Πολιτική
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2003 16:38

Διαξιφισμοί στη Βουλή για την υλοποίηση των συμβάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Καμία απαλλαγή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τις ρήτρες των συμφωνιών που έχει υπογράψει με τον ΟΣΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ενημερώνοντας τη Βουλή για την πορεία των ναυπηγείων, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των συμβάσεων της ιδιωτικοποιημένης πλέον επιχείρησης. «Η απλή λύση θα ήταν να τους κηρύξουμε έκπτωτους και να οδηγήσουμε σε διάλυση τα ναυπηγεία. Η δική μας επιλογή, είναι να βρεθεί λύση ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να χάσει ο ΟΣΕ τα δικαιώματά του».

Προς την κατεύθυνση αυτή, διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της δωρεάν παράδοσης τροχαίου υλικού εκ μέρους των ναυπηγείων, στον ΟΣΕ, μέχρις ότου μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Περαιτέρω διευκρινίσεις έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και πρόεδρος της «Προαστιακός Α.Ε.» Κωνσταντίνος Γιαννακός, ο οποίος ανέφερε ότι η τελευταία αξιολογεί και διαπραγματεύεται για τη μελλοντική χρήση του υλικού που παρέλαβε από τα ναυπηγεία. Οι ρήτρες, τόνισε ο κ. Γιαννακός, μαζί με τους τόκους υπερημερίας, έχουν ανέλθει στα 18,6 εκατ. ευρώ – κάτι για το οποίο έχουν ήδη ενημερωθεί τα ναυπηγεία δι΄ επιστολής του ΟΣΕ. Θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπ’ όψιν ότι και ο ΟΣΕ ενεργοποίησε τη σύμβαση το 1999 με δύο χρόνια καθυστέρηση, συμπλήρωσε. Ο κ. Γιαννακός, δεσμεύθηκε τέλος, ότι ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τροχιές που θα ξεκινούν από τον Αερολιμένα Αθηνών και θα καταλήγουν στη λεωφόρο Αχαρνών.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά λειτουργούν μόνο με κρατικές προμήθειες και με δουλειές του Δημοσίου (ΟΣΕ, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, υπουργείο ¶μυνας) σε πάρα πολύ μεγάλες τιμές.

«Πρόκειται για μια καθαρά κρατικοδίαιτη επιχείρηση. Παίρνει δουλειές του Δημοσίου, χωρίς να καταθέτει εγγυητικές επιστολές», σχολίασε ο Γιώργος Σαλαγκούδης, ενώ ο Βασίλης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν έχει τηρηθεί ούτε ένα άρθρο των συμβάσεων». Ο Σταύρος Καλογιάννης δε, χαρακτήρισε «εμπαιγμό» τις κυβερνητικές υποσχέσεις για Δυτικό Σιδηροδρομικό ¶ξονα που θα ενώνει τη δυτική Ελλάδα με την Ε.Ε., όταν, όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση αδυνατεί να παραδώσει επί 6 χρόνια το τροχαίο υλικό που είναι αναγκαίο στον προαστιακό σιδηρόδρομο και περιμένουμε την παράδοσή του το 2006 - δέκα χρόνια δηλαδή μετά την αρχική σύμβαση».

Για «πορεία συρρίκνωσης των ναυπηγείων» έκανε λόγο ο Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ), ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην προοπτική δημιουργίας ιδιωτικού λιμανιού στο χώρο των ναυπηγείων, εμμένοντας στον ισχυρισμό περί «χαρίσματος» της επιχείρησης στους Γερμανούς ιδιοκτήτες της.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης, τόνισε ότι οι αρχικοί στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση (εκσυγχρονισμός, διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας) έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό – ενώ για τα περί «ξεπουλήματος» της επιχείρησης, υπενθύμισε ότι η εταιρεία που ανέλαβε τα ναυπηγεία, ανέλαβε και τις ζημιές όλων των παρελθουσών χρήσεων μέχρι το 2001.

Πηγή ΑΠΕ