Κόσμος
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 12:03

Αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ στο Ιράκ

ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ στρατηγικής στο Ιράκ, προσανατολίζεται πλέον εσπευσμένα η Ουάσινγκτον μετά τον κίνδυνο «λιβανοποίησης», όπως γράφουν εύστοχα οι ισπανικές εφημερίδες και την «ιταλική 11η Σεπτεμβρίου», το μακελειό στη βάση των καραμπινιέρων στη Νασιρίγια, που στοίχισε τη ζωή σε 19 Ιταλούς.

Ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ αναχώρησε χθες το βράδυ από την Ουάσινγκτον για τη Βαγδάτη, με στόχο να αυξήσει την πίεση στο διορισμένο από τους Αμερικανούς ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο και να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην εκπόνηση Συντάγματος και τη μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς.

Η χθεσινή βομβιστική επίθεση στην βάση των Ιταλών καραμπινιέρων στη Νασιρίγια και ο θάνατος 19 Ιταλών υποχρέωσε την Ουάσινγκτον να επισπεύσει την εξεύρεση λύσης στην «ιρακινή περιπέτεια».

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο τον διοικητή των ιταλικών δυνάμεων στη Νασιρίγια μετέδωσε ότι στην επίθεση πήραν μέρος τέσσερις καμικάζι με δύο φορτηγά.

Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατηγούς, οι επιθέσεις των ανταρτών γίνονται μα βάση καλά οργανωμένο σχέδιο που είχε εκπονηθεί πριν την κατάρρευση των καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. «Γι αυτό ακριβώς υπάρχουν σε όλη τη χώρα κρυμμένα όπλα», τόνισε ο στρατηγός Τσαρλς Σουάμακ, επικεφαλής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στη Φαλούτζα.

Χθες το βράδυ πάντως, οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια θεαματική επιχείρηση στη Βαγδάτη με στόχο την εξάρθρωση του δικτύου των ιρακινών ανταρτών. Στην επιχείρηση που είχε την κωδική ονομασία «σιδερένιο σφυρί», πήραν μέρος και αεροσκάφη τύπου «Hercules», που βομβάρδισαν εγκαταλελειμμένη αποθήκη όπου υπήρχαν υποψίες ότι οι αντάρτες έκρυβαν πυρομαχικά. Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν μάλιστα όταν αμερικανικό ελικόπτερο έπληξε φορτηγό το οποίο σύμφωνα με τους αμερικανούς χρησιμοποιείτο για επιθέσεις με όλμους.

Ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους έδωσε χθες το βράδυ σαφή εντολή στον Πωλ Μπρέμερ, να επιταχύνει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον ιρακινό λαό και ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ μεταφέρει στις αποσκευές του μία σειρά νέων προτάσεων, από τις οποίες η μία προβλέπει ότι η εξουσία θα παραδωθεί σε μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα έχει την ευθύνη της σύνταξης Συντάγματος, ακολουθώντας το μοντέλο του Αφγανιστάν μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Μία τέτοια πρόταση είχαν υποβάλει πριν από μερικές εβδομάδες η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά τότε την απέρριψαν οι ΗΠΑ. «Πόσους ακόμα νεκρούς πρέπει να μετρήσουμε για να αντιληφθούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο προσέγγισης;», αναρωτήθηκε ογάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινλικ ντε Βιλπέν και επανέλαβε τη θέση της Γαλλίας ότι η παράδοση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς θα βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης στη χώρα.

Ο Μπους είχε ταχθεί αρχικά υπέρ μίας αργής διαδικασίας εκδημοκρατισμού στο Ιράκ, που θα διαρκούσε ένα ή δύο χρόνια, παρότι οι Ευρωπαίοι τον πίεζαν για επιτάχυνση της διαδικασίας. Τώρα, στην Ουάσινγκτον συζητείται κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα για τη διενέργεια κάποιου είδους εκλογών σε τέσσερις έως έξι μήνες.

«Είναι πραγματικά καιρός να αλλάξουμε κάποια πράγματα, να αλλάξουμε προσανατολισμό επειδή η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την πολιτική διάσταση, χωρίς την άμεση μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Το πρόβλημα δεν είναι να στείλουμε περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά να πάρουμε μιά πολιτική απόφαση.Οι στρατιώτες θεωρούνται δύναμη κατοχής και αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο Σολάνα.

Οι εξελίξεις επισπεύδονται αναγκαστικά και από το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει θέσει τη 15η Δεκεμβρίου ως χρονικό όριο για να παρουσιασθεί συγκεκριμένο σχέδιο για τη σύνταξη του νέου ιρακινού Συντάγματος και τη διενέργεια εκλογών.

Στην Ουάσινγκτον πάντως εκδηλώνεται δυσφορία ακόμα και για την αποτελεσματικότητα της διοίκησης Μπρέμερ και υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους για το πόσο γρήγορα πρέπει να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία των Ιρακινών.

«Θα μεταφέρω μήνυμα του προέδρου που θα δείχνει την αποφασιστικότητά του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιράκ και την παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς», τόνισε ο Μπρέμερ λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ουυάσινγκτον.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μαρτίνο που μετέβη εσπευσμένα στη Νασιρίγια για να επισκεφτεί τους ιταλούς στρατιώτες, δήλωσε ότι «την επίθεση στη βάση των καραμπινιέρων πραγματοποίησε το ίδιο χέρι που εξαπέλυσε και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

Φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο ο Μαρτίνο έφτασε με ελικόπτερο το πρωΐ στη Νασιρίγια και επισκέφτηκε αμέσως το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματισμένοι ιταλοί στρατιώτες και καραμπινιέροι υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη συμμαχικά ελικόπτερα περιπολούσαν συνεχώς για να αποτρέψουν ενδεχόμενες νέες επιθέσεις.