Κόσμος
Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2003 18:30

Σαράντα χρόνια από τη δολοφονία του JFK

Παρασκευή 22 Nοεμβρίου του 1963. Ο πρόεδρος του «αμερικάνικου ονείρου» έπεφτε νεκρός από σφαίρα κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Ντάλας. Τα βαθύτερα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες της δολοφονίας εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Η ιστορία της ζωής του Τζον Φ. Κένεντι είχε απ' όλα: χρήμα, εξουσία, λάμψη, αμφισβήτηση, θριάμβους, μυστήριο και τραγικό τέλος στην ηλικία των 46 ετών, γεγονός που συντέλεσε και στη συντήρηση του μύθου. Διετέλεσε για 1.037 ημέρες πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια εξαιρετικά ταραγμένη διεθνή πολιτική σκηνή.

Οντας σε ηλικία 43 ετών ο νεότερος και ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Τζον Κένεντι εκφώνησε μια αξιομνημόνευτη, εναρκτήρια των καθηκόντων του, ομιλία στους αμερικανούς πολίτες: «Μην αναρωτηθείτε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σας για εσάς αλλά εσείς για εκείνη».

Σαράντα χρόνια μετά τη δολοφονία του, η έλξη του JFK δεν έχει εκλείψει στην Αμερική, ίσως γιατί δημιούργησε προσδοκίες για μια δικαιότερη Αμερική και έναν ειρηνικότερο κόσμο, ίσως γιατί μπερδεύεται ο μύθος με την πραγματικότητα.