Με μπαράζ βομβαρδισμών εναντίον του Αφγανιστάν, άρχισε χθες το βράδυ η πρώτη φάση της εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των Ταλιμπάν και της οργάνωσης Αλκάϊντα στην πρωτεύουσα Καμπούλ και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από βρετανικά υποβρύχια. Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο μέτωπο βόρεια της Καμπούλ μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας, που έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με πυραύλους.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από τις αμερικανικές και τις βρετανικές επιθέσεις υπάρχουν αρκετοί νεκροί κυρίως στην Καμπούλ, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν 20 πολίτες. Εκπρόσωπος της αφγανικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι επιθέσεις ήταν εξαιρετικά ακριβείς και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν τρόφιμα σε απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν, όπου βρίσκονται χιλιάδες αμάχων, ενώ αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε από την αφγανική πρωτεύουσα, η οποία δέχθηκε τρία κύματα βομβαρδισμών, με κύριο στόχο το αεροδρόμιό της. Ισχυρές εκρήξεις, σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα και στο κέντρο της πόλης, όπου οι Ταλιμπάν απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.
Οπως μετέδωσε το CNN, δύο κύματα επιθέσεων, δέχθηκαν η πόλη Τζαλαλαμπάτ και Κανταχάρ, όπου επλήγη το αεροδρόμιο και το αρχηγείο του θρησκευτικού ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλάς Μωχάμεντ Ομάρ, ο οποίος σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, είναι σώος. Στόχος, ήταν και το αεροδρόμιο της πόλης Χεράτ, όπου αναφέρθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις. Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι κατέρριψαν αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητος, είδηση όμως που δεν επιβεβαιώθηκε από το Πεντάγωνο. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ ανακοίνωσε, ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κατάρριψη αεροσκάφους, ενώ συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων των Ταλιμπάν και Αφγανών πολιτών έχουν ξεσπάσει στην πόλη Ζαράμ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.
Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, ανακοινώνοντας μία νέα φάση στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. «Με εντολή μου άρχισαν τα στρατιωτικά πλήγματα στο Αφγανιστάν, με στόχο τα στρατόπεδα εκπαίδευσης Αλκάϊντα, και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ταλιμπάν», ανέφερε ο κ. Μπους. «Στις επιχειρήσεις αυτές, που προετοιμάστηκαν με προσοχή, όπως τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έλαβαν μέρος και δυνάμεις της Μ. Βρετανίας». Σε αυτές, θα λάβουν επίσης μέρος, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Γαλλία.
«Το σχέδιο, διαμορφώθηκε με προσοχή, ώστε να αποφύγουμε τις απώλειες αμάχων», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, o Τζωρτζ Μπους, απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον του Ιράκ, προτού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις στη Ν. Υόρκη και το Πεντάγωνο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλτζαζίρα του Κατάρ, ανέλαβε ουσιαστικά την ευθύνη, για τις επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό που αισθάνονται οι ΗΠΑ, είναι απλώς μια γεύση, αυτού που αισθανόμαστε εμείς», είπε ο Σαουδάραβας τρομοκράτης. «Η Αμερική δεν θα έχει ειρήνη, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει ειρήνη στην Παλαιστίνη, και πριν τα όπλα των απίστων απομακρυνθούν από την ιερή γη, του Μωάμεθ», κατέληξε στο μήνυμά του, ο Μπιν Λάντεν.
Απαντώντας ο Λευκός Οίκος, ανέφερε ότι το μήνυμα του Μπιν Λάντεν, αποτελεί υπενθύμιση της αιτίας για την οποία ο πρόεδρος Μπους, εξαπέλυσε στρατιωτικά αντίποινα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο, προς άγνωστο προορισμό, για λόγους ασφαλείας, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέϊσερ, χαρακτήρισε την μετακίνηση μέτρο, παρόμοια με εκείνα που είχαν ληφθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, οι απειλές εξακολουθούν να υφίστανται. Το State Department ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Ινδία και το Πακιστάν, για να ενισχύσει την υποστήριξη των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.
Σε ύψιστη επαγρύπνηση κάλεσε τις αστυνομικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών το FBI, ενώ ενισχύθηκαν τα αστυνομικά μέτρα και στο Λονδίνο. Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία θα συνεισφέρει αμέσως μόλις υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα, τόνισε ο Γερμανός καγεκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Μπους, ότι η χώρα του θα παράσχει τη στρατιωτική βοήθεια που της ζητήθηκε. Την πλήρη αλληλεγγύη της προς τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ενωση, δια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, και του Βέλγου πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε τις αμερικανικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, νόμιμα αντίποινα. Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Λουϊ Μισέλ, υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ΗΠΑ, ακόμη και αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση ότι θα εστιαστούν, σε στρατιωτικούς στόχους και θέσεις τρομοκρατών. Την υποστήριξή τους εναντίον στην επίθεση του Αφγανιστάν, εξέφρασαν η Τουρκία, το Ισραήλ, η Ν. Κορέα, αλλά και η Ρωσία, η οποία επεσήμανε ότι την ευθύνη φέρει ακέραια το καθεστώς των Ταλιμπάν.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ, Κώστας Γεωργίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61, δήλωσε ότι επικρατεί ηρεμία, καθώς τα τηλεοπτικά κανάλια δεν μεταδίδουν τα γεγονότα. Επίσης μίλησε για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει περίπου 1.200.000 Αφγανοί πρόσφυγες, που έχουν περάσει από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, τις τελευταίες 25 ημέρες. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η αστυνομία του Πακιστάν διέλυσε με δακρυγόνα, αρκετές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις, στην παραμεθόρια πόλη Τουπεσαβάτ, στις οποίες έλαβαν μέρος και Αφγανοί πρόσφυγες. Αντιαμερικανική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Ρώμη, από εκατοντάδες πολίτες, ενώ στην Ινδονησία, η ισλαμική οργάνωση Μέτωπο Ισλαμιστών Υπερασπιστών, καλεί τους μουσουλμάνους της χώρας να περικυκλώσουν σήμερα την αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα. Ταυτόχρονα, η εξτρεμιστική οργάνωση, προειδοποιεί ότι εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν επιδείξει σθεναρή στάση, θα κηρύξει «Τζιχάντ», εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους.
Με προσεκτικό τρόπο ενέκρινε το χτύπημα στο Αφγανιστάν η Κίνα, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο καταδικάζει όλες τις μορφές τρομοκρατίας και εκφράζει την ελπίδα οι επιθέσεις να επικεντρωθούν, σε συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ αμάχων. Στο Τόκυο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κοϊζούμι, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις επιθέσεις, εναντίον του Αφγανιστάν, και έδωσε εντολή να ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Τα αμερικανικά αντίποινα εναντίον του Αφγανιστάν, καταδίκασε ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, κάνοντας λόγο για επίθεση που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στον κόσμο. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επίθεση που θα πλήξει αθώους πολίτες, ενώ τονίζει ότι αγνοήθηκε η παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, δήλωσε ότι το Αφγανιστάν είναι το θύμα της αμερικανικής υπεροψίας, και των επεκτατικών επιθέσεων.
Λίγο πριν την επίθεση, ενημερώθηκε επισήμως από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η Ελλάδα επιθυμεί η επιχείρηση να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους στόχους, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων, δήλωσε ο κ. Σημίτης, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στη Συμμαχία. Επίσης, τόνισε, ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα από τη Συμμαχία για περαιτέρω βοήθεια, εκτός από ό,τι ήδη ορίζεται. Σημείωσε δε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ανέφερε ότι πρόκειται για μία νόμιμη απάντηση της διεθνούς κοινότητας, στην τρομοκρατία που προκάλεσε εκατόμβες θυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), να απαγορευθούν επ'αόριστον οι πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, των ιδιωτικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, με ελληνικό νηολόγιο. Ο κ. Βερελής επεσήμανε, ότι εάν στον ελληνικό εναέριο χώρο εισέλθει πολιτικό αεροπλάνο, χωρίς να έχει υποβάλει σχέδιο πτήσης, θα ενημερώνεται η Πολεμική Αεροπορία, και στη συνέχεια τα καταδιωκτικά της θα αναλαμβάνουν την αναγνώριση, ενδεχομένως και την αναχαίτισή του. Επίσης, όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, θα είναι σε 24ωρη βάση ανοιχτά, ακόμη και αυτά που κλείνουν τη νύχτα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), εντατικοποιήθηκαν και επεκτάθηκαν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα φρούρησης ευαίσθητων στόχων, στη χώρα μας.
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη, του ΚΥΣΕΑ, από την οποία θα απουσιάζει ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς βρίσκεται στο Λουξεμβούργο. Ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει πάντως συνεχή επικοινωνία, με την Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, με ανακοίνωσή του εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματός του στην κοινή προσπάθεια για την οριστική εξάλειψη της τρομοκρατίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας, ευχήθηκε αυτή η επιχείρηση να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, με το μικρότερο ανθρώπινο κόστος. Επίσης εκτίμησε ότι θα έχει βάθος χρόνου, τουλάχιστον μιας δεκαετίας.
«Τα συνδικάτα και οι μαζικές οργανώσεις του ελληνικού λαού χρειάζεται να δώσουν την πρέπουσα απάντηση καταδίκης του πολέμου, και να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν τον άδικο πόλεμο», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
Στις 6 η ώρα το απόγευμα στα Προπύλαια, ο Συνασπισμός και άλλες αριστερές οργανώσεις, έχουν προγραμματίσει αντιπολεμική διαδήλωση. Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί λύση, και το αίμα των αθώων θυμάτων της Ν. Υόρκης, δεν ξεπλένεται με το αίμα των αθώων στο Αφγανιστάν.