Βεβαίως εκείνη την εποχή κάποιοι μιλούσαν για την ανάγκη να προετοιμαστούν οι δικογραφίες οι οποίες βεβαίως άργησαν και απ’ ότι θα δούμε έκαναν 40 ημέρες για να φτάσουν. Έχουμε λοιπόν όλο το σενάριο έτσι όπως άρχισε να εξελίσσεται ή τουλάχιστον αν θέλετε να επαληθεύεται. Εγώ δεν θα επιλέξω, το Δικαστήριό σας είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει ανάμεσα στο τι από όλο συμβαίνει. Αν ήταν πράγματι σκευωρία ήταν ένα σενάριο το οποίο καλή την τύχη άρχισε έτσι από μόνο του να επαληθεύεται. Εγώ όμως είναι υποχρεωμένος να σας θέσω την άλλη άποψη την δική μας η οποία θα δημιουργήσει μέσα στις αμφιβολίες.
Την Κυριακή 7/7 μετά την πρώτη ανεπίσημη συνομιλία με τον κ. Διώτη και τον κ. Σύρο ο κ. Τέλογλου δημοσιογράφος του «ΒΗΜΑΤΟΣ› γράφει «ο Ξηρός γνωρίζει καλά τον 60άρη ιδρυτή της 17Ν όσο και τα 2-3 αρχικά μέλη της›. Εγώ αναρωτιέμαι πώς αυτό το σενάριο ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να παίζεται ότι υπήρχαν 2-3 αρχικά μέλη χωρίς να έχουμε κανένα στοιχείο γι’ αυτά τα μέλη, φαίνεται όμως ότι ήταν πολύ ζωντανό τότε και φαίνεται ότι πράγματι υπήρχε άμεση προσπάθεια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να υφαρπάξει, να πάρει από τον Σάββα Ξηρό στοιχεία ακριβώς γι’ αυτά τα οποία έψαχναν, τα οποία βεβαίως είναι αμφίβολο αν ο κ. Σάββας Ξηρός γνώριζε. Διότι σας υπενθυμίζω ότι ο Σάββας Ξηρός εντάχθηκε στην Οργάνωση κατά δική του ομολογία τον 1ο του 1987 και βεβαίως και μία άλλη αρχή της Οργάνωσης ήταν να μην συζητιέται με νέα μέλη, να μην συζητιούνται ενέργειες οι οποίες είχαν γίνει παλιότερα όπως και ενέργειες στις οποίες δεν συμμετείχαν τα συγκεκριμένα μέλη να μην συζητιούνται ενώπιόν τους.
Γνωρίζω γιατί αντιδράσατε έτσι κ. Εισαγγελεύ. Η γνώμη σας είναι άλλη και πολλές φορές δοκιμάσατε να μας πείτε, την κα Λουρίδα θέλετε να μας πείτε η οποία έλεγε ότι τον είδε μετά την έκρηξη κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ στην Καισαριανή. Ήταν μία μάρτυς η οποία είπε ότι είδε κάποιον (να σας το υπενθυμίσω) ο οποίος μπήκε μέσα στο νοσοκομείο που νοσηλεύονταν τότε ο τραυματισμένος αστυνομικός Λουρίδας και συνοδευόμενος από μία κυρία άρχισε να ρωτάει για την κατάσταση του ασθενούς και βεβαίως η κα Λουρίδα μετά από 20 χρόνια είδε μία φωτογραφία του Σάββα Ξηρού στην τηλεόραση και ήρθε και δήλωσε εδώ πέρα ότι «ναι εγώ είμαι σίγουρη, τότε ήταν ο Σάββας Ξηρός› ο οποίος Σάββας Ξηρός αποδεδειγμένα για πρώτη φορά εντάχθηκε στην Οργάνωση το 1987.
Αυτό βεβαίως δε νομίζω να είναι κανένα στοιχείο. Εσείς κ. Εισαγγελεύ επιμένετε να το επαναλαμβάνετε και στην αγόρευσή σας το αναφέρατε. Δεν προκύπτει τίποτα για την διαδικασία ούτε κατηγορείται ο Σάββας Ξηρός για κάποια ενέργεια που ανάγεται σε χρονικό διάστημα πριν από το 1987. Τώρα εάν τόσο αξιόπιστη είναι για σας αυτή η κυρία εγώ ειλικρινά εκπλήσσομαι διότι θα έπρεπε και ήδη λόγω της θέσεώς σας να είστε πιο επιφυλακτικός απέναντι σε τέτοιους μάρτυρες οι οποίοι μπορούν να σας δώσουν και λάθος κατεύθυνση χωρίς να φταίτε εσείς.
Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ› 7/7 αναφέρεται ότι ο Ξηρός έδωσε την ιστορική ηγεσία 3 άτομα και άλλα 5 άτομα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η ιστορική ηγεσία, 3 άτομα αναφέρονταν. Η γενιά των 60άρηδων αναφερόταν τότε ανοιχτά στις εφημερίδες. Αν κοιτάξετε κ.κ. Δικαστές στο εδώλιο των κατηγορουμένων πράγματι αυτή την στιγμή βρίσκονται 3 άτομα οι οποίοι ανήκουν στην γενιά των 60άρηδων και θα τους αναφέρω. Είναι ο κ. Ψαραδέλλης όπως τους βλέπω, είναι ο κ. Γιωτόπουλος και είναι και ο κ. Γιάννης Σερίφης. Γνωστοί άνθρωποι για την πολιτική αντιδικτατορική τους δράση.
Ταιριάζουν λοιπόν στο προφίλ. Αυτό το προφίλ είχαμε φτιάξει, ότι έτσι έπρεπε να είναι η Οργάνωση, από τέτοια στελέχη έπρεπε να απαρτίζεται, αυτοί είναι τα ιδρυτικά στελέχη, τέτοιο προφίλ έχουν και εφόσον ήταν ιδρυτικά στελέχη δεν θα μπορούσε να είναι παρά ηλικίας γύρω στα 30 όταν πρωτοεμφανίστηκε η Οργάνωση το 1975. ¶ρα σήμερα με μαθηματικό υπολογισμό πρέπει να είναι 60, άρα τους 60άρηδες. Ποιοι 60άρηδες λοιπόν είναι πιο γνωστοί και είχαν δραστηριοποιηθεί τότε; Φωτογραφίζονται συγκεκριμένα και από τη φωτογράφηση βρίσκονται και ενώπιόν σας και εσείς έχετε τη τιμή να τους βλέπετε και βιζαβί.
Βεβαίως αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο Σάββας επισήμως δεν έχει απολογηθεί ακόμη αλλά κι αν ακόμα είχε απολογηθεί και ακόμα και στην πρώτη επίσημη προανακριτική του απολογία που έδωσε στις 11/7 δεν αναφέρει το παραμικρό. Το παραμικρό δεν αναφέρεται, ούτε για Γιάννη Σερίφη, ούτε για 60άρηδες, ούτε για ηγεσία. Να θα διαβάσετε πολύ λίγα πράγματα γράφει αυτή η πρώτη προανακριτική και αργότερα βέβαια επανέρχεται ο Σάββας με κάποιες άλλες πληροφορίες.
Σε κείνη την χρονική στιγμή που οι εφημερίδες τόνιζαν ότι ο Σάββας γνωρίζει, ο Σάββας επισήμως δεν είχε πει τίποτα. Βεβαίως εκείνη την Κυριακή γίνεται μεγάλος θόρυβος στην εφημερίδα για την πρώτη αυτή ανεπίσημη επίσκεψη του κ. Διώτη και του κ. Σύρου στον Ξηρό. «Τι είπε ο Εισαγγελέας με τον Σάββα Ξηρό χθες νωρίς τα ξημερώματα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ; Ο Εισαγγελέας πήγε στο νοσοκομείο λίγο πριν από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα αφού προηγουμένως βεβαιώθηκε από τους γιατρούς του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ο φερόμενος ως βομβιστής και μέλος της Οργάνωσης έχει την απαραίτητη διαύγεια και είναι σε θέση να συνομιλήσει. Επιχείρησε να ξεκινήσει μαζί του έναν διάλογο πριν του απευθύνει ερωτήσεις για την δράση του, την συμμετοχή του στην Οργάνωση και άλλα›.
Βεβαίως και η πληροφορία ότι το πρώτο κύμα συλλήψεων θα συμπεριλάβει εκτός φυσικά του Ξηρού και τουλάχιστον άλλα τρία άτομα. Πρώτη συνομιλία του Εισαγγελέα από το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ› 7 Ιουλίου στην Δέσποινα Μπρούσαλη, ενδιαφέρον για μας «οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικοί ψυχολόγοι είχαν δώσει οδηγίες στον Εισαγγελέα για τον όλο χειρισμό λόγω της κατάστασης υγείας του βομβιστή του Πειραιά›. Το οποίο σημαίνει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν μέσα στο δωμάτιο της εντατικής πιθανολογείται ότι είχαν και άλλους στόχους πέραν το ότι να βεβαιώσουν αν πράγματι είχε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται αν είναι μέρα ή νύχτα όπως μας είπε ενώπιόν σας η κα Θεοδωροπούλου.
Βεβαίως επιβεβαιώνεται ότι αλλεπάλληλες είναι οι επισκέψεις του Εισαγγελέας κ. Διώτη στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλεύεται ο Σάββας Ξηρός. Ειδικότερα η πρώτη επικοινωνία του Εισαγγελέα έγινε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Πάλι από το «ΒΗΜΑ› «Η σύλληψη ενός μέλους της 17Ν χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία κρίνει η αστυνομία ότι δεν εξυπηρετεί τους στόχους της. Αντίθετα εξυπηρετεί το να γνωρίζει ο παρακολουθούμενος ότι οι Διωκτικές Υπηρεσίες δεν θα σταματήσουν να ζητούν στοιχεία σε βάρος του αλλά όχι ποια στοιχεία έχει συγκεντρώσει›.
Εδώ παίζεται ένα λεγόμενο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Αφήνεται να εννοηθούν ότι κάποιοι παρακολουθούνται. Πολλοί μπορεί να αισθανθούν ένοχοι, πολλοί θα αρχίσουν οι οποίοι είχαν ήδη προηγούμενα με αποδεδειγμένες σκευωρίες των Διωκτικών Αρχών, ήδη ο κ. Γιάννης Σερίφης είναι ένα από τα θύματα μιας τέτοιας που ανάγεται και στο έτος 1977 και όλοι αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν θα τεθούν σε μία κίνηση για να δούμε τι θα μπορέσουμε εμείς από όλα αυτά τα πράγματα να αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε την ιστορία, να δέσουμε την ιστορία με αποδείξεις.
Υπάρχει βεβαίως μια πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› την Δευτέρα 8/7 με τίτλο «Πώς σκιτσάρει η Αντιτρομοκρατική την 17Ν›. Λέει εδώ: «είναι φανερή η αγωνία των ιθυνόντων να προσαρμοστεί το αποτέλεσμα των πολύμηνων ερευνών στα νέα δεδομένα που προέκυψαν πριν από 10 ημέρες. Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ποιος είναι ο σημερινός ιδεολογικός αρχηγός. Γνωρίζουν και γνώριζαν πριν από την έκρηξη και τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού 4 εκτελεστικά όργανα της 17Ν με κορυφαίο ρόλο στις επιθέσεις των τελευταίων 10 έως 12 ετών›.
Συνεχίζει πάλι στο ίδιο σενάρια με τα 5 ονόματα και στα «ΝΕΑ› πάλι 8/7 «για την υγεία του Σάββα Ξηρού αναφέρεται ότι βελτιώνεται. Ο Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης συνεχίζει να τον επισκέπτεται καθημερινά. Οι γονείς και οι φίλοι του επιδιώκουν να τον επισκεφθούν αλλά δεν επιτρέπεται να τον πλησιάσουν. Ηλικίας 60 χρονών φέρεται σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ› ο λεγόμενος αρχηγός και διαβάζω: «οι Αρχές έχουν φτάσει στην εκτίμηση ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός της 17Ν από τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει χαρτογραφώντας τον χώρο των αριστερίστικων Οργανώσεων›. Είναι ακριβώς αυτό που προσπάθησα θεωρητικά να σας πω, ο τρόπος με τον οποίο πλησίασαν την Οργάνωση, έφτιαξαν δηλαδή το προφίλ της Οργάνωσης.
«¶τυπη η ομολογία του Ξηρού› αναφέρουν πάλι τα «ΝΕΑ›. Εδώ βεβαίως αμφισβητήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε συνομιλία πριν από τις 11/7 που είναι και η επίσημη πρώτη του προανακριτική απολογία. «Το γεγονός ότι ο Ξηρός δεν έχει ακόμα συνέλθει απολύτως δεν επιτρέπει την λήψη απολογίας αλλά στα διαστήματα κατά τα οποία η σκέψη του δείχνει να είναι διαυγής ενημερώνεται περί των στοιχείων που τον βαρύνουν και για το ισχύον νομικό καθεστώς. Καμία βέβαια επαφή με τους συγγενείς του. Μόνο ο Εισαγγελέας, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και οι γιατροί του έχουν μιλήσει από την περασμένη Πέμπτη με τον Σάββα Ξηρό›.
Είναι ένα κουβάρι το οποίο ξετυλίγεται κ.κ. Δικαστές. Δεν ξέρω κατά πόσον εσείς το έχετε εναργές στο μυαλό σας. Νομίζω ότι ξεχνιούνται πολύ εύκολα αυτά τα πράγματα, όμως εδώ έχουν παιχθεί διάφορα παιχνίδια με πληροφόρηση και αντιπληροφόρηση από τα οποία όμως βγαίνει το τελικό συμπέρασμα το οποίο θέλω να καταλήξω, ότι πολλά πράγματα ήταν ήδη προσχεδιασμένα.
Λέει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› στις 9/7 «Ποιος είπε ότι οι Αρχές που δεν επιτρέπουν τουλάχιστον επίσημα την επικοινωνία του με τρίτα άτομα› αναφερόμενοι στον Σάββα Ξηρό «ή και την μεταφορά του σε άλλο τόπο νοσηλείας; Μπορεί να είναι οι θεράποντες γιατροί οι οποίοι για λόγους που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την κατάσταση του ασθενούς κρίνουν ότι δεν είναι ακόμα σε θέση είτε να μεταφερθεί, είτε να έχει συνομιλίες για χρονικό διάστημα πέραν των λίγων λεπτών, σχολίαζαν χθες δικαστικές πηγές›.
Εγώ αναρωτιέμαι στις 9/7 αφού ήδη έχουν προηγηθεί όλα αυτά σχολιάζουν δικαστικές πηγές ότι δεν είχαμε τίποτα, ολίγον λεπτών το πολύ συνομιλία. Εδώ έχουμε αποδείξεις ότι ήταν όλο το βράδυ ο κ. Διώτης μέσα. Γιατί λοιπόν σώνει και καλά να θέλουμε να πούμε κάτι το οποίο έχει ένα όνομα να το ονοματίσουμε αλλιώς; Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να σας απασχολήσει και βεβαίως απασχολεί και την Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία πρέπει να ξεκαθαριστεί αν θέλετε για μένα από τη ρετσινιά αυτή που λέγεται Σάββας Ξηρός διότι πράγματι θα μείνει ότι και να γίνει ένα υπόλοιπο αμφισβήτησης της νομιμότητας της όλης διαδικασίας. Νομίζω ότι είναι καθήκον σας όπως προανέφερα να ξεπλύνετε και αυτήν την υποχρέωση που έχετε απέναντι στον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία.
Οι γιατροί οι οποίο τώρα για να αντικρούσουν αυτά που είχαν πει προηγούμενοι συνάδελφοί τους δίνουν άλλες εξηγήσεις και λένε ότι από την εντατική κανείς δεν βγαίνει εύκολα και ποτέ δεν βγάζουμε από την ομάδα ασθενή με πυρετό. Βεβαίως επιβεβαιώνουν ότι χορηγούν ισχυρότατα αντιβιοτικά για να πέσει πρώτο ο πυρετός και μετά να αφαιρεθούν τα θραύσμα. Επιβεβαιώνουν βεβαίως τις σοβαρότατες βλάβες υγείας που έχει, σωματικές βλάβες όπως τις θλάσεις στον πνεύμονα, κάτι το οποίο δεν εκτιμήθηκε δεόντως από το Δικαστήριό σας ενώ ο κατηγορούμενος Σάββας δοκίμασε να σας επιδείξει τους σοβαρότατους τραυματισμούς έτσι όπως τουλάχιστον φαίνονται από τις ουλές της εγχειρήσεως.
Συνήθως λένε οι γιατροί κρατάμε σε αυτές τις περιπτώσεις τον ασθενή τουλάχιστον για 10 ημέρες με μηχανική υποστήριξη. Προαναγγέλονται βέβαια οι πρώτες συλλήψεις στο «ΒΗΜΑ› πάλι Τρίτη 9/7. «Οι ανακρίσεις μικροχειρουργικής του Εισαγγελέα Διώτη έφεραν αποτέλεσμα και εντός της εβδομάδας οι πρώτες συλλήψεις με αποδείξεις›. Αναφέρεται στις μαραθώνιες προανακριτικές επικοινωνίες ότι ο Σάββας είναι απαραίτητο (προσέξτε, είναι πολύ σημαντικό) δικαστική πηγή αναφέρει «ο δρόμος είναι μακρύς, ο Σάββας Ξηρός είναι απαραίτητο να αισθανθεί εγκλωβισμένος, να καταλάβει ότι δεν έχει άλλη διέξοδο›. Αυτά γράφονται στο «ΒΗΜΑ› της Τρίτης 7 Ιουλίου από την κα Μάνδρου, ότι πρέπει να μην έχει διέξοδο, να καταλάβει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει.
Να μην σας κουράζω, δεν χρειάζεται να αναφερθώ τόσο εκτεταμένα. Αναμένεται λοιπόν η πρώτη επίσημη κατάθεση του Σάββα Ξηρού για να δέσουν τα στοιχεία αυτά τα οποία έχει ήδη με τον τρόπο που του τα πήρε, έτσι λέγεται στην αργκό, τα πήρε τα στοιχεία αυτά ο Εισαγγελέας κ. Διώτης από τον Σάββα και βεβαίως όλες αυτές τις ημέρες ο Σάββας δεν έχει καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Διαβάζω δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ›, δήλωσε ο Παπα-Τριαντάφυλλος που τότε καθημερινά επισκέπτονταν με τους γονείς του τον Σάββα στο νοσοκομείο «τον έχουν απομονωμένο από τον έξω κόσμο, δεν ξέρει τίποτα απ’ όσα γίνονται και λέγονται, δεν επέτρεψαν ούτε στον δικηγόρο του να τον δει. Αυτό είναι απάνθρωπο. Τόσες ημέρες εγώ και η μάνα του τον είδαμε συνολικά για ένα λεπτό παρουσία Εισαγγελέα. Δεν μας επέτρεψε να του πούμε κουβέντα για την υπόθεση. Αυτά είναι αντίθετα προς τους νόμους και το Σύνταγμα. Δεν μπορούν να καταπατούν και τα ανθρώπινα δικαιώματά του›.
Ο Χριστόδουλος λέει: «πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν αν είναι κρατούμενος. Όταν κι αν είναι έχει δικαίωμα να δικηγόρο›. Δικηγόρος βέβαια ούτε κατά διάνοια να επιτραπεί να πλησιάσει διότι τονίζω ο κ. Αγιοστρατίτης ο οποίος διορίστηκε από την οικογένεια, δοκίμασε να πλησιάσει τον χώρο του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ και απεπέμφθη με αποφασιστικότητα λέγοντας ότι ο Σάββας δεν επιθυμεί την παρουσία δικηγόρου.
Τώρα θα δούμε αν είχε την δυνατότητα ο Σάββας να εκφράσει ελεύθερη βούληση εκεί πέρα, να παραιτηθεί από τόσο σημαντικά δικαιώματα τα οποία βεβαίως όσο πιο βαρύ είναι το αναμενόμενο κατηγορητήριο τόσο πιο προσεκτική πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη στην τήρηση την επακριβή των δικαιωμάτων για να μπορέσει να ιδρύσει την εντύπωση της δίκαιας Δίκης. Είναι μια βασική αρχή αυτή κ.κ. Δικαστές, δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Δεν είναι εύκολο τόσο για έναν κατηγορούμενο με το κατηγορητήριο του Σάββα Ξηρού να παραιτείται με μια κουβέντα από τα στοιχειώδη δικαιώματά του, το δικαίωμα της σιωπής, το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποιήσεως, το δικαίωμα της παράστασης με δικηγόρο το οποίο δικαίωμα θα έθετε σε λειτουργία και την αλυσίδα των υπολοίπων δικαιωμάτων του.
Δεν είναι λοιπόν τόσο εύκολο στον Σάββα Ξηρό να παραιτείται όσο είναι σε ένα κοινό κλεφτρόνι το οποίο το πιάνουμε για μια κλοπή πορτοφολιού και λέμε «έλα τώρα, τι τον θες τον δικηγόρο, θα δούμε τι θα γίνει, δεν βαριέσαι›. Εκεί είχε υποχρέωση η Ελληνική Δικαιοσύνη σε αναλογική σχέση με το βάρος του κατηγορητηρίου να επιμείνει η ίδια. Αυτά δεν λέω εγώ, τα έχουν πει και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα έχουν πει και έγκριτοι νομικοί τους οποίους θα αναφέρω αργότερα.
Καθήκον ήταν της Δικαιοσύνης κ.κ. Δικαστές. Ήταν καθήκον να προφυλάξει τα δικαιώματα του Σάββα Ξηρού ο οποίος ανήκε σε μια ειδική κατηγορία πολίτου, ήταν άτομο με ανάγκη εκείνη την στιγμή, ήταν ασθενής, ήταν άνθρωπος ο οποίος έπρεπε να τύχει ιδιαίτερης προστασίας. Δυστυχώς δεν συνέβη αυτό.
10/7, την ίδια ημέρα ομολόγησε ο Ξηρός. Στα «ΝΕΑ›: «Οι Βρετανοί γνωρίζουν τα μέλη της 17Ν. Πρώτα εντοπίστηκαν οι προσωπικότητες και τα χαρακτηριστικά τους και ύστερα από έρευνες φτάσαμε στα πρόσωπα›. Επίσης στα «ΝΕΑ›: «Όσα έχει πει έως τώρα ο Ξηρός έχει ήδη βιντεοσκοπηθεί και μαγνητοφωνηθεί›.
Αναφέρω στοιχεία τα οποία αμφισβητήθηκαν ενώπιόν σας. Από το «ΒΗΜΑ› της ίδιας ημέρας: «Με άλλα λόγια οι Δικαστές λένε ότι οι Διωκτικές Αρχές βρίσκονται στη φάση της σύνθεσης του παζλ της τρομοκρατίας και όχι στη φάση του τεμαχισμού›. Δηλαδή αφού είχαμε στοιχεία σκόρπια τώρα φτιάχνουμε την εικόνα. Είχαμε το προφίλ, τώρα θέλουμε ολόκληρη την εικόνα.
Βεβαίως παρέμβαση του κ. Πετσάλνικου την ίδια ημέρα ότι τηρούνται οι νόμοι. Σας ανέφερε ο συνάδελφός ο κ. Μυλωνάς για το περίφημο αυτό ρεπορτάζ της κας Μάνδρου στο «ΒΗΜΑ› στις 11/7 όπου αναφέρει για το νυχτερινό επισκέπτη. Βεβαίως είναι και λίγο αστείο, δεν ευθύνεται βεβαίως η δημοσιογράφος για τον τρόπο τον οποίο το εκφράζει αλλά σίγουρα μεταφέρει με τον τρόπο της ένα κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί μέσα στην εντατική του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ανάμεσα στον Ξηρό και στις Διωκτικές Αρχές, στους διώκτες του με άλλα λόγια.
Λέει συγκεκριμένα: «Ο Ξηρός είναι νηφάλιος, ήρεμος και συζητεί με άνεση με τον Εισαγγελέα, προσηνής και ευγενικός τον περιμένει κάθε βράδυ για το καθιερωμένο του ραντεβού δίχως να δυστροπεί ή να εκδηλώνει επιθετικότητα ή αρνήσεις χωρίς νόημα›. Εδώ ειλικρινά αφήνεται η υπόνοια ερωτικής σχέσεως πλέον. Ίσως να έπρεπε να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που οδήγησε τον Σάββα Ξηρό να αναμένει να εμφανιστούν οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά τον έχουν οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και για όλη του την υπόλοιπη ζωή στο κελί. Σε κάθε κοινό νου δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες αυτή η τακτική που ακολουθήθηκε και αν ήταν πράγματι αυθόρμητη όλη αυτή η στάση του κ. Ξηρού.
Την Παρασκευή 12/7 μόλις έχει δοθεί η πρώτη του προανακριτική απολογία ως κατηγορούμενος, βεβαίως σημειώνω χωρίς να έχει ποτέ συλληφθεί, ούτε καν κρατούμενος δεν ήταν επισήμως. Παραιτείται ο Σάββας Ξηρός από τα δικαιώματά του, δηλώνει ότι δεν θέλει δικηγόρο. Δημιουργείται θέμα εάν μπορεί να υπογράψει την απολογία, γίνονται αναφορές στο ότι θα προτιμηθεί εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπο μία διαδικασία η οποία αναφέρεται στον τρόπο υπογραφής απολογίας για τυφλούς. Σας υπενθυμίζω ο Σάββας Ξηρός ήταν τυφλός εκείνη την εποχή, δεν έβλεπε, τα μάτια καλυμμένα με γάζες και βεβαίως αναφέρεται ότι οι γιατροί που τον επισκέφθηκαν είχαν δώσει έγγραφη βεβαίωση στον Εισαγγελέα κ. Διώτη ότι ο Σάββας Ξηρός είναι σε θέση να ανακριθεί. Τέτοια έγγραφη βεβαίωση εμείς στην δικογραφία δεν βρήκαμε, ούτε και στην ΕΔΕ του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ αναφέρεται. Αναφέρεται όμως στις εφημερίδες.
Και βεβαίως αρχίζουν και όλες οι αμφισβητήσεις αυτής της στάσης που κρατά ο Ξηρός από ποιον άλλον; Από τα άτομα του άμεσου συγγενικού του περιβάλλοντος. Λέει λοιπόν η Αλίθια Ρομέρο ότι δεν τον αναγνωρίζει, «είναι άλλος άνθρωπος, είναι τόσο αλλαγμένος που δε μου θυμίζει σε τίποτα τον άντρα μου, φοβάμαι για την ψυχή του και να του προσέχουν τί του βάλουν στις φλέβες›.
Σας θυμίζω και αυτό που είπε και ο αξιότιμος συνάδελφος κ. Αγιοστρατίτης ενώπιόν σας: Ο Σάββας Ξηρός εκείνη την εποχή έδινε την εντύπωση ενός μωρού, γελούσε χωρίς λόγο, ασχολείτο με εντελώς δευτερεύοντα πράγματα, το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι γιατροί, με το χεράκι του, τη στιγμή που νομίζω ότι όσο και οδυνηρή να είναι η απώλεια ενός χεριού, ενόψει αυτών που τον περίμεναν θα έπρεπε να αντιδράσει διαφορετικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παραιτείται από την συμπαράσταση δικηγόρου. «Θα τραβήξω μόνος μου το δρόμο›, φέρεται να λέγεται.
Και βεβαίως υπήρξαν και άλλοι τρόποι για να πεισθεί ο Σάββας Ξηρός να είναι υπάκουος σε αυτά τα οποία προσδοκούσαν από αυτόν οι διώκτες του. Αναφέρεται λοιπόν σε δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ› της Κυριακής 14/7, αφού έχει ήδη δώσει την πρώτη του προανακριτική, που του είπαν ότι «πρώτα θα υπογράψεις και μετά θα μπορέσουν να σε επισκεφθούν οι συγγενείς σου›. Πολύ λογικό, γιατί οι διωκτικές αρχές δε θέλουν να έχει ο κατηγορούμενος επαφή με τον έξω κόσμο πριν να έχουν κάτι σταθερό και σίγουρο όσο αυτοί νομίζουν τουλάχιστον στα χέρια τους.
Το συμπέρασμα όμως ποιο είναι, και αυτό που με ενδιαφέρει εμένα για την περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού: Παρά αυτά που άφησαν να διαρρεύσουν και μετά την πρώτη προανακριτική, φαίνεται ότι οι αρχές δεν είχαν στοιχεία για να φτάσουν εκεί που ήθελαν, στο λεγόμενο ιστορικό πυρήνα. Ο Σάββας Ξηρός δηλαδή για κάποιο λόγο εξακολουθούσε να ανθίσταται ή δεν γνώριζε ή δεν ήθελε, εν πάση περιπτώσει δε μπόρεσαν να του πάρουν κάτι το οποίο θα μπορούσαν να αξιολογήσουν για τον εσωτερικό πυρήνα.
Και εδώ έρχεται η σκέψη μου: Ήδη στις 3/7 ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε δώσει μαρτυρική κατάθεση χωρίς να προκύψει το παραμικρό εις βάρος του. Σε αυτήν όμως την μαρτυρική του κατάθεση αν τη διαβάσετε, έχει αναφέρει το σύνολο σχεδόν της ζωής του και τους ανθρώπους τους οποίους είχε συναναστραφεί. Ανάμεσα στους άλλους αναφέρει και τον θείο του Γιάννη Τσακαλία ο οποίος, γνωστώ τω λόγω, έναν καιρό διατηρούσε από κοινού με τον συγκατηγορούμενο του Χριστόδουλου Ξηρού Γιάννη Σερίφη στα Εξάρχεια ένα εστιατόριο.
Έχουμε λοιπόν μια άλλη προσπάθεια, να φτάσουμε στους ανθρώπους που θέλουμε και είπαμε ποιοι είναι αυτοί που θέλουμε, γιατί τους έχουν κατονομάσει οι ίδιες οι εφημερίδες, μέσω άλλων ανθρώπων και βρίσκουμε γέφυρες. Και βέβαια αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε εύκολα να τους προσεταιριστούμε με τον κατάλληλο χειρισμό διότι έχουμε κάτι πολύ σημαντικό: Έχουμε τον ημιθανή, ή ετοιμοθάνατο ή βαριά τραυματισμένο αδελφό στα χέρια μας.
Το παράξενο είναι ότι ενώ όλα αυτά γίνονται, στις 15/7 σας υπενθυμίζω συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Ξηρός. Στις 16/7 συλλαμβάνεται ο Χριστόδουλος. Στις 17/7, την ίδια μέρα, έχουμε απολογίες – ομολογίες και των δύο. Ο Βασίλης Ξηρός, όπως σωστά επεσήμανε ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελέας, είναι ο πρώτος ο οποίος επισήμως καταθέτει μετά τον Σάββα Ξηρό. Ο Βασίλης Ξηρός έχει μια ιδιαιτερότητα κ.κ. Δικαστές: Έχει μια πολύ στενή σχέση με τον αδερφό του Σάββα με τον οποίο έχει ήδη συγκατοικήσει αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Έχει μια πολύ στενή σχέση θαυμασμού και αγάπης.
Είναι ευάλωτος. Συλλαμβάνεται και ομολογεί άπειρα, όσα ο Σάββας επισήμως δεν είχε πει. Βεβαίως θα δούμε στη δική του περίπτωση αν ο τρόπος με τον οποίον ελήφθη η μαρτυρική του καταρχήν κατάθεση και μετά η απολογία του ως κατηγορουμένου μια μέρα μετά, ήταν σύννομες. Εν πάση περιπτώσει, εδώ βλέπουμε ότι τον καιρό που ο Σάββας Ξηρός βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου δεν ικανοποιούνται οι Δικαστικές αρχές με αυτά τα οποία έχουν πάρει, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να συλληφθούν δύο ακόμα μέλη της οικογένειάς του.
Βεβαίως εδώ σας αναφέρω ότι υπάρχει ένα τρομερό σκάνδαλο, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τρία αδέρφια από την ίδια οικογένεια, κατηγορούνται για βαρύτατα εγκλήματα, όλοι τους ομολόγησαν χωρίς κανένας να έχει συμπαράσταση με δικηγόρο, χωρίς κανένας κανενός τα δικαιώματα να έχουν διαφυλαχθεί στην προδικασία και βεβαίως το πιο σημαντικό το οποίο εμένα πραγματικά με συγκλόνισε, ήταν ότι στην ουσία βρίσκονται στο εδώλιο κατηγορούμενος ο ένας από τον άλλον.
Και ενώ υπάρχει η διάταξη 224 στην Ποινική μας δικονομία που προβλέπει ότι μπορεί να αρνηθεί κάποιος τη μαρτυρία όταν πρόκειται να κατηγορηθούν συγγενικά πρόσωπα και αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική διάταξη η οποία προφυλάσσει την οικογένεια και τη συνοχή της οικογένειας, δεν έγινε χρήση αυτής της διάταξης από κανένα από τα αδέρφια, και αυτό είναι πράγματι προβληματικό και πρέπει να το δούμε και από μια άλλη, πιο ανθρωπιστική σκοπιά.
Ο Σάββας Ξηρός την Παρασκευή 19/7, σύμφωνα με δημοσίευμα στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› της Γεωργίας Δάρα αλλά και σε άλλες εφημερίδες, ξαφνικά αρνείται να συνεργαστεί. Σύμφωνα με τις πηγές του νοσοκομείου, ο Σάββας Ξηρός αφού έμαθε για τις συλλήψεις των αδερφών του, αρνείται πλέον να συνεργαστεί ζητώντας δικηγόρο. Αυτά έγιναν στις 18/7, το δημοσίευμα είναι από τις 17/7 αλλά βεβαίως στις 20/7 ο Σάββας όχι απλώς συνεργάστηκε αλλά έδωσε και όλα όσα δεν είχε δώσει ως τότε σε μια εκτενέστατη ομολογία – απολογία ενώπιον του κ. Διώτη.
Την Τετάρτη 24/7 στα «ΝΕΑ› μια εκτενής συνέντευξη της κας Ρομέρο η οποία αναφέρει ότι «ο άντρας μου δεν έχει βούληση, τον έχουν κάνει ηλίθιο, πιστεύει ότι ένα πρωί θα πάει στο Δικαστήριο και το απόγευμα θα πάει στο σπίτι του›. Έτσι περίπου, παράλληλη εξιστόρηση της διαδρομής του Σάββα Ξηρού και των σεναρίων για τη σύλληψη των υπόπτων, οδηγηθήκαμε σε αυτό που λέμε «εξάρθρωση της τρομοκρατικής Οργάνωσης›.
Εναπόκειται σε εσάς να εκτιμήσετε εάν πράγματι στις περιπτώσεις τουλάχιστον των ανθρώπων τους οποίους υπερασπίζομαι, επρόκειτο για αυθόρμητες ομολογίες – απολογίες ή όχι. εμείς Πιστεύουμε ότι ο Σάββας Ξηρός έπεσε θύμα μηχανισμών οι οποίοι λειτούργησαν στο περιθώριο εάν όχι εντελώς έξω από τη νομιμότητα, ότι το καθεστώς υπό το οποίο κρατείτο φρουρούμενος από πάνοπλους αστυνομικούς ήταν παράνομο, παραβίαση κατάφορη του άρθρου 6 του συντάγματος και του Κ. Ποιν.Δ., ότι οι απολογίες–ομολογίες των αδελφών του ήταν προϊόν εκβιασμών και ότι η απολογία-ομολογία του Βασίλη Ξηρού, πέραν των άλλων, δεν έχει και υπόσταση διότι αποτελεί κατά λέξη αντιγραφή αυτών τα οποία είχε δώσει στη μαρτυρική του, και όταν λέμε «κατά λέξη›, με το «ν› και με το «σ›, κόμμα-τελεία, μέχρι κεραίας.
Θα σας εξηγήσω τί συνέπεια δικονομική μπορεί να έχει αυτό. Εάν δεν ενοχλεί το Δικαστήριό σας θα μπορούσα να ζητήσω 5 λεπτά διακοπή;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το Δικαστήριο διακόπτει για 5 λεπτά.
ΔΙΑΚΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ο κ. Βλάχος συνεχίζει.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Έλεγα λοιπόν κ. Πρόεδρε, κ.κ. Δικαστές ότι αναζητούμε κι εμείς έναν τρόπο ευσχήμως να υποστηρίξουμε απέναντί ας αυτό το οποίο θέλουμε να σας τονίσουμε, την προσπάθεια που έγινε να μας φορτωθούν κατηγορίες τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.
Μέσα λοιπόν από αυτή την διαδικασία που κάνοντας μια αναδρομή στον Τύπο προσπάθησα να σας δώσω στοιχεία τα οποία δεν έφτασαν στο ακροατήριό σας και άλλα έφτασαν διαστρεβλωμένα ή έστω από ανθρώπους οι οποίοι αρνήθηκαν ότι πράγματι συνέβησαν, φαίνεται ότι υπήρξε έντονη προσπάθεια των διωκτικών αρχών να αποδείξουν υποθέσεις τις οποίες ήδη είχαν κάνει από στοιχεία τα οποία είχαν αξιολογήσει ήδη πριν υπάρξει το δεδομένο της έκρηξης της βόμβας.
Ξέχασα να σας πω και θα αναφερθώ σε ένα δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ› από την Τρίτη 9/7 το οποίο αφορά τον κατηγορούμενο Χριστόδουλο Ξηρό. Λέει λοιπόν εδώ ο κ. Τέλογλου: «Για τη λεγόμενη πρώτη γενιά της 17Ν, οι Αρχές γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για δύο νεκρούς παρά για έναν ζωντανό, τον ιδρυτή της Οργάνωσης. Για τον τελευταίο δε γνωρίζον ακόμα σήμερα πού ζει και πολύ περισσότερο πώς ζει›.
Και συνεχίζει παρακάτω: «Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και άνθρωποι που είχαν κατηγορηθεί και αθωωθεί κατά το παρελθόν για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες›. 0ι δύο νεκροί αυτοί είναι ο Γιαβούζ και ο Σκανδάλης. Γι αυτούς γνώριζαν στις αρχές Ιουλίου. Προσέξτε, ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε ήδη δώσει μαρτυρική κατάθεση στις 3/7 και είχε αναφερθεί ότι είχε γνωρίσει τον Γιαβούζ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Φαίνεται από δω ότι για τον ίδιο τον Χριστόδουλο Ξηρό δε γνώριζαν τίποτε άλλο, γνώριζαν όμως πολλά πράγματα ήδη για τους δύο νεκρούς.
¶ρα ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν η γέφυρα που χρειάζονταν για να αξιοποιήσουν αυτά τα οποία αναφέρονταν σε δύο νεκρούς και οι οποίοι βέβαια δε μπορούσαν να τοποθετηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Όσο για το ιδρυτικό στέλεχος το οποίο είχε ήδη κατηγορηθεί και αθωωθεί κατά το παρελθόν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτό φωτογραφίζεται ο συγκατηγορούμενος του Χριστόδουλου Ξηρού, ο Γιάννης Σερίφης.
Βεβαίως όλο αυτό το σενάριο το οποίο προσπάθησα να σας παρουσιάσω, δεν προέρχεται από τή δική μου φαντασία, υπάρχει και άλλη μια επίσημη πλέον καταγραφή αυτού του σεναρίου στα «ΝΕΑ› της 3 και 4 Αυγούστου, Σαββατοκύριακο, όπου καταγράφεται το πώς οι Αμερικανοί σπεσιαλίστες παίζοντας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι έφτασαν σε ορισμένα συμπεράσματα και λέει εδώ πέρα για το λεγόμενο σχήμα εργασίας βάσει του οποίου εργάζονταν οι Αρχές, το οποίο έβλεπε 9 πρόσωπα στη 17Ν και πιο συγκεκριμένα ένα συν έξι συν δύο, ένας ο αρχηγός, έξι οι πιστολάδες και δύο οι φερόμενοι ως ρουκετάδες.
Θα μου πείτε και ευλόγως και έχει ακουστεί –για τον Χριστόδουλο μιλώ- «σε πήγαν εκεί πέρα και εσύ άρχισες να λες;› Ο Χριστόδουλος λέει «εγώ δεν είπα τίποτα, μου τα έφεραν όλα γραμμένα κι εγώ απλώς υπέγραψα›. Βεβαίως εσείς θα αναρωτηθείτε και ευλόγως, «είναι δυνατόν, γίνονται αυτά τα πράγματα;› Εγώ θα σας πω ότι και ο ίδιος διεπίστωσα ότι πράγματι γίνονται και όχι απλώς γίνονται, αλλά έχουν και προϊστορία στον τόπο μας.
Ένας τόπος ο οποίος γνώρισε διάφορες πολιτικές αναταραχές και μέσα από την προσπάθεια της εξουσίας να διευθετήσει τα πολιτικά προβλήματα της κοινωνίας με εργαλείο το ποινικό δίκαιο ως εργαλείο καταστολής, αντί να τα αντιμετωπίσει κοινωνικά και πολιτικά, πολλές φορές κατέφυγε σε τέτοιου είδους σκευωρίες. Είναι γνωστό και ενώπιόν σας κατέθεσαν μάρτυρες οι οποίοι υπήρξαν επανειλημμένα στο παρελθόν θύματα τέτοιων κατασκευών και τελικώς έλαμψε η αλήθεια ενώπιον της δικαιοσύνης και αθωώθηκαν.
Εμένα μου έκανε εντύπωση και εκεί θα σταθώ και θα ήθελα να το εκτιμήσετε αυτό που εγώ το είδα και ειλικρινά συγκλονίστηκα: Το πώς στην περίφημη δίκη κατά του Μανόλη Γλέζου για κατασκοπία το 1949 στην οποία αναφέρθηκε ένας συνάδελφός μου νομίζω στην αρχή των αγορεύσεων, το πώς στήθηκε η ομολογία δύο ανθρώπων: της αδερφής του Γλέζου, της κας Βασιλικής Δολιανίτου και του άντρα της.
Και οι δύο ομολόγησαν πράγματα τα οποία ποτέ δεν είχαν κάνει. Αλλά δεν είναι τόσο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ομολόγησαν όσο η διαδικασία μέσα από την οποία έφτασαν η αδερφή να ομολογεί ψευδώς και να καταδίδει ουσιαστικά τον αδερφό της, το ίδιο να κάνει και ο σύζυγός της. Για ποιον; Για τον Μανόλη Γλέζο. Πρώτη «ομολόγησε› στη Ασφάλεια η αδελφή και μετά, με βάση και με πάτημα την ομολογία αυτή της αδερφής, οδηγήθηκε και ο ίδιος ο σύζυγός της να «ομολογήσει› και αυτός και να επιβεβαιώσει αυτά που είπε η αδερφή του.
Υπάρχουν τα πρακτικά αυτής της δίκης δημοσιευμένα σε ένα βιβλίο το οποίο έχω στο χέρι μου. Αποσπασματικά μόνο σας αναφέρω, ο Δολιανίτης ο οποίος εξετάστηκε στο ακροατήριο πρώτος πριν από τη γυναίκα του λέει: «Όλα ακριβώς όσα κατέθεσα μου τα είπαν. Το πώς έβαλα την υπογραφή μου, δε μπορώ να θυμηθώ. Βρισκόμουν σε κατάσταση αξιοθρήνητη. Οι αστυνομικοί μου έλεγαν ‘μας τα είπε ο ίδιος ο Γλέζος, γιατί εσύ επιμένεις να δίνει ύποπτη χροιά;’ Μέσα από την αβαρία και την υποχώρηση που έκανα› λέει ο ίδιος ο εξεταζόμενος στο ακροατήριο, «πήγε η γυναίκα μου στον εισηγητή και στις 16 του μήνα πήγα κι εγώ. Είχα μάθει το μάθημά μου απέξω. Δεν κατόρθωσα ούτε εκεί να πω την αλήθεια. Βρισκόμουν υπό το κράτος του τρόμου. Συνέχισα να λέω ψέματα›.
Αυτά για απάντησή σας γιατί και ενώπιον του ανακριτού οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν ανακάλεσαν αυτά τα οποία φέρεται ότι ομολόγησαν χωρίς να έχουν πράγματι ομολογήσει οι ίδιοι. Βεβαίως, εύλογη η ερώτηση του τότε Προέδρου: «Εσύ δεν τα κατέθεσες αυτά;› αναφερόμενος στον εισηγητή τότε που ήταν ανακριτής ουσιαστικά στην υπόθεση, ο Δολιανίτης απαντά: «Σας τα είπα κ. Πρόεδρε, ότι μου είπαν τί ήθελαν να πω› «Εσύ υπαγόρευες και έγραφαν;› «Προηγουμένως μου είπαν τί έπρεπε να πω›. «Της συζύγου σου της τα υπέβαλλε η Ασφάλεια;› «Είμαι απόλυτα βέβαιος, της τα υπέβαλλε, όπως και εμένα›. «Και για να ικανοποιήσει την Ασφάλεια θυσίασες τον αδερφό της συζύγου σου; Τον αδερφό σου;› «Δυστυχώς ναι, κ. Πρόεδρε›. «Δεν είχατε δηλαδή τη δύναμη να θυσιαστείτε;› «Μου έλεγαν ‘ο Μανόλης μας τα λέει και εκείνος, γιατί εσύ θέλεις να δώσεις ύποπτη υφή στην υπόθεση;’›
Νομίζω ότι από τα λίγα αυτά αποσπάσματα των πρακτικών που σας διάβασα, θα αναγνωρίσετε ομοιότητα με τη διαδικασία ενώπιόν σας. Σαφώς, τα ίδια ερωτήματα θέσατε κι εσείς και σαφέστατα παρόμοιες απαντήσεις πήρατε συγκεκριμένα από τον εντολέα μου τον κ. Ξηρό. Και βεβαίως μετά τον Δολιανίτη καταθέτει η αδερφή του η οποία πρώτη φέρεται ομολογήσασα και λέει ότι «έμεινα στο γραφείο› που την είχαν συλλάβει, «ήταν επόμενο να ρωτήσω πότε θα φύγω από κει μέσα. Σε λίγη ώρα, μου απαντούσαν. Και περνούσαν οι ώρες›.
Τί λέει ο κ. Ξηρός; «Με πήγαν σε ένα δωμάτιο, με άφησαν εκεί, περνούσαν οι ώρες και κανένας δεν ερχόταν να μου πει τί θα γίνει με εμένα›. Γνωστή τακτική, δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Και συνεχίζει: «Την πρώτη ημέρα και την επόμενη, 28/10, περίμενα να έρθει κανείς στο κελί μου και να μου πει μια λέξη, αλλά δεν ήρθε κανείς, ούτε με φώναξε κανείς. Αργότερα με ανέβασαν στον 5ο όροφο και έδωσα κατάθεση. Τώρα μου είπαν ότι θα μου επέτρεπαν να δω το παιδί μου και τον άντρα μου και ότι θα έβγαινα›.
Σας υπενθυμίζω, στον Σάββα Ξηρό το ίδιο είπαν: «Τί τα θες αυτά, τί τους θέλεις τους συγγενείς σου; Υπόγραψε πρώτα την πρώτη κατάθεση, στις 11/7 και μετά θα μπορέσεις να δεις του συγγενείς του›. «Όταν δέχτηκα να υπογράψω για τον αδερφό μου, μου είπαν ότι θα έγραφαν πρώτα ‘γνωστός μου’. Έτσι κανείς δε θα μπορούσε να με κατηγορήσει ότι εγώ πρόδωσα τον αδερφό μου. Στο τέλος θα απαντούσα σε μια ερώτηση, αν ο γνωστός μου αυτός είναι ο αδερφός μου. Έτσι θα φαινόταν ότι αφού αυτοί θα ήξεραν, εγώ απλώς το επιβεβαίωσα.
¶λλη μια ομοιότητα: Ο κ. Βασίλης Ξηρός στην απολογία του αναφέρεται συνεχώς στον Μανόλη. Δε λέει από την αρχή όπως θα ήταν λογικό, εφόσον ήθελε αυθορμήτως να ομολογήσει, ότι ήταν ο αδερφός του ο Χριστόδουλος. Λέει για τον Μανόλη. Και μου κάνει εντύπωση, είναι δυνατόν ο αδερφός να μιλάει για τον αδερφό όταν βρίσκεται ήδη στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής ή των ανακριτικών υπαλλήλων και να μην αναφέρεται στον αδερφό του εφόσον είχε τη διάθεση και όπως φαίνεται φοβήθηκε ότι κάποιοι ήθελαν να καθαρίσουν τον Σάββα και γι αυτό αυθορμήτως αποφάσισε να ομολογήσει, να αναφέρεται στον Μανόλη αντί για τον Χριστόδουλο;
Και συνεχίζει η Δολιανίτου ότι είπε ψέματα, «νομίζοντας ότι εξυπηρετώ τον αδερφό μου και για να δω τον άντρα μου και το παιδί μου. Και υπέγραψα και τη συμπληρωματική κατάθεση. Την επόμενη ημέρα μου έφεραν τον άντρα μου και τον είδα›. Έτσι έγινε και με τον Σάββα. Επετρέπη στον παπα-Τριαντάφυλλο το πρώτο επισκεπτήριο αφού ήδη είχε υπογράψει.
«Μετά την περιποίηση άρχισαν οι υποσχέσεις και μετά μου ζήτησαν να τους κάνω και μια απολογία. Μου υπεδείκνυαν τον τρόπο με τον οποίο το Δικαστήριο θα με απαλλάξει›. ¶λλος παραλληλισμός. Τί φαίνεται εδώ; Εξηγούσαν στον Σάββα Ξηρό κάποια πράγματα, αν τα καταλάβαινε ή δεν τα καταλάβαινε δεν ξέρω, είπε όμως, σας το διάβασα το απόσπασμα, η Ρομέρο: «Ο Σάββας δεν καταλαβαίνει τί του γίνεται. Πιστεύει ότι θα πάει ένα πρωί στο Δικαστήριο και το απόγευμα θα πάμε στο σπίτι›. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τακτική, υπάρχει ένα σύστημα, δεν τα πρωτο-εμπνεύστηκαν αυτή τη φορά στην Εντατική του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ.
Στον εισηγητή τώρα: «Ο εισηγητής› λέει η Δολιανίτου, «κατάλαβε, εγώ όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκα όσα είχα υπογράψει, αλλά προσέθεσα κι άλλες λεπτομέρειες για να γίνω πιο πειστική›. ¶λλος παραλληλισμός. Κι εσείς ρωτήσατε, ευλόγως τους κατηγορουμένους. Λοιπόν, σας το λένε, του είπαν «βάλε κι άλλα πράγματα› και μόνος του πλέον, εδώ είναι το τραγικό, ο ίδιος ο ύποπτος, ο κατηγορούμενος ο οποίος έχει αντιμετωπίσει πλέον αυτή τη διαδικασία και έχει έρθει σε αυτού του είδους την επαφή και αυτού του είδους την «συναλλαγή› με τις διωκτικές αρχές, αρχίζει μόνο του να φροντίζει για το κύρος των ψεμάτων που έχει ήδη αναγκαστεί να πει.