Κόσμος
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2003 13:51

Διαφωνίες Ευρωπαίων - Αμερικανών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή εξαμελούς αντιπροσωπείας ελλήνων βουλευτών.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της Βουλής, βασικά θέματα συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ, ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις του Οργανισμού με την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως κύρια σύγχρονη απειλή και τα μεταλλαγμένα προϊόντα.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στην οποία κατέληξαν προς συζήτηση οι τελικές εισηγήσεις των Επιτροπών, σημειώθηκε διαφοροποίηση μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων κυρίως σε ό,τι αφορά:

1)το θέμα των αμυντικών δαπανών για τις οποίες βασικό αίτημα της αμερικανικής πλευράς ήταν η αύξηση των δαπανών των χωρών μελών της Ε.Ε. (2% του ΑΕΠ σήμερα, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό αυτό φθάνει στο 3,6 %).

2)τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού για την οποία η αμερικανική πλευρά εξέφρασε και πάλι τις αντιρρήσεις της θεωρώντας ως μη αναγκαίο τον διπλασιασμό - επικάλυψη - των στρατιωτικών δυνάμεων όταν η Ε.Ε. μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά μέσα του ΝΑΤΟ. Τους παραπάνω ισχυρισμούς αντέκρουσαν ευρωπαίοι βουλευτές (κυρίως από τη Γερμανία) διατυπώνοντας την απορία τους για τους λόγους που οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι στην αμυντική πολιτική της Ε.Ε..

3)τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ιράκ. Στην Ολομέλεια αποφασίστηκε να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή και να υπάρξει συνδρομή από πλευράς Ε.Ε., ΟΗΕ και ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση της χώρας. Η ελληνική πλευρά για μια ακόμη φορά, επισήμανε την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος με πολιτικά μέσα.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ύστερα από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς επικαιροποιήθηκε το σημείο της Έκθεσης που αφορούσε την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα συμπεριλήφθηκε ειδική αναφορά ότι η 17Ν «έπαψε να είναι κύρια πηγή της τρομοκρατίας, καθώς τα μέλη της συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε δίκη».

Την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αποστολή αποτελούσαν οι κ.κ. Ηλίας Παπαηλίας, Δημήτρης Αποστολάκης (ΠΑΣΟΚ), Αριστοτέλης Παυλίδης, Σοφία Καλαντζάκου, Σωτήρης Χατζηγάκης (ΝΔ) και Ασημίνα Ξηροτύρη (ΣΥΝ).