Κόσμος
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 11:55

Σρι Λάνκα : Θα σεβαστούν την εκεχειρία οι αντάρτες Ταμίλ Ιλάμ

Θα σεβαστούν την ειρηνευτική διαδικασία στη Σρι Λάνκα και την εκεχειρία με την κυβέρνηση, παρά την πολιτική κρίση στη χώρα, με αντιμέτωπους τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πρόεδρο Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, δήλωσαν σήμερα οι αντάρτες των Ταμίλ Ιλάμ.

Ο αρχηγός των ανταρτών Βελουπιλάι Πραμπχακαράν, είπε στους Νορβηγούς μεσολαβητές ότι οι «Τίγρεις θα παραμείνουν δεσμευμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία και θα σεβαστούν τη συμφωνία εκεχειρίας», που υπογράφηκε πέρυσι το Φεβρουάριο υπό την αιγίδα της Νορβηγίας, ανέφερε πολιτικός εκπρόσωπος των ανταρτών. Ο αρχηγός των ανταρτών ζήτησε επίσης από τους μεσολαβητές εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα σεβαστεί την εκεχειρία παρά την κρίση στο Κολόμπο.

Οι Νορβηγοί εκπρόσωποι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Βίνταρ Χέλγκεσεν και ο ειδικός σύμβουλος Ερικ Σόλχαϊμ, μετέβησαν στο Κιλινότσι, ζώνη των ανταρτών στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο πλαίσιο μιας αποστολής διάσωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η εκεχειρία απειλείται από τη σύγκρουση που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της προέδρου Κουμαρατούνγκα και του πολιτικού της αντιπάλου πρωθυπουργού Βικρεμεσίνγκε. Η ενέργεια της προέδρου ν'αποπέμψει τρείς βασικούς υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ τους τον υπουργό Αμυνας και ν'αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής έως τις 19 Νοεμβρίου, προκάλεσε οξύτατη πολιτική κρίση και παρέλυσε την ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες

Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από τους αντάρτες τον Απρίλιο και οι Νορβηγοί καταβάλλουν προσπάθειες για την επανέναρξή τους.

Ο αρχηγός των ανταρτών ζήτησε από τους Νορβηγούς εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα θα διατηρήσει την προσήλωσή της στη συμφωνία εκεχειρίας'', σύμφωνα με τον πολιτικό τους εκπρόσωπο. «Ο Βελουπιλάι είπε στους Νορβηγούς ότι η πολιτική σταθερότητα στο Κολόμπο είναι αναγκαία για τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαδικασιών».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία χωρίς να έχει τον έλεγχο του συνόλου της κυβέρνησής του. Η πρόεδρος είπε με τη σειρά της ότι θα σεβαστεί την εκεχειρία παρότι τη θεωρεί παράνομη γιατί δεν θέλει πόλεμο με τους αντάρτες. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις στους αντάρτες και είπε ότι θέλει να επιβάλλει νέους κανόνες δράσης στη Νορβηγία όσον αφορά τη διαμεσολάβησή της.

Η σύγκρουση αυτή μεταξύ της μειονότητας των Ταμίλ και της πλειοψηφίας των Σινχαλέζων στο νησί έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 60.000 ανθρώπων μέσα σε 20 χρόνια.