Πολιτική
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 21:07

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (10/11/2003) Μέρος 7/7

Να προχωρήσουμε στον Βασίλη. Ο Βασίλης Ξηρός κ. Πρόεδρε συνελήφθη πρώτος αυτός μετά την σύλληψη από αυτές που είχαν προαναγγελθεί και ένα στοιχείο επίσης που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί ενώ είχαν προαναγγελθεί άλλες συλλήψεις γνωστών μελών κλπ πού ξαφνικά βρέθηκε ο Βασίλης και μάλιστα την στιγμή που ο Σάββας δεν φαίνεται να είχε πει τίποτα, μετά είπε για τον Βασίλης.

Ξαφνικά συλλαμβάνεται και όχι μόνο αυτός και τα δυο αδέλφια Νίκος και Δημήτρης αν δεν κάνω λάθος και οδηγούνται στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης. Κρατείται, ανακρίνεται, ομολογεί ως μάρτυς εξεταζόμενος. Η πρώτη του κατάθεση είναι μαρτυρική στις 16 του μήνα. Ως μάρτυρας εξεταζόμενος ομολογεί τα πάντα, δίνει στοιχεία που απορεί κανείς αν μέσα σε όλη την πίεση εκεί της νύχτας και της ανάκρισης μπορούσε έτσι διαμιάς να τα βγάλει από το κεφάλι του και να τα καταθέσει να καταγραφούν. ¶νθρωποι είμαστε, ας προσεγγίσουμε και λίγο ανθρώπινα την κατάσταση αυτή. Πάει ένας και ανακρίνεται, κλείνεται μέσα στην Ασφάλεια και του λένε «πες›.

Αν δείτε όμως την μαρτυρική του η οποία συνετάγη 2-3 ώρες μετά είναι τόσο λεπτομερής και δεν προσετέθη έκτοτε ουδέν. Ουδέν προσετέθη, εκεί μείναμε. Ότι πήραμε υποτίθεται από τον Βασίλη Ξηρό καταφέραμε και το πήραμε και το γράψαμε μέσα σε 3 ώρες και μετά βέβαια έρχεται με ελικόπτερο αφού συνελήφθη και ο φίλος του ο Γεωργιάδης στην Αθήνα κι εκεί γίνεται βεβαίως το εξής το οποίο είναι πολύ προβληματικό και πρέπει να σας απασχολήσει.

Φέρεται λοιπόν τώρα πλέον να απολογείται ως κατηγορούμενος και ειλικρινώς επειδή θα νομίζετε ότι λέω κάτι για να δημιουργώ εντυπώσεις έχω φέρει και τις δύο και την μαρτυρική και την προανακριτική του απολογία. Είναι σημαντικό να δούμε?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Τυχαία σημείωσα κάτι. Η μία από τις δύο λέει (χωρίς να πω ποια είναι) «συνεχίζοντας την κουβέντα μας οι τρεις μας και δεδομένου ότι εγώ, όπως σας προανέφερα, είχα αποφασίσει να βοηθήσω, ο «Λουκάς› αν θυμάμαι καλά, μου πρότεινε, για να με δοκιμάσουν, να βάλω ένα «καλάθι› κλπ›. Στην δεύτερη και δείτε εσείς ποια από τις δυο διαβάζω «συνεχίζοντας την κουβέντα μας οι τρεις μας και δεδομένου ότι εγώ, όπως σας προανέφερα, είχα αποφασίσει να βοηθήσω, ο «Λουκάς› αν θυμάμαι καλά, μου πρότεινε, για να με δοκιμάσουν, να βάλουμε ένα «καλάθι›,›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ «κόμμα›.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι εγώ κ. Πρόεδρε, αυτοί που δεν έκαναν στοιχειωδώς τον κόπο. Την αντέγραψε κ. Εισαγγελέα, σαφέστατα την αντέγραψε. Αυτό ξέρετε τι λέει για μένα; Αυτό δείχνει έπαρση της εξουσίας. Είναι έπαρση, είναι αυθαιρεσία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Να σας βγάλω άλλο επιχείρημα έπ’ αυτού. Εδώ φαίνεται ότι δεν απολογήθηκε ο Βασίλης. Εγώ λέω, αν λοιπόν λέει ότι αναφέρομαι και ακριβώς το επιχείρημά σας θα το χρησιμοποιήσω, προσέξτε όμως, με ευνοεί αυτό. Ακριβώς έτσι κ. Πρόεδρε. Εάν λοιπόν λέει ότι αναφέρομαι τότε πράγματι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και χρησιμοποιείται. Εδώ τι; Απολογείται ως κατηγορούμενος αναφερόμενος στην μαρτυρική του; Δεν γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν γίνεται;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πώς δεν γίνεται; Στην μαρτυρική του κατάθεση; Πώς θα εισαχθεί η μαρτυρική του δηλαδή επί λέξει μέσα στην απολογία του; Πού είναι τα δικαιώματα τα οποία έχει ως μάρτυρας και πού είναι η διαφορά των δικαιωμάτων τα οποία μπορεί να ασκήσει ως απολογούμενος; Από πού;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Όχι δεν είναι έτσι διότι ως απολογούμενος έχει μια εντελώς διαφορετική θέση απέναντι στην δικονομική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά που λέει έχουν αντίκρισμα;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Βεβαίως έχουν αντίκρισμα. Αντίκρισμα στα επιχειρήματα που λέω εγώ ότι όλα αυτά ο Βασίλης Ξηρός φαίνεται να τα είπα διαμιάς μέσα σε ένα βράδυ και από κει και πέρα δεν ξανάπε τίποτα και όμως έχουν αναπαραχθεί και αυτό είναι το μέμψιμο, έχουν αναπαραχθεί μέχρι και την ανακριτική του απολογία στην κα Μπούρη το οποίο σημαίνει ότι η μαρτυρική του (ως μάρτυς είχε εξεταστεί) η πρώτη αναπαρήχθη μέχρι και την ανακριτική του.

Εγώ σας λέω αυτό δείχνει ότι ανακρίθηκε ο Βασίλης Ξηρός; Αυτό δείχνει ότι είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία που πέρασε από πάνω του; Αυτό δεν δείχνει ότι μετά εισάγοντας στο ακροατήριό σας την ανακριτική του και την προανακριτική στην κα Μπούρη οι οποίες είναι πλήρης αντιγραφή, δείχνει ότι στην ουσία κάνετε χρήση της μαρτυρικής δια της πλαγίας οδού αλλά επί της ουσίας αυτό κάνετε. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι λογικά όντα όντας μπορούμε να πούμε ότι ένας που κατηγορείτε για τον μισό Ποινικό Κώδικα δεν είπε «παιδιά, φέρτε μου κάποιον, τους γονείς μου›, να πει «μπαμπά, μαμά, παππού, έλα εδώ Παπα-Τριαντάφυλλε, τρέξε, κάνε, βοήθησέ με› να έρθει στην Αθήνα και του πουν ότι εν πάση περιπτώσει «κοίτα εκεί, πες κάποια πράγματα›, ο ίδιος να σκεφτεί ότι οι ίδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι να του πουν «πρόσεξε τώρα εδώ, δεν είναι αστεία πια. Εδώ πλέον είσαι κατηγορούμενος για πολύ σοβαρές κατηγορίες. Να ποια είναι τα δικαιώματά σου, επέλεξε ποια από αυτά θέλεις να ασκήσεις, άσκησέ τα›.

Και αυτός έλεγε «όχι› ειδικά στην περίπτωση του Βασίλη Ξηρού εγώ αν ήμουν υπεύθυνος κρατικός λειτουργός θα έλεγα «άστα παιδάκι αυτά, φέρε μας εδώ έναν δικηγόρο να συνεννοηθούμε›, ειδικά στην περίπτωση του Βασίλη Ξηρού, του συγκεκριμένου ανθρώπου. Όχι ότι είναι κανένα χαζό παιδί. Είναι ένα παιδί απλό, είναι ένα παιδί που δεν έχει ούτε το θεωρητικό, ούτε το πολιτικό υπόβαθρο για όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται. Είναι ένας άνθρωπος ανοιχτός, ανοιχτόκαρδος και μόνο προσανατολισμένος στα ιδιωτικά του ενδιαφέροντα, τον είδατε και ενώπιόν σας. Δεν συμμετέχει, δεν έχει τη διάθεση την ψυχική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό λέω. Κι εγώ αναρωτιέμαι τι άνθρωπος ήταν αυτός ο προανακρίνων, δηλαδή τι υπευθυνότητα είχε ως κρατικός λειτουργός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφελής ήταν.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αφελής ο ένας, αφελής ο άλλος τελικώς σε χώρα αφελών ζούμε αλλά εσείς δεν πρέπει να βγάζετε αφελώς απόφαση. Εσείς πρέπει να σκεφτείτε την απόφασή σας. Οφελώς να την βγάλετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Συγκεκριμένα λοιπόν όπως έλεγα κανένας δεν του είπε «παιδάκι μου κοίταξε να δεις, αυτοενοχοποιήσε, ότι εδώ πέρα τα αδέλφια σου τα ίδια?›, έδωσε κατάθεση ως μάρτυρας και «κάρφωσε› τα αδέλφια του. Κανένας δεν του είπε «έχεις και το δικαίωμα να αρνηθείς την κατηγορία›. Το άρθρο 224 σου δίνει το δικαίωμα να πεις ότι εγώ δεν καταθέσω κατά των συγγενών μου.

Εάν πάμε λοιπόν σε αυτά που σας είπα το πρωί για τις προϋποθέσεις της δίκαιας δίκης και τα εφαρμόσουμε εδώ πέρα μα ακριβώς αυτό μας ζητείται. Ότι σε αυτήν την περίπτωση που έχουν έναν άνθρωπο που «μειονεκτεί› για οποιονδήποτε λόγο, γιατί δεν έχει το βαθμό της κοινωνικότητας αυτόν που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει όλο αυτό το κύμα που σκάει επάνω του. Αυτόν ακριβώς έπρεπε να τον προφυλάξουμε, αυτή είναι δίκαιη δίκη. Έτσι εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές αυτές που τόσο πανηγυρικά διατυπώνουμε στα κοινοβούλια και στα συνέδρια και από εδώ και από κει. Αυτή είναι η ζώσα δικονομία, αυτή είναι εδώ που περνάει στο πετσί του κατηγορούμενου και όχι αυτά που λέμε στα βιβλία μας.

Βεβαίως βεβαιούται ότι ανέγνωσε την κατάθεσή του την οποία και υπογράφει. Εγώ θα σας πω και παίρνω εγώ την ευθύνη γι’ αυτό που λέω, ότι αν καθόταν ο Βασίλης Ξηρός να διαβάσει την κατάθεση αυτή έτσι όπως είναι γραμμένη με αυτά τα στοιχεία δεν θα τελείωνε σε μία ημέρα, θα τελείωνε σε 3-4 ημέρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν λέει «του ανεγνώσθη›. «Ανεγνώσθη› λέει. Ήταν 22 σελίδες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Πόσο ήταν αυτό κ. Εισαγγελέα ξέρετε; Μισή σελίδα. Πόσο πρόλαβε να διαβάσει από αυτήν την μισή σελίδα; Πείτε μου εσείς πόσο πρόλαβε να διαβάσει από τη μισή σελίδα που βγήκε ενώπιόν σας. Τον διακόψατε στην πρώτη κιόλας πρόταση. Αυτός ήταν ο τρόπος που αντιμετωπίσατε. Μισή σελίδα είχε ο άνθρωπος.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μεταφέρεται στην Αθήνα και απολογείται χωρίς δικηγόρο όπου σας είπε με πιστή αντιγραφή, ουσιαστικά δηλαδή για μένα, για μας, για την υπεράσπισή του δεν απολογήθηκε ο Βασίλης ουσιαστικά επί της ουσίας, μόνο ως μάρτυς κατέθεσε όπως κατάθεσε και με τις συνθήκες και τις εγγυήσεις υπό τις οποίες κατέθεσε.

Στην Ανακρίτρια οδηγείται με το καθεστώς της φύλαξης από ένοπλους αστυνομικούς και εκεί επιβεβαιώνει την μαρτυρική του κατάθεση χωρίς ούτε καν η ίδια η Ανακρίτρια η οποία είχε όλη την δικογραφία μπροστά της να πει «ελάτε εδώ παιδιά, αυτή είναι πλήρης αντιγραφή. Μα καλά κανένας δεν του έκανε μια ερώτηση παραπάνω του ανθρώπου, κάτι να του πούνε ‘μήπως έχεις κάτι σκεφτεί παραπάνω, αφαιρέσει ή προσθέσει‘. Όλα έτοιμα και έφτασαν και στο ακροατήριό σας έτσι όπως ξεκίνησαν εκείνο το βράδυ από την Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν πακέτο ήρθε ο Βασίλης μαζί με την προανακριτική του. Τα συμπεράσματα να τα εκτιμήσετε εσείς και το αν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις της δίκαιης δίκης.

Ερχόμαστε στο ακροατήριο. Το αναφέρατε ήδη εσείς κ. Εισαγγελεύ. Λυπούμαι που το λέω αλλά συνήθως δόντια δείχνουμε στους αδυνάτους. Όχι εσείς προσωπικά, όλοι. Ο Βασίλης δεν είχε τη μαχητικότητα. Να σας πω και κάτι, αν είναι άσχετο το παιδί γιατί να την έχει και την μαχητικότητα; Δεν είχε τη δύναμη εκείνη την ψυχική όταν βγήκε επάνω να μην κάνει τίποτε άλλο, να κάνει ότι έκαναν όλοι και οι πριν από αυτόν και οι μετά από αυτόν. Παίρνανε και αυτοί από ένα κείμενο και είπαν δυο πράγματα. Αυτός είχε περιοριστεί να πει δυο πραγματάκια από την ψυχή του. Έτσι τα ένοιωθε.

Θέλετε απλοϊκός ο τρόπος να μιλάει για φραγκάτους, θέλετε οτιδήποτε τι να κάνουμε; Ξέρετε πόσες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες νέων ανθρώπων βρίσκονται στην ίδια θέση του Βασίλη και όποιος κάποιος σας είπε από τους κατηγορούμενους «ας είχαν αυτά τα παιδιά τις δυνατότητες να πάνε κάποια στιγμή πιο κάτω στη ζωή τους και σίγουρα θα πήγαιναν›. Ένα από αυτά τα παιδιά ήρθε ενώπιόν σας και αμέσως σηκώθηκε επάνω η πολιτική αγωγή, «πήδηξε› κυριολεκτικά, «τι είναι αυτά;›, άρχισε να ουρλιάζει να μην μιλήσει ο Βασίλης. Να μην πει τι το παιδί; Να πει ότι «βεβαίως εγώ είχα μια άποψη απλοϊκή θέλετε, λαϊκή θέλετε να την πείτε; Υπάρχει σε πάρα πολύ κόσμο μια άποψη ότι κάποιοι υπάρχουν σε αυτήν την κοινωνία οι οποίοι μας πίνουν το αίμα. Έτσι το βίωνε, ότι πράγματι εξηγούσε, ερμήνευε την δική του θέση ερμηνεύοντας τη θέση και την στάση κάποιων άλλων μέσα στην κοινωνία ως επιβαρυντική για τον εαυτό του. Δεν είναι και κακό, δικαίωμά του ήταν να το πει. Δεν τον άφησαν.

Χλευάστηκε, λοιδορήθηκε και αναγκάστηκε και κάθισε κάτω. Εδώ φάνηκε και άλλο ένα, το πόσο κάποιοι παράγοντες της δίκης που είχαν ήδη προκατειλημμένες απόψεις για ορισμένα πράγματα και ορισμένους ανθρώπους στο μυαλό τους, εκεί όπου μπορούσαν άρχιζαν και διατρανώνανε αυτά τα πράγματα τα οποία δείχνουν πόλωση και λυπούμαι που δημιουργήθηκαν αυτές οι στιγμές. Ευτυχώς δεν ήταν πολλές.

Εν πάση περιπτώσει στην περίπτωση του Βασίλη όμως ήταν πράγματι υποτιμητικό και για την προσωπικότητά του και προπάντων για την απολογία του. Εκείνη την στιγμή ήταν απολογούμενος για κατηγορίες σημαντικότατες. Ότι ήθελε να πει ας το έλεγε. Δεν ήταν ο μόνος που διάβαζε.

Εκείνο που επίσης μου έκανε εντύπωση είναι σε αυτήν την απολογία μιλάει συνέχεια για Μανώλη-Μανώλη-Μανώλη και κάπου προς το τέλος χωρίς να φαίνεται αν του έγινε ερώτηση, πώς έγινε, λέει «να σας πω και ο Μανώλης είναι ο αδελφός μου Χριστόδουλος Ξηρός του Παπα-Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας, κάτοικος Ικαρίας κλπ› και δίνει στοιχεία ταυτότητας του αδελφού του.

Δηλαδή μιλάει ανακρινόμενος για εγκλήματα σημαντικότατα βαρύτατα, για τον ίδιο του τον αδελφό. Κάπου στο τέλος του λένε «έλα εδώ παιδί μου, πες μας τώρα να γράψουμε και εδώ πέρα› ή του είπανε «γράψε› ή γράψανε μόνοι τους, δεν ξέρω ποιος ήταν αυτός. Ήταν λοιπόν ο Χριστόδουλος Ξηρός ο Μανώλης του Παπα-Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας, κάτοικος Ικαρίας. Δεν ξέρω αν έχει και αριθμό ταυτότητας.

Ο Βασίλης Ξηρός κατηγορείται για ορισμένες ενέργειες οι οποίες από την ίδια την δικογραφία που έχετε μπροστά σας κ.κ. Δικαστές αποδεικνύεται ότι δεν ήταν εκεί και σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετείται η συμμετοχή του.

Θα ξεκινήσω από την πιο χαρακτηριστική μια και έχουμε εδώ και τον συνάδελφο της πολιτικής αγωγής. Στην περίπτωση της Πρεσβείας, επίθεση με ρουκέτες κατά της Πρεσβείας των ΗΠΑ εκεί λοιπόν κατά του κατηγορητήριο αυτή η ενέργεια έγινε στις 15/2/1996. Εκεί φαίνεται ο Βασίλης Ξηρός να συμμετέχει σε έκρηξη και σε απόπειρα ανθρωποκτονίας 3 αμερικανών πολιτών οι οποίοι βρίσκονταν στο χώρο της Πρεσβείας.

Βεβαίως για να αρχίσω από τα εύκολα συντάσσομαι απολύτως με την άποψη του κ. Αναπληρωτή Εισαγγελέως ο οποίος είπε ότι δεν προέκυψε από την διαδικασία που ήταν αυτοί οι άνθρωποι κι αν πράγματι διακινδύνευσαν, ότι ήταν σε ένα μπαρ, σε εντελώς άλλο σημείο της Πρεσβείας και ότι εν πάση περιπτώσει εάν επρόκειτο για κάποιον να ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο όσο ήθελε μπορεί αυτή η κατασκευή του ενδεχόμενου δόλου εδώ να μας βοηθήσει διότι είναι και τα υποκειμενικά και τα αντικειμενικά στοιχεία τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εν πάση περιπτώσει εάν για κάποιους έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη θα ήταν για τους υπαλλήλους της security που φυλούσε την Πρεσβεία. Εδώ θα κάνω μια μικρή παρένθεση και είχα τονίσει κάποτε και εμένα μου είχε κάνει εντύπωση γιατί δηλαδή για τους αμερικανούς να ασκούμε ποινική δίωξη, για τους δε Έλληνες πολίτες που ήταν ίσως και πιο κοντά στα συμβάντα να μην έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Έτσι είναι το κατηγορητήριο, έτσι το παίρνουμε.

Εκεί λοιπόν με πολύ καλή επιχειρηματολογία με την οποία απόλυτα συντάσσομαι και δείχνει και ευθύνη απέναντι στο κατηγορητήριο που ανέλαβε υπεύθυνη στάση ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελέας, πράγματι νομίζω ότι πρέπει να οδηγηθείτε κι εσείς στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει απόπειρα ανθρωποκτονίας. Μένει όμως η συνέργια σε έκρηξη.

Έρχεται ένα αυτοκίνητο από το οποίο αποβιβάζονται οι δράστες. Ο ένας στηρίζει τον σωλήνα εκπυρσοκρότησης στον ώμο του, πατάει το κουμπί, φεύγει η ρουκέτα, χτυπάει στον τοίχο, γίνεται η έκρηξη, μπαίνουν οι δράστες ξανά στο αυτοκίνητο και φεύγουν. Αυτό είναι η υπόθεση, έτσι διαδραματίστηκε. Κατηγορούνται γι’ αυτό ο Σάββας Ξηρός, ο κ. Κονδύλης, ο κ. Κουφοντίνας και ο Βασίλης Ξηρός.

Ο Βασίλης φέρεται ως οδηγός. Εδώ εκ προοιμίου σας λέω ότι σε πολλές ενέργειες φέρεται ως οδηγός ενώ ο ίδιος δεν έχει ζήσει ποτέ στην Αθήνα και θα δούμε αν ήταν το 1996 στην Αθήνα κι αν συμμετείχε σε αυτήν την ενέργεια. Εν πάση περιπτώσει, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ζήσει ποτέ στην Αθήνα ο οποίος έρχεται από μια αγροτική περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, από την Καλλικράτεια είναι δυνατόν σε μία τόσο υπεύθυνη ενέργεια όπου εκεί γύρω-γύρω είναι ασφυκτικά μπλοκαρισμένα όλα τα τετράγωνα από αστυνομικούς με πολιτικά ή όχι, είναι δυνατόν να δώσουν το τιμόνι σε έναν άνθρωπο ο οποίος στο παραμικρό μπορεί να μπερδευτεί; Πού να ξέρει τώρα ο Βασιλάκης Ξηρός αν θα φύγει από τον Λυκαβηττό επάνω, αν θα φύγει από πού τον συμφέρει καλύτερα, ποια είναι η καλύτερη διαδρομή κλπ. Αν γίνει το παραμικρό από ποιον παράδρομο θα μπορέσει να διαφύγει;

Αυτό είναι ένα στοιχείο που κλονίζει την ιδιότητα του Βασίλη ως οδηγού, αν ήθελε έχει συμμετάσχει. Ο ίδιος ο Βασίλης στην φερόμενη ως δική του απολογία, δεν αναφέρει τίποτα γι’ αυτή την ενέργεια. Ο ίδιος ο Βασίλης αναφέρει ότι το βάπτισμα πυρός της ένταξής του στην οργάνωση, το πήρε με μια ενέργεια που έγινε στις 3.10.1996 και ήταν η τοποθέτηση βόμβας σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα οικόπεδο στα Πατήσια που ανήκε σε κάποιον Ρούσο, ο οποίος ήρθε εδώ και κατέθεσε ενώπιόν σας.

Αυτή κατά την δική του απολογία, έτσι όπως είναι γραμμένα εν πάση περιπτώσει, φαίνεται να ήταν η πρώτη του ενέργεια, το βάπτισμα πυρός και το οποίο και κατά την απολογία άλλου συγκατηγορουμένου του Γεωργιάδη, πάλι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε, ότι έλα βρε παιδί μου να σου δείξουμε πώς γίνονται αυτές οι δουλειές, για να ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Κάπως έτσι πρέπει να έγινε, όπως περιγράφεται.

Εκεί λοιπόν αυτό το οποίο έγινε με την πρώτη του εμπλοκή όπως εμφανίζεται κατά τα άλλα ο Βασίλης Ξηρός, έγινε πολλούς μήνες μετά, 8 μήνες μετά, 3-10-1996. ¶ρα σ’ αυτή την υπόθεση που φαίνεται να έχει και έναν υπεύθυνο ρόλο ως οδηγός, δεν προκύπτει από πουθενά ότι συμμετείχε.

Το τραγικό κ. Δικαστές ξέρετε ποιο είναι; Ότι τον Βασίλη Ξηρό εδώ τον καταδίδει ο αδελφός του. Μόνον ο Σάββας φαίνεται να μαρτυρεί ότι σ’ αυτή την ενέργεια ήταν ο Βασίλης. Τραγικότατο. Δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο για να στηρίξετε την κρίση σας. Ο ίδιος ο Σάββας Ξηρός. Ο Βασίλης δεν λέει τίποτα.

Κανένας δεν λέει τίποτα. Για να δούμε τι λένε και οι υπόλοιποι. Ο κ. Κουφοντίνας εδώ είναι, αν θέλετε ρωτήστε τον, εγώ δεν θα τον ρωτήσω. Με πλήρη σεβασμό. Εν πάση περιπτώσει, είπε ο κ. Αναπληρωτής Εισαγγελέας στην συγκεκριμένη περίπτωση, ότι με βάση τη λογική και τις συνήθειες της οργάνωσης να μην μένει μόνο του το αυτοκίνητο, πρέπει να δεχθούμε ότι οδηγός ήταν ο Βασίλης.

Εγώ θα πω ότι, η λογική και μόνη, βέβαια σαφώς και μπορούμε να βγάλουμε λογικά συμπεράσματα, αλλά όταν έχουμε στοιχεία από τα οποία θα οδηγηθούμε σ’ αυτό το συμπέρασμα. Εδώ δεν έχουμε στοιχεία. Αυτή η μεταφορά από άλλες συνήθειες της οργάνωσης, η οποία και αυτή θα αναιρεθεί στην πορεία, γιατί θα δείτε, ότι υπάρχουν και άλλες ενέργειες, όπου αποδεδειγμένα, να σας πω παράδειγμα, στον Κούνα στον Γερμανό Πρέσβη, όπου κατά τις μαρτυρίες, κατά τις απολογίες φαίνεται, τι λένε εκεί πέρα;

Φθάσαμε λέει εκεί, κατεβήκαμε και οι τρεις από το αυτοκίνητο, ο ένας πυροδότησε, μπήκαμε και οι τρεις στο αυτοκίνητο και φύγαμε. Εκεί γιατί το αφήσανε δηλαδή το αυτοκίνητο; Την ίδια ενέργεια κάνανε.

Εδώ όμως όχι θέλουμε να υπάρξει και οδηγός. Λέει ο Κονδύλης στην από 2 Αυγούστου 2002 προανακριτική του απολογία, έχει σημασία, θα σας την διαβάσω. « Το χειμώνα του 1996, ο Τάκης μου είπε ότι, κάτι πρέπει να κάνουμε με τους αμερικανούς. Κατάλαβα ότι μιλούσε για κτίριο και όχι για ανθρώπινο στόχο. Έτσι λοιπόν κάποιο βράδυ, μετά από συνεννόηση που είχαμε κάνει, συναντηθήκαμε χαμηλά στην Λ. Αλεξάνδρας, στο ύψος του Πεδίου του ¶ρεως. Εγώ πήγα εκεί με την αναφερόμενη πιο πάνω μηχανή μου, και συναντήθηκα και τον Σπύρο. Προχωρήσαμε με τα πόδια. Και αφού στη διαδρομή ο Τάκης μου έδωσε τα όπλα με το μύλο και τα γάντια, μπήκαμε σε ένα κλειστό φορτηγάκι που ήταν εκεί σταθμευμένο. Στη θέση του οδηγού, μπήκε ο Τάκης. Εγώ μπήκα πίσω και δεν θυμάμαι αν ο Σπύρος κάθισε στη θέση του συνοδηγού ή πίσω μαζί με μένα.›

Αυτά λέει. Συνεχίζοντας λέει σε κάποια στιγμή κλπ, αφού λοιπόν γίνεται η έκρηξη, κατεβαίνοντας λέει, «εγώ και ο Τάκης πήγαμε προς ένα παρκάκι που βρισκόταν εκεί κοντά. Ο Σπύρος πήρε μια μαύρη σωλήνα με ταινίες γύρω – γύρω που είχε μια ρουκέτα μέσα και αφού την έβαλε στον δεξί του ώμο, πάτησε λέει και έγινε έκρηξη στον τοίχο που έβλεπα μπροστά μου. Αμέσως και οι τρεις μπήκαμε στο φορτηγάκι, ο Τάκης στη θέση του οδηγού και εγώ με τον Σπύρο, που κρατούσε την μαύρη σωλήνα, μπήκαμε στο πίσω μέρος. Μετά πήγαμε προς την Λ. Αλεξάνδρας, χωρίς να θυμάμαι την διαδρομή και παρατήσαμε το φορτηγάκι και φύγαμε. Εκεί έδωσα τα όπλα στον Τάκη και χωρίσαμε.›

Πήγαμε λέει, παρατήσαμε το φορτηγάκι σε κάποιο παράδρομο, εκεί έδωσα τα όπλα και τα γάντια στον Τάκη και χωρίσαμε. Εγώ πήγα στο σπίτι μου, ενώ οι άλλοι δύο που είχαν φύγει μαζί, φύγανε μαζί λέει και δεν ξέρω πού πήγανε.

Από πού προκύπτει ότι υπήρχε άλλος άνθρωπος εκεί; Πού ήταν, και για ποιο λόγο δεν φαίνεται, εκτός εάν αμφισβητήσετε τον κ. Κονδύλη. Αμφισβητήστε τον αλλά θα έχετε άλλες δυσκολίες πάλι. ¶ρα κάπου πρέπει να παίξει τώρα η παλάντζα δεν γίνεται.

Υπάρχουν και αυτά που είπε εδώ ο κ. Κονδύλης ο οποίος επανέλαβε ότι, εγώ δεν θυμάμαι να υπήρχε άλλο άτομο, δεν ξέρω λέει, αν υπήρχε κάποιος που δεν τον είδα. Επιχειρηματολόγησε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής και είπε ότι, δεν μπορεί λέει να καθόντουσαν δυο πίσω και να ήταν μόνος του ο οδηγός μπροστά, άρα λέει πρέπει να ήταν και κάποιος άλλος που δεν τον είχε δει ο Κονδύλης.

Δηλαδή αυτός, κατ’ αρχήν δεν είναι υποχρεωτικό να κάθονται οι δυο μπροστά και ένας πίσω. Γιατί να μην ήταν κάλλιστα πίσω πολύ πιο λογικό, αυτός που είχε τον πυροσωλήνα, για να τον φυλάει κιόλα, μη κουνηθεί, μη χτυπηθεί, μη πάθει έκρηξη, πολύ πιο λογικό.

Και γιατί θα έπρεπε να είναι κάποιος μπροστά; Δεν υπάρχει κανένας λόγος, αφού το φορτηγάκι κλειστό ήταν. Όμως παρόλα αυτά, δεν φαίνεται εδώ από τη δράση τη συγκεκριμένη στην περίπτωση αυτή, πουθενά να χωρούσε τέταρτος. Δηλαδή με τη λογική να καταλήξουμε ότι πρέπει να υπήρχε ένας τέταρτος δεν χωράει, να τον βάλουμε πού και να έκανε τι; Αφού λέει ο Κονδύλης, ο Τάκης λέει μπήκε και βγήκε στην θέση του οδηγού.

Δηλαδή ο συνοδηγός και αν υπήρχε τι θα έκανε; Θα φυλούσε το αυτοκίνητο, για να μην περάσει και του το πάρει ο γερανός της τροχαίας; Μα εδώ μιλάμε για μια αστραπιαία ενέργεια, η οποία έγινε, σταματήσανε στην μέση του δρόμου κυριολεκτικά, κατεβήκανε, πάτησε το κουμπί και σηκωθήκανε και φύγανε. Και σ’ όλη αυτή την διαδρομή στο πήγαινε, στο έλα, δηλαδή παρατήσανε το φορτηγάκι και παρατήσανε και τον τέταρτο μέσα;

Νομίζω ότι αυτό δεν στέκει και επειδή έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλο στοιχείο, παρά μόνο η ομολογία η φερόμενη ως ομολογία του Σάββα Ξηρού, ακόμα και εφαρμόζοντας το 211Α σ’ αυτή τη περίπτωση κλασσικό πεδίο εφαρμογής δεν έχουμε κάτι άλλο, πρέπει να απαλλάξετε τον Βασίλη Ξηρό απ’ αυτή την ενέργεια. Η κλασσική περίπτωση όπου μόνο συγκατηγορούμενος μιλάει, δεν έχετε κανένα άλλο στοιχείο για να συνεκτιμήσετε.

Ούτε ομολογία, ούτε συνομολογία, παρά μόνο το συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να μένει το αυτοκίνητο μόνο του. Έχουμε την περίπτωση του ΟΤΕ στο Πειραιά, επίθεση κατά της χρηματαποστολής Wackenhut ληστεία, με κατά το κατηγορητήριο βαριά σωματική βλάβη, κατά την πρόταση του Εισαγγελέως, σκοπούμενη επικίνδυνη?τέλος πάντων είναι που λένε κ. Εισαγγελεύ στο τόσο χαλάζι και μια σταγόνα βροχής παραπάνω δεν θα μας βλάψει. Εδώ παλεύουμε για τα χοντρά.

Τι είχε γίνει εκεί; Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν, κατά το κατηγορητήριο συμμετείχαν οι, Δημήτριος Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Ξηρός. Η δράση για να σας την θυμίσω λίγο επί τροχάδην ήταν, περιμένανε έξω από μια πόρτα του ΟΤΕ Πειραιά, έρχεται το αυτοκίνητο της χρηματαποστολής τον έχει πάρει το σάκο και βγαίνει ακριβώς, οι δράστες περιμένουν έξω, τον βλέπουν πάνε του λένε άσε μου το πιστόλι, δώσε μου τα λεφτά, δεν τα δίνει αυτός πάει να απομακρυνθεί, ή εν πάση περιπτώσει κατά τη δική του άποψη τον είχε ήδη παρατήσει στο δρόμο και μετά έπεσε η σφαίρα, εν πάση περιπτώσει κάπου εκεί μέσα, εκεί που αυτός έφευγε με το σάκο και ο άλλος τον κυνηγούσε με το πιστόλι να του δώσει τα λεφτά, έπεσε και ένας πυροβολισμός και τραυματίστηκε στο πόδι. Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά.

Κατηγορείται ο Βασίλης Ξηρός, βεβαίως εδώ πρέπει να δείτε την αξιοπιστία των μαρτύρων γι αυτό έκανα και όλη αυτή την εισήγηση, κατά το κατηγορητήριο ως συνεργός κι ως αυτουργός φέρεται ο Σάββας Ξηρός. Εδώ όμως ήρθανε μάρτυρες, που με εκατό τοις εκατό βεβαιότητα είπαν ότι όχι, αυτός ο οποίος πυροβόλησε και πήρε τα λεφτά, ήταν ο Βασίλης. Και μάλιστα το εκπληκτικό είναι, ότι αυτό το καταθέτει ο ίδιος ο παθών ο κ. Παναγιώτου.

Βεβαίως λέει, με πυροβόλησε ο Βασίλης και τον περιγράφει ως 1.75 με 1.80 μαύρα μαλλιά κοντά και μουστάκι, χωρίς αμφιβολία λέει, δεν αφήνει αμφιβολία. Ενώ λέει αργότερα στην ίδια του ενώπιόν σας κατάθεση ότι μου ανέφεραν λέει ότι ήταν τρεις, ο Σάββας, ο Κουφοντίνας και ο Βασίλης. Και ο ίδιος λέει ότι στις 19.7.2002, διάβασα στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ› ποιοι ήταν και τι είχαν κάνει.

Υπάρχει ένας άλλος μάρτυρας ο Γιαννακόπουλος, ήταν συνοδηγός του αυτοκινήτου που επίσης είχε κατέβει και ο οποίος λέει ότι, αναγνωρίζω τον Βασίλη λέει, ότι αυτός πυροβόλησε κατά 60%. Είχε δει λέει έναν ψηλό αδύνατο, - προσέξτε – με ξανθιά μαλλιά και ξανθό μουστάκι – λέει ο Γιαννακόπουλος τώρα και παρόλα αυτά αναγνωρίζει και αυτός τον Βασίλη.

Ένας υπάλληλος που κατέθεσε ενώπιόν σας ονόματι Λεμπέτης, είναι κατά 50% σίγουρος, δεν είμαι λέει σίγουρος αν ήταν ο Βασίλης ή όχι και τον περιγράφει ως 1.75 μελαχρινό με μουστάκι. Ένας άλλος μάρτυρας ο Αντωνάκος λέει ότι, ήταν 60% σίγουρος ότι ήταν ο Σάββας, αναγνώρισε κατά 60% τον Σάββα, τον οποίο όμως ονόμασε Βασίλη. Εδώ ενώπιόν σας αν το ενθυμείστε μπερδεύτηκε ο μάρτυρας. Δηλαδή άλλον έδειχνε και άλλον κατονόμαζε. Είχε μπερδευτεί.

Και βεβαίως επενέβη εκεί ο κ. Εισαγγελεύς όταν θέλησε να δείξει, γιατί ήταν εμφανές ότι είχε μπερδευτεί ποιον έλεγε ως ποιον και επεμβαίνει ο κ. Εισαγγελεύς και λέει να μην δείξει, γιατί τον είχατε προσκαλέσει εσείς κ. Πρόεδρε να δείξει εν πάση περιπτώσει ποιον εννοεί για να λυθεί η παρεξήγηση και επεμβαίνει ο κ. Εισαγγελεύς, προφανώς για να σώσει την αξιοπιστία όσο γινότανε και λέει, να μην δείξει.

Βεβαίως στην ίδια αναγνώριση επενέβη και ο Αναπληρωτής Εισαγγελέας και είπε ότι, εδώ λέει διαμαρτυρήθηκε και ορθώς και λέει, μα επιτέλους θα μας πείτε ποιος ήταν ποιος; Και εδώ έχουμε τρεις μάρτυρες, τρεις περιγραφές ρούχων, τρία διαφορετικές περιγραφές φυσιογνωμίας. Κοιτάξτε – λέει ο μάρτυρας – επειδή ήταν και οι συνάδελφοι , αυτός που τραυματίστηκε και εγώ λέει για λόγους συναδελφικούς, έτσι μου είπαν, έτσι έκανα. Βέβαια είχε και ένα λόγο αυτός ο άνθρωπος να θέλει σώνει και καλά να βρει κάποιον ένοχο, γιατί απ’ ότι μας είπε εκκρεμούσε και μια αγωγή της Wackenhut εναντίον του, που του ζητούσαν τα εβδομήντα εκατομμύρια που πήραν μαζί τους οι ληστές.

Ο Σάββας δήλωσε ενώπιόν σας στο ακροατήριο ότι, εγώ πυροβόλησα είπε, δεν ήταν ο Βασίλης, και μάλιστα λέει, ο Βασίλης δεν ήταν καθόλου. Και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε. Ο Βασίλης λέει, δεν ήταν καθόλου.

Το ίδιο είχε πει και στον Ανακριτή όμως ο Σάββας δεν το είπε για πρώτη φορά ενώπιόν σας, στον κ. Ζερβομπεάκο είπε στις 11.8.2002 ότι, δεν ήταν ο Βασίλης λέει, εγώ πυροβόλησα. Εδώ δε ξέρω πώς θα εκτιμήσετε τα πραγματικά περιστατικά κ. Πρόεδρε, νομίζω ότι δεν υπάρχει αναγνώριση του Βασίλη.

Νομίζω ότι εάν κοιτάξετε το απόσπασμα αυτό των πρακτικών, θα δείτε ότι και προς τιμήν της προβληματίστηκε και η εισαγγελική έδρα, ότι πράγματι δεν υπήρξε αναγνώριση. Αλλά επειδή πήγε τρεις η ώρα θα πρέπει νομίζω να διακόψω.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι δυο σοβαρές υποθέσεις του Περατικού και του Σόντερς, που νομίζω ότι πρέπει να μείνουν για αύριο. Είναι ο Περατικός ο οποίος έχει μάρτυρες. Ας πούμε κάτι άλλο εδώ πέρα. Ότι επίσης κατηγορείται για συμμετοχή στη Εθνική Τράπεζα, ληστεία Εθνική Τράπεζα – Χρεμωνίδου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας λέγω τούτη τη δίκη ας την πάρετε λίγο σοβαρά όλοι. Ξέρετε εδώ πέρα θα γίνει αλυσίδα, δεν είναι για δυο ώρες, δυο ώρες να διαμαρτυρηθούμε να κατεβούμε και εμείς μαζί με τους δικηγόρους. Δεν ξέρω γιατί την κάνει, ούτε μ’ ενδιαφέρει, αλλά πρέπει να συνυπολογίσει τούτη την δίκη. Επαναλαμβάνω και σας λέω ότι, πρέπει να σκεφθούμε και τις συνέπειες σε τούτη τη δίκη, αν δεν τις σκεφθούμε αυτές, θα πει ότι σκεφτόμαστε τελείως επίπεδα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Τα προβλήματα που έχουμε εμείς σ’ αυτή τη δίκη είναι μεγαλύτερα απ’ ότι έχει το δικαστήριο από δυο μέρες καθυστέρησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, να πάτε να ζητήσετε άδεια, αν θέλετε, δε θέλετε μη ζητάτε. Εγώ θα το καταγγείλω και να το γράψει ο διεθνής τύπος, ότι δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε ούτε μια δίκη. Και να δούμε, ποιος είναι. Να το γράψει ο διεθνής τύπος, ότι δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε ούτε μια δίκη εδώ πέρα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Πρέπει να έχετε μια συνέπεια και με τις αποφάσεις που πήρατε?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εάν νομίζετε ότι έτσι λειτουργεί η δημοκρατία, κάνετε λάθος όλοι σας το λέω. Και όχι μόνο εσείς.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Αφήστε κ.Εισαγγελέα τους εκβιασμούς, κάνουμε απεργία για μια υπεξαίρεση την οποία δεν την βλέπετε. Δεν το βλέπετε ότι τα χρήματα του Ταμείου Νομικών υπεξαιρούνται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και παρακαλώ να ευαισθητοποιηθούν κι οι θεσμικοί παράγοντες της πολιτείας. Σας παρακαλώ τελειώσαμε. Και παρακαλώ να ευαισθητοποιηθούν και οι λοιποί θεσμικοί παράγοντες της πολιτείας, όχι μόνο οι δικηγόροι βέβαια. Όλοι. Για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Αυτό ζητάω και εγώ.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να ευαισθητοποιηθεί και πολιτεία πάνω σ’ αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να αφήσουν το δικαστήριο έτσι μοναχό του. Αν το αφήσουν , δε θα γίνει η δίκη. Και αν δεν θα γίνει η δίκη, όλοι θα τον πληρώσουν τον λογαριασμό μια μέρα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Την απεργία κ. Πρόεδρε δεν την κηρύξαμε εμείς εδώ οι δικηγόροι οι παριστάμενοι σ’ αυτή τη δίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει εμένα ποιος την κάνει, εμένα με ενδιαφέρει να γίνει η δίκη τούτη εδώ. Και αν το θυμηθήκαμε μετά από δέκα χρόνια για ένα θέμα χρονίζον να το κάνουμε τώρα στη δίκη, να το δούμε, ας το θυμηθούμε τώρα, ένα θέμα που δέκα χρόνια χρονίζει, δεν είναι σημερινό. Μπορώ εγώ λοιπόν να μην το συνδέσω και με την δίκη; Σας παρακαλώ πολύ. Εσείς θα πάτε να ζητήσετε άδεια. Το Δικαστήριο διακόπτει για αύριο στις 9.