H είδηση φέρνει στο νου την ταινία «Face Off», παραγωγής του 1997, που στην Ελλάδα διανεμήθηκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Αδίστακτα Πρόσωπα». Εκεί ο αρχικακοποιός Νίκολας Κέιτζ αλλάζει πρόσωπο με τον Τζον Τραβόλτα, με τη χρήση τεχνολογίας λέιζερ.
Bρετανοί, Γάλλοι και Aμερικανοί χειρουργοί δηλώνουν έτοιμοι για την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης προσώπων, αλλά τα ηθικά διλήμματα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς, και η έγκριση από τις δημόσιες αρχές, φαίνεται να τους συγκρατούν προς το παρόν.
Δεν πρόκειται για το αν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά για το αν πρέπει, τονίζουν, αν και η μικροχειρουργική θα μπορούσε να προσφέρει νέο δέρμα, οστό, μύτη, πηγούνι, χείλη και αυτιά σε ασθενείς που έχουν παραμορφωθεί από ατυχήματα, εγκαύματα ή καρκίνο.
Oι Βρετανοί γιατροί υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 10 άτομα τους έχουν προσεγγίσει για να μάθουν λεπτομέρειες για μια τέτοια επέμβαση, που περιλαμβάνει την αφαίρεση των μυών του προσώπου και του δέρματος από έναν νεκρό δότη, και καθίσταται εφικτή, καθώς νέα βελτιωμένα φάρμακα, εμποδίζουν την απόρριψη των μοσχευμάτων.
Μια από τις πιθανές τεχνικές του εγχειρήματος αυτού θα είναι η μεταμόσχευση δέρματος πάνω στο υπάρχον οστό, η οποία θα αφήνει στους ασθενείς πολλά από τα δικά τους χαρακτηριστικά.
Μια άλλη πιο «θρίλερ» εκδοχή αφορά μια πιο περίπλοκη τεχνική με τη μεταμόσχευση και του οστού κάτω από το πρόσωπο, οπότε ο ασθενής θα καταλήγει να μοιάζει με το δωρητή.
Ο Bασιλικός Σύλλογος Xειρουργών της Bρετανίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει σχετική έκθεση σε μια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Mουσείο των Eπιστημών την ερχόμενη εβδομάδα, με εισηγητή τον Tζον Mπάρκερ από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, η ομάδα του οποίου αναμένεται να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα πραγματοποιήσει μια τέτοια επέμβαση, εφόσον και εάν πάρει την απαιτούμενη έγκριση.