υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα της υπόθεσης την οποία θα παράξει θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και αυτό λοιπόν είναι το πρόβλημα.

Όταν κατασκευάζουμε ένα προφίλ και λέμε εκ των προτέρων ότι θα πρέπει αναλογικά με αυτά τα οποία γνωρίζουμε, τα στοιχεία τα οποία έχουμε, προκηρύξεις, τρόπο δράσης, ηλικία των μελών, χρονικές στιγμές τις οποίες εκδηλώθηκαν ορισμένες ενέργειες, φτιάχνουμε λοιπόν αναλογικά το προφίλ αυτών οι οποίοι θα πρέπει να είναι οι δράστες. Εκείνο το οποίο μας λείπει είναι τα στοιχεία.

Εδώ λοιπόν έχουμε ακριβώς αυτήν την προσπάθεια να βρούμε τα στοιχεία αυτά τα οποία χρειάζονται για να πείσουν. Δηλαδή προσαρμόζουμε τις αποδείξεις σε αυτό το οποίο ήδη έχουμε μέσα μας ως υπόθεση εργασίας, ήδη έχουμε λογικά προσεγγίσει και το οποίο πρέπει να αποδειχθεί.

Πολλοί βέβαια μίλησαν σε αυτήν την διεργασία για σκευωρία. Ο αξιότιμος κ. Εισαγγελεύς είπε κάποια στιγμή στην αγόρευσή του ότι οι έρευνες σταμάτησαν προώρως, οι έρευνες για την συγκέντρωση περαιτέρω αποδεικτικών στοιχείων διότι η Οργάνωση προσφέρθηκε όπως είπε στο «πιάτο› με βάση τις ομολογίες. Ομολογήσατε λέει κύριοι και αφού ομολογήσατε ασχέτως αν μετά τα πήρατε πίσω οι Διωκτικές Αρχές δεν είχαν κανένα λόγο να συνεχίσουν να ψάχνουν ή τουλάχιστον ευφησυχάσθηκαν. Αυτά είναι γεγονότα.

Πράγματι λοιπόν από την στιγμή που παρεδόθη ο κ. Κουφοντίνας δεν προσεφέρθη στη διαδικασία κανένα καινούργιο αποδεικτικό στοιχείο παρά μόνον αυτά τα οποία κατά την διάρκεια των συλλήψεων σε πολύ γρήγορους ρυθμούς αξιολογήθηκαν με τον τρόπο τον οποίο αξιολογήθηκαν και ο οποίος παρουσιάστηκε στο Δικαστήριό σας.

Μένει λοιπόν η απορία σε έναν ο οποίος δεν θέλει να είναι απλώς καλοπροαίρετος αλλά θέλει να είναι καλόπιστος με γνώση μήπως αυτές οι περίφημες ομολογίες οι οποίες ουσιαστικά και κατά παραδοχή του κ. Εισαγγελέως του ιδίου αντικαθιστούν την έλλειψη άλλων πειστηρίων, την έλλειψη άλλων αποδείξεων, μήπως λοιπόν δεν είναι αυθαίρετες, δεν είναι τόσο πηγαίες και προϊόν ελεύθερης βούλησης όπως θα έπρεπε να είναι.

Μήπως λοιπόν αυτές οι ομολογίες είναι κατασκευασμένες. Το είπαν κάποιοι κατηγορούμενοι εδώ, αμφισβητήθηκε από την Πολιτική Αγωγή αλλά και από Έδρας σε μεγάλο βαθμό, εν πάση περιπτώσει εγώ επιμένω ότι πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν καλοί λόγοι, αν υπάρχουν καλά επιχειρήματα που να μπορούν να στηρίξουν αυτήν ακριβώς την υπερασπιστική θέση που έχουν πάρει πολλοί κατηγορούμενοι.

Οι λόγοι βέβαια αυτοί δε θα βρεθούν σε χώρους τους οποίους δεν μπορούμε να διεισδύσουμε, αλλά ερμηνεύοντας αυτά τα οποία έχουν φτάσει στο φως της δημοσιότητας μέσα από δημοσιεύματα, μέσα από ανακοινώσεις στον Τύπο, μέσα από ρεπορτάζ που έχουν γίνει μετά από έρευνες δημοσιογράφων.

Επανέρχομαι λοιπόν στην Κυριακή 30/6 και, επαναλαμβάνω, γραμμένο το ρεπορτάζ πριν σκάσει η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού, στο οποίο λέει «γνωρίζουμε 3-4 μέλη αλλά θέλουμε τα στοιχεία που μπορούν να σταθούν στο Δικαστήριο›. Μία μέρα μετά, τη Δευτέρα 1/7, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› ο δημοσιογράφος Μαρνέλος Γιώργος, επαναλαμβάνει και επιβεβαιώνει αυτό το ρεπορτάζ ή τουλάχιστον αυτό το δημοσίευμα του Παπαχελά λέγοντας ότι «από κύκλους της αντιτρομοκρατικής πλέον δηλώθηκε: γνωρίζουμε 3-4 μέλη της 17Ν, δεν συλλαμβάνονται για να δέσουμε καλύτερα αυτούς στους οποίους έχουμε κατασταλάξει›.

Αυτό Δευτέρα 1/7. Ο Σάββας Ξηρός είναι ημιθανής, έχει ήδη μεταφερθεί στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ διασωληνωμένος και χαροπαλεύει, βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου. «Έχουμε κατασταλάξει λέει›. Και εδώ αρχίζει και δημιουργείται η εύλογη απορία, γιατί δε μας έλεγαν, γιατί δε μπορέσαμε ως τώρα να πληροφορηθούμε από έγκυρες πηγές παρά μόνο μέσω δημοσιογραφικών ρεπορτάζ τί ήταν αυτά τα στοιχεία, για ποια άτομα, με ποιον τρόπο κατέληξαν σε αυτά τα πορίσματα οι κύκλοι των διωκτικών αρχών;

Τα σενάρια συνεχίζονται λέγοντας ότι τα άτομα αυτά συνδέονται με οικογενειακούς ή στενούς φιλικούς δεσμούς. Την Τρίτη 2/7, πάλι ο κ. Παπαχελάς στο «ΒΗΜΑ› γράφει: «Ξένοι παρατηρητές κάνουν λόγο για υποδειγματική λειτουργία της ΕΛΑΣ και επικοινωνιακή τακτική του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Όπως τόνισε βαθύς γνώστης της υπόθεσης, αν και τώρα δεν έχουμε ομολογίες που να δείχνουν τον 60άρη εγκέφαλο της Οργάνωσης, είναι πιθανό να βρεθούμε σε νέο αδιέξοδο. Η πρόκληση που περιμένει τώρα την ΕΛΑΣ και τις ξένες υπηρεσίες είναι να δέσει η υπόθεση εναντίον των 3-4 μελών του ιδρυτικού πυρήνα της 17Ν.›.

Καλοπροαίρετα ξεκίνησα αλλά άρχισε ήδη να χτυπάει το καμπανάκι μέσα μου. Δηλαδή ήδη ψάχνουμε για ομολογίες; Έχουμε όλα τα άλλα, είμαστε σίγουροι, έχουμε τα ονόματα 3-4 μελών και θέλουμε ομολογίες τη στιγμή που έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται στα χέρια μας και είναι σε κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου;

Εδώ θα κάνω μια μικρή παρένθεση διότι όλη αυτή την πορεία θα την παραλληλίσω με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο Σάββας Ξηρός στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Έχει ήδη αποδειχθεί από τη διαδικασία ενώπιόν σας ότι ο Σάββας Ξηρός ατύπως ανακρίθηκε το βράδυ της παρασκευής προς Σάββατο, 5 προς 6/7/2002, όταν, όπως ο κ. Πιταρίδης, ένας από τους θεράποντες ιατρούς του και άλλοι μάρτυρες που παρήλασαν ενώπιόν σας, κατέθεσαν ότι είδαν τον κ. Διώτη να κλείνεται μαζί του για ολονύχτια συζήτηση στο δωμάτιο της Εντατικής.

Την Τρίτη 2/7, σύμφωνα με το ιατρικό δελτίο, το καθημερινό φύλλο πορείας ασθενούς που κατέθεσα επίσης στο Δικαστήριό σας, φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια ιατρική να ξυπνήσει ο Σάββας Ξηρός και μάλιστα ξύπνησε. Βεβαίως, από προσωπική ερώτηση που έκανα, γιατί μου δόθηκε η απάντηση ότι ίσως να ήταν ενδεδειγμένο και για ιατρικούς λόγους προκειμένου να λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά του τα οποία εκείνη τη στιγμή, τα ανακλαστικά των πνευμόνων είχαν αντικατασταθεί από το Dormicum, το φάρμακο της καταστολής, εν πάση περιπώσει γεγονός είναι ότι εκείνη τη μέρα ο Σάββας Ξηρός τον είχαν ήδη μια φορά ξυπνήσει και αυτό αποδεικνύεται όπως σας είπα από τον φάκελο του ασθενούς και μάλιστα η μέθοδος ήταν χορηγώντας του ανταγωνιστικό φάρμακο, στη μιθαζολάμη, το Dormicum, το Aloperidyn, το οποίο είναι διεγερτικό.

Τώρα αν όλα αυτά τα οποία άρχισαν να διαρρέουν σχετίζονται με πληροφορίες που μπόρεσε να πάρει η Αντιτρομοκρατική ήδη πριν ο Σάββας Ξηρός επισήμως αποσωληνωθεί, εφόσον δεν αποδεικνύονται και δεν μπορέσαμε να τα αποδείξουμε ενώπιόν σας, θα μείνουν ως υποθέσεις. Αλλά υποθέσεις εργασίας, διότι δικαιούμεθα και εμείς να εκφράσουμε τις δικές μας υποθέσεις εργασίας.

Το σίγουρο είναι ότι από τη μέρα αυτή ξεκινάει ένας βομβαρδισμός από κατευθυνόμενες πληροφορίες στον Τύπο οι οποίες δείχνουν ότι πρέπει να υπήρχε ει μη τι άλλο, άτυπη συνεννόηση ή εν πάση περιπτώσει κάποια πρώτη επαφή με τον πολυτραυματία Ξηρό.

Βεβαίως ο Σάββας Ξηρός βρίσκεται στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και αυτό είναι το μέγιστο, αν μου επιτρέπεται σκάνδαλο που προέκυψε για την ελληνική δικαιοσύνη από αυτή τη διαδικασία, βρίσκεται φρουρούμενος και μάλιστα με ελικόπτερα που υπερίπτανται του νοσοκομείου και με άπειρους πάνοπλους σαν αστακούς άντρες της Αντιτρομοκρατικής, φρουρούμενος όμως, όχι κρατούμενος, και δεν έχει συλληφθεί.

Κύριοι Δικαστές, πολλές φορές τονίσαμε αυτό το ατόπημα της ελληνικής δικαιοσύνης διότι δυστυχώς σε όλη τη διαδικασία αυτή παρίστατο και ο Εισαγγελέας που προϊστατο των ερευνών, ο κ. Διώτης, δε μας δόθηκε μια ικανοποιητική απάντηση γιατί έπρεπε να γίνει αυτό και εν πάση περιπτώσει μία απάντηση καθαρά τεχνική από νομικής απόψεως, πώς είναι δυνατό να γίνεται αυτό το πράγμα. Πώς δηλαδή είναι δυνατό να φυλάσσεται κάποιος φρουρούμενος επί 40 ημέρες, ο οποίος έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω, χωρίς να έχει συλληφθεί επισήμως, χωρίς να του έχει επιδοθεί ένταλμα σύλληψης, χωρίς να έχει κινηθεί η διαδικασία του να φτάσει στον ανακριτή και από εκεί να βγει το ένταλμα της προσωρινής κράτησης.

Υπάρχουν βέβαια οι διάφορες προσπάθειες, δυστυχώς και ο ίδιος τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο κ. Κρουσταλλάκης έβαλε την προστατευτική του χείρα πάνω απ’ όλα αυτά που έγιναν και είπε ότι δεν διαπιστώθηκαν παρατυπίες, παραμένει σε μένα και σε πάρα πολλούς άλλους το ερώτημα νομικά πώς ήταν δυνατό αυτό το πράγμα.

Υπάρχει βέβαια και το επιχείρημα της Πολιτικής Αγωγής, ότι ο Σάββας Ξηρός δεν ήταν δεκτικός συλλήψεως σε εκείνη τη φάση. Θα το αντιπαρέλθω διότι δεν επείσθην ότι μπορεί να διεκδικήσει εξήγηση γι αυτά που εμείς ζητούμε. Αν δεν ήταν δεκτικός συλλήψεως, δηλαδή δε μπορούσε να υπογράψει το ένταλμα σύλληψης ή δεν ξέρω και εγω τί άλλο, τότε πώς ήταν δεκτικός προανάκρισης και μετά ανάκρισης;

Επανέρχομαι λοιπόν σε όλη αυτή την πορεία. Βρισκόμαστε στην Τετάρτη 3/7, επισήμως ο Σάββας Ξηρός βρίσκεται ακόμα σε καταστολή και είναι διασωληνωμένος και βεβαίως οι εξελίξεις προχωρούν. Η Αντιτρομοκρατική ψάχνει και ανακαλύπτει τη γιάφκα της Πάτμου. Κανένας δε μας είπε από ποια στοιχεία προέκυψε, πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στην διεύθυνση αυτή της γιάφκας επί της οδού Πάτμου. Εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, «τα κλειδιά› κτλ. Μα πώς θα εφαρμοστούν τα κλειδιά σε εκατομμύρια διαμερίσματα στην Αθήνα;

Ο έγκριτος δημοσιογράφος Παπαχρήστου στα ΝΕΑ, 6 προς 7/7/2002 λέγει ότι «δεν είναι πειστική η άποψη ότι η ΕΛΑΣ ενημερώθηκε για την Πάτμου από έναν ένοικο›, υπήρξε και αυτό το σενάριο, ότι ένας ένοικος αναγνώρισε μια φωτογραφία του Σάββα. δεν είναι πειστική αυτή η άποψη λοιπόν, «διότι ο Ξηρός δεν αναγνωριζόταν από τη φωτογραφία, έτσι υπέρβαρος που ήταν εδώ και χρόνια, πάνω από 100 κιλά›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Σάββας;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως, για τον Σάββα αναφέρεται. Το θέμα είναι και θα αποκτήσει και ενδιαφέρον αργότερα, εάν όλα αυτά τα ευρήματα της οδού Πάτμου, εφόσον και αν ήθελε δεχθεί το Δικαστήριό σας ότι οφείλονται σε παράνομες ανακριτικές ενέργειες οι οποίες μόλυναν και τις καταθέσεις του Σάββα Ξηρού, αν όλα αυτά τα ευρήματα τελικώς ως καρποί του μολυσμένου δέντρου και αυτά θα έπρεπε ουσιαστικά να μην έχουν φτάσει στο Δικαστήριό σας ή τουλάχιστον το Δικαστήριό σας να μην τα λάβει υπόψη ως παρανόμως κτηθέντα, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Και όπως κάποτε αυθορμήτως ανέτρεξε ο κ. Εισαγγελεύς, «μα τί λέτε τώρα, αν ακυρώσουμε τις καταθέσεις του Σάββα θα καταργήσουμε και τη Δίκη› και βεβαίως αυτό είναι και το ζητούμενο, δε μπορούμε να ακυρώσουμε τις καταθέσεις του Σάββα, είναι επιτακτική η ανάγκη να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Τετάρτη 3/7 από το ιατρικό δελτίο του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ προκύπτει ότι ο Σάββας είναι σε καταστολή, δηλαδή η αναπνευστική του λειτουργία στηρίζεται από μηχανήματα, κάτι που προβληματίζει τους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα τραύματά του δεν δικαιολογούν την μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας. Αυτά στο ΒΗΜΑ.

Θα επανέλθω διότι εκείνες τις μέρες πραγματικά δεν ξέραμε ακριβώς τί απ’ όλα συνέβαινε, ήταν τόσο βαριά ο Σάββας που έπρεπε να συνεχίσει να είναι σε καταστολή και διασωληνωμένος ή το αντίθετο, δεν ήταν τόσο βαριά και δημιουργούνταν η αμφιβολία για τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να συνεχίσει να καταστέλλεται η αναπνευστική του λειτουργία;

Εν πάση περιπτώσει ο Σάββας φυλάγεται και η φύλαξη είναι τρομερά ισχυρή. Διαβάζω από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Τετάρτης 3/7: «Δίπλα στον ασθενή, όταν πλησιάζει ο γιατρός υπάρχει ανάμεσά τους πάνοπλος αστυνομικός. Ασφαλώς και στον γύρω χώρο υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά και ένστολοι. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο ασθενής έχει αποσωληνωθεί και δεν βρίσκεται πλέον σε καταστολή›. Αυτά την Τετάρτη στις 3/7.

Επιβεβαιώνουν το ιατρικό δελτίο, ότι ο Σάββας ήδη στις 2/7 την Τρίτη είχε αποσωληνωθεί, είχε σταματήσει η καταστολή του. Δεν βρίσκεται πλέον σε καταστολή, αλλά του χορηγούνται πολύ ισχυρές δόσεις ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων για να ανακουφίζεται από τους πόνους. Οι γιατροί λένε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι για λόγους προληπτικούς βρίσκεται στην Εντατική Μονάδα ακόμα, εξηγώντας ότι αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος ασθενής στην ίδια κατάσταση θα είχε βγει και θα νοσηλευόταν σε κάποια κλινική.

Στις 3/7 αναφερόμενος στο δημοσίευμά του στην κατάσταση του Σάββα ξηρού στις 2/7, τρεις μόλις ημέρες μετά την έκρηξη. Εδώ παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που προσπαθούσαν όλο τον καιρό να μας δώσουν. Και τελικώς πρέπει να καταλήξουμε: Τί γινόταν; Μήπως πράγματι αυτό που καταγγέλλει ο ίδιος ο Σάββας, ότι ήδη είχαν μπει μέσα πριν από την επίσημη αποσωλήνωσή του η οποία έγινε στις 4/7 και ότι ήδη είχαν επικοινωνήσει μαζί του με έναν τρόπο τον οποίο ήδη έχουμε αναφέρει στη διαδικασία, πώς είναι δυνατόν κρατώντας έναν άνθρωπο σε ημικαταστολή, αυτό που λέμε σε ένα λυκόφως της συνείδησής του και όπου βέβαια χαρακτηρίζεται αυτός ο άνθρωπος για λογόρροια, για μη έλεγχο της συνείδησης, είναι χαρακτηριστικά αυτά της επίδρασης αυτής των φαρμάκων αυτών, μήπως λοιπόν πράγματι είχαν γίνει αυτά τα πράγματα κι εμείς απλώς κωφεύουμε απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις;

Μήπως προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας για κάτι το οποίο για τον ελληνικό λαό έξω είναι μάλλον αυτονόητο; Ας το δούμε λίγο λογικά και απλά: Τί είναι το πρώτο πράγμα που θα είπαν βεβαίως οι διωκτικές αρχές στους γιατρούς όταν τους πήγαν τον Σάββα Ξηρό; «Δεν ξέρουμε αν θα ζήσει ή θα πεθάνει, αλλά εμείς θέλουμε ακόμα και με τον κίνδυνο να πεθάνει, πριν πεθάνει, να μιλήσουμε μαζί του, να πάρουμε ό,τι μπορέσουμε›.

Αν πράγματι ήταν το δώρο αυτό ο Σάββας Ξηρός όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κάποτε είπε, «μη χάσετε το δώρο›, είναι πολύ λογικό να έχουν πει οι διωκτικές αρχές ότι «εμείς θέλουμε να μιλήσουμε μαζί του›. Εδώ ξέρουμε ότι και σε άλλες περιπτώσεις βαρέων εγκλημάτων κατά της ζωής, συνοδεύουν μέσα στο ασθενοφόρο τον βαριά τραυματισμένο μέχρι και την κλινική ακόμη στην οποία μεταφέρεται, μην τυχόν μπορέσουν και του πάρουν κάποιες κουβέντες.

Δεν είναι λοιπόν πέραν της λογικής του μέσου κοινωνού να υποθέσουμε ότι πράγματι έγινε προσπάθεια με κάθε τρόπο να υπάρξει συνομιλία και μάλιστα σε μια περίπτωση που ακόμα υπήρχε αμφιβολία αν θα ζήσει ή θα πεθάνει. ¶ρα ό,τι προλάβουμε παίρνουμε, λογικότατο είναι. Εν πάση περιπτώσει επιβεβαιώνεται όμως. Για μένα επιβεβαιώνεται. Δικονομικά βεβαίως δεν έχει πεισθεί το Δικαστήριό σας, ήδη έχει βγάλει την απόφασή του, υπάρχει όμως αυτό που λέμε ο κοινούς νους, η κοινή λογική.

Και βεβαίως τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Από τα «ΝΕΑ› διαβάζω, από εκείνες τις μέρες: «Σε κλοιό πέντε ύποπτοι. Τέσσερις άντρες και μια γυναίκα ηλικίας 40-50 ετών, έχουν τεθεί σε κλοιό παρακολούθησης από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πρόκειται για άτομα υπεράνω υποψίας τα οποία συνδέονται στενά με τον Σάββα Ξηρό αρκετά χρόνια τώρα›.

Μήπως τους έχουμε ανάμεσά μας; Το θέμα είναι με ποια λογική τους έχουμε. Και συνεχίζονται οι αποκαλύψεις: «Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο, οι διωκτικές αρχές σε στενή συνεργασία με τη Scotland Yard και το FBΙ έχουν εδώ και μήνες θέσει υπό παρακολούθηση συγκεκριμένα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για στενότερους ή χαλαρότερους δεσμούς με τη 17Ν›. ¶ρα λοιπόν, είναι γεγονός ότι υπήρχε το σενάριο και επίσης επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε και η προσπάθεια του να σταθούν όλα αυτά κάποια στιγμή με ομολογίες στο Δικαστήριό σας.

Την Πέμπτη 4/7, ο κ. Νικολακόπουλος στο «ΒΗΜΑ› γράφει: «Ήδη οι προσπάθειες στρέφονται πλέον στο δέσιμο των στοιχείων που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της Οργάνωσης ή ακόμα και του ηγέτη της, αν και οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι η ταυτότητά τους είναι γνωστή›. Την Πέμπτη 4/7 στο «ΒΗΜΑ› ο κ. Λαμπρόπουλος: «Η αστυνομία κατόρθωσε να φτάσει στη γιάφκα, εκμεταλλευόμενη τρία βασικά στοιχεία: τις παρακολουθήσεις και τη χαρτογράφηση της Οργάνωσης, στην οποία είχε προχωρήσει τους τελευταίους μήνες, την τηλεφωνική κάρτα και μια αρμαθιά κλειδιά›.

Αυτή η λέξη, «χαρτογράφηση›, σας υπενθυμίζω, επανήλθε με την απολογία ενώπιόν σας του κατηγορούμενου Τσελέντη, ο οποίος είπε ότι «για όσα δεν θυμόμουν, ερχόταν η Αντιτρομοκρατική, είχε ένα σχεδιάγραμμα, ένα οργανόγραμμα της Οργάνωσης και μου έλεγαν ‘θυμίσου, μήπως αυτός ήταν εκείνος;’›

Παρασκευή 5/7, πριν ακόμα ανακριθεί ανεπισήμως αλλά αποδεδειγμένως για πρώτη φορά ο Σάββας, ο κ. Παπαχελάς στο ΒΗΜΑ: «Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει μία ακόμα γιάφκα›. Βέβαιοι, ο Σάββας θεωρητικά δεν έχει μιλήσει. «Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι Αρχές δεν κρατούν ακόμη κανέναν άλλον εκτός του Σάββα Ξηρού, από τα 8-10 άτομα της ομάδας κρούσης, αν και γνωρίζουν την ταυτότητά τους›. Ξαφνικά μέσα σε μια μέρα βρεθήκαμε από τα 3-4 άτομα σε 8-10. Ο Σάββας επισήμως δεν έχει μιλήσει.

Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ›, στις 5/7: «Στα ίχνη 8-10 μελών της ομάδας κρούσης βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική›. Στο «ΕΘΝΟΣ›: «Ο Σάββας Ξηρός γνωρίζει ή έχει επαφή με τους αρχηγούς›. Επαναλαμβάνω, δεν έχει μιλήσει, είναι ακόμη σε καταστολή. Και βεβαίως «στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ θα εγκατασταθεί ο Εισαγγελέας›, αναφέρεται στα «ΝΕΑ›, το οποίο ήταν και η εκπεφρασμένη βούλησή του και το οποίο πράγματι συνέβη.

Το Σάββατο 6/7, στο «ΒΗΜΑ› η κα Μάνδρου, έγκριτη δημοσιογράφος, έχει καλύψει πάρα πολλές πτυχές της υπόθεσης: «Πληροφορίες από δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι συλλήψεις δεν θα γίνουν άμεσα, για να δέσουν τις κατηγορίες αλλά κυρίως για να αξιοποιήσουν τους μάρτυρες›. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα μπορούσε να γίνει, βεβαίως κάπου διάβασα στο σενάριο ότι ήδη πριν από την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, η Αντιτρομοκρατική παρουσίαζε εν αγνοία τους υπόπτους σε αυτόπτες μάρτυρες τρομοκρατικών ενεργειών.

Κοντολογίς πήγαν κάποιοι άνθρωποι τους οποίους η Αντιτρομοκρατική υποπτευόταν, έπαιρνε τους μάρτυρες και πήγαινε και έλεγε «είναι αυτός, είναι εκείνος›. Αυτοί οι μάρτυρες βεβαίως εκ των υστέρων ήρθαν και κατέθεσαν εδώ πέρα με όλη την αξιοπιστία την οποία μπορεί μετά από μια τέτοια διαδικασία να τους διακρίνει, έχοντας όλο τον κρατικό μηχανισμό δίωξης από πίσω, ο οποίος να τους υποδεικνύει και να τους λέει «ξέρουμε, έχουμε στοιχεία, πες μας γιατί εμείς γνωρίζουμε πλέον ότι αυτοί είναι›.

Βεβαίως αρχίζουν και εκφράζονται οι πρώτες αμφιβολίες αν όλα όσα γίνονται στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ είναι σύννομα. Η ίδια η δημοσιογράφος αναφέρει ότι εάν αποδειχθεί ότι ο Σάββας υπέστη βασανισμούς κινδυνεύει όλο το οικοδόμημα των αποδείξεων.

Πάλι στο Σάββατο 6/7, Λαμπρόπουλος στο «ΒΗΜΑ›. «Έχει δοθεί αυστηρή εντολή στους γιατρούς της Μονάδας να μην μιλάνε ούτε σε συναδέλφους τους. Επίσης στην Μονάδα που νοσηλεύεται ο Σάββας Ξηρός βρίσκονται διαρκώς ένοπλοι άντρες της Ασφαλείας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας›.