Πολιτική
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2003 20:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (24/11/2003) Μέρος 1/2

ΔΙΚΗ 17Ν

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:05

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλημέρα σε όλους. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Μερικοί θέλουν να πουν δυο λόγια ακόμη. Είναι υψηλής ποιότητας σε μερικούς και εγώ έχω διαγνώσει μία πνευματική ανωτερότητα την οποία δεν την δείξατε εδώ πέρα, δεν μας ανοιχτήκατε λίγο να μας μιλήσετε. Εγώ δεν λέω για κανέναν, ούτε παραβιάζω τίποτα. Τον βλέπω σαν άνθρωπο τον Χριστόδουλο Ξηρό αυτή την ώρα όπως με βλέπει κι αυτός σαν άνθρωπο. Αιχμάλωτοι της ζωής είμαστε όλοι.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι κρατούμενοι Ξηρός Σάββας, Ξηρός Βασίλειος και Τέλιος Κωνσταντίνος δεν θα εισέλθουν καθόλου στην αίθουσα του Δικαστηρίου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να εκπροσωπηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους εκπροσωπεί ο κ. Αγιοστρατίτης.

Η. ΚΩΣΤΑΡΗΣ: Καλημέρα. Θέλω να πω λίγα λόγια. Επαναλαμβάνω μια για ακόμη φορά ότι αρνούμαι όλες τις κατηγορίες, θέλω όμως να κάνω κάποιες παρατηρήσεις με βάση το κατηγορητήριο. Κατηγορούμαι για 7 πράξεις και άλλες 4 πράξεις που με έχει απαλλάξει το βούλευμα και νομίζω και αυτές σημαντικές πράξεις που το βούλευμα σας εξήγησα γιατί με απάλλαξε. Πρέπει να κάνετε έναν συνδυασμό και στις δύο περιπτώσεις γιατί είναι συνέχεια και οι 7 και οι άλλες 4. Το πόσο κακοστημένες ήταν, φάνηκε. Νομίζω ότι είμαι ο μόνος που με απάλλαξε το βούλευμα από τόσο βαριές κατηγορίες.

Θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με αυτές τις κατηγορίες. Σχεδόν σε όλες αυτές τις πράξεις που κατηγορούμαι απ’ ότι προέκυψε μέχρι σήμερα από τις δικογραφίες, τις πρώτες αστυνομικές έρευνες, όλους τους μάρτυρες, την προδικασία αλλά και τη διαδικασία εδώ στο Δικαστήριο ο αριθμός των δραστών γι’ αυτές τις πράξεις ήταν πάντα μικρότερος από τον αριθμό των κατηγορουμένων που βρισκόμαστε εδώ, είτε ένας, είτε δύο, είτε και παραπάνω.

Παραδείγματος χάρη στο Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα απ’ ότι προέκυψε, απ’ ότι μελέτησα όλες τις δικογραφίες δεν προέκυψαν πάνω από 6 δράστες. Εδώ βρισκόμαστε 8 κατηγορούμενοι. Το ίδιο έγινε και στο ΕΛΤΑ Βύρωνα. Προέκυψαν 4 ή 5 δράστες, εδώ βρισκόμαστε 7. Το ίδιο και στην Τράπεζα Εργασίας, στον Περατικό, στον Μπακογιάννη και σε άλλες, σε όλες σχεδόν τις πράξεις.

Ακόμη και τις ομολογίες να κοιτάξουμε όπως και να τις ερμηνεύσετε την κάθε μία ο αριθμός των δραστών που ομολογούν, οι φερόμενοι που ομολογούν είναι πάλι μικρότερος από τους κατηγορούμενους και πολλές φορές είναι ίσος με τον αριθμό των αρχικών δικογραφιών. Όπως στον Βύρωνα όλοι μιλάνε για 6 δράστες ανεξαρτήτως που ο καθένας μιλάει με διαφορετικούς κωδικούς αλλά πάντα ο μικρότερος αριθμός των δραστών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το προσέξετε.

Χρησιμοποιούνται διαφορετικοί κωδικοί οπότε η Αντιτρομοκρατική τι έκανε; Έβαλε σε κάθε οδηγό κάποιο όνομα και προκύψαμε παραπάνω. Γιατί όμως είμαστε παραπάνω οι κατηγορούμενοι; Σας το είπα και στην ομολογία μου αλλά θέλω να πω πάλι, πιστεύω ότι οι αστυνομικές και προανακριτικές υπηρεσίες δεν έκαναν συγκεκριμένη έρευνα για να βρουν την πραγματική αλήθεια. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να τελειώσουν γρήγορα και να βάλουν όσο περισσότερους κατηγορούμενους μπορούσαν σαν μέσο πίεσης εκβιασμού για τον καθένα ή για να πουν ότι εξιχνίασαν τις υποθέσεις.

Ο εκβιασμός προς εμένα είναι φανερός και ξεκάθαρος και φαίνεται και από τον τρόπο και από τον χρόνο και από τις κατηγορίες που μου έβαλαν. Οι κατηγορίες είναι ότι πιο βαριά κατηγορία υπάρχει στο κατηγορητήριο, μόνο ανθρωποκτονίες και ληστείες. Τίποτε άλλο δεν μπόρεσαν αν ελέγξουν όλο αυτό το διάστημα ότι έκανα εγώ.

Ο τρόπος; Απλώς μου έβαλαν δύο κωδικούς. Βρήκαν δύο κωδικούς, μου έβαλαν για να με συνδέσουν όσο περισσότερες κατηγορίες θέλουν. Ο χρόνος; Μου βάζουν το ΄88 και το ΄91, μετά με ξεχνάνε για 7 χρόνια. Μου έβαλαν δύο κατηγορίες το ΄97 όπως μου τις έβαλαν. Προσπάθησαν να με βάλουν το 2002, εκεί έπεσαν στο κενό λόγω του βουλεύματος, λόγω του Συμβουλίου που με απάλλαξε και έμειναν οι λιγότερες κατηγορίες ή μάλλον έμειναν 7 κατηγορίες.

Εγώ στη διάρκεια της δίκης για όλες τις πράξεις που κατηγορούμαι σας έφερα, προσπάθησα να σας φέρω αναλυτικά πολλά αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι εγώ δεν ήμουν εκεί που κάποιοι ήθελαν να είμαι και ότι δεν είμαι δράστης σε καμία πράξη. Ίσως είμαι όμως ο δράστης που πρόσθεσε η Αντιτρομοκρατική, ο παραπάνω. Δεν μπορεί να είμαι στην Ήπειρο και συγχρόνως να είμαι στον Βύρωνα ή στον Πειραιά. Δεν μπορεί να είμαι στα Πατήσια και συγχρόνως να είμαι στην Ερυθραία. Δεν μπορεί να είμαι στην Μεταμόρφωση και συγχρόνως να είμαι στην Αθήνα ή στον Βύρωνα.

Μετά από 1,5 χρόνο και 9 μήνες διαδικασία δεν ακούστηκε ούτε ήρθε στο Δικαστήριο ούτε ένα στοιχείο επιβαρυντικό για μένα εκτός από έναν ψευδομάρτυρα που δεν ξέρω ποιος τον έστησε. Μια και δεν υπήρχε κάποιο άλλο στοιχείο δημιούργησαν, έφτιαξαν τον Μπερετάνο. Αλλά κι αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Δεν αναφέρομαι άλλο σε αυτόν, μίλησαν και οι συνήγοροί μου αλλά απ’ ότι κατάλαβα την αξιοπιστία την είδαν και οι Εισαγγελείς γι’ αυτό και δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε αυτόν. Δεν μπορούσαν να στηριχθούν σε έναν ψεύτη.

Τέλος παρακολούθησα τις αγορεύσεις και των Εισαγγελέων και της πολιτικής αγωγής για να δω με τι στοιχεία θα στηριχθούν αυτές οι κατηγορίες σε βάρος μου. Με εξαίρεση την δικηγόρο της πολιτικής αγωγής την κα Βόζεμπεργκ που αξιολόγησε αντικειμενικά πιστεύω και αμερόληπτα όλα τα στοιχεία που υπήρχαν και όσα ήρθαν εδώ στο Δικαστήριο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να έχω σχέση στη συγκεκριμένη πράξη στην ανθρωποκτονία του Περατικού.

Αλήθεια, αυτά τα στοιχεία δεν μπορούσαν να τα δουν οι Εισαγγελείς, δεν μπορούσαν να τα αξιολογήσουν, δεν μπορούσαν να δουν και άλλα ατράνταχτα άλλοθι που είχα σε άλλες πράξεις; Τι διαφορά υπάρχει; Γιατί όλο αυτό; Όλοι οι άλλοι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής προσπαθώντας να στηρίξουν την κατηγορία σε βάρος μου μίλησαν αόριστα, προσπαθούν να πιαστούν από ψευδείς και στημένες ομολογίες συγκατηγορουμένων μου και πρόσθεσαν και κάποια ψευδή στοιχεία που δεν προέκυψαν ποτέ. Έτσι άκουσα τον κ. Μαχά να στηρίζει την κατηγορία σε βάρος μου, να λέει ότι υπάρχουν αποτυπώματα σε βάρος μου γι’ αυτό πρέπει να κατηγορηθώ. Αυτό είναι ένα ψέμα, δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος μου, ούτε αποτυπώματα, ούτε τίποτε άλλο. Όμως το είπε.

¶λλος δικηγόρος, νομίζω ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι εγώ έφτιαξα με τις μεταξοτυπίες την ταυτότητα του κ. Γιωτόπουλου. ¶λλο ψέμα. Τα λένε για τις εντυπώσεις. Ακόμη είπε ότι στο τετράδιο υπάρχει το «ΧΑ›, άρα αφού υπάρχει το «ΧΑ› στο τετράδιο είναι ένοχος για ανθρωποκτονίες. Θέλω να πω ότι από τα τετράδια δεν προέκυψε τίποτα για μένα, δεν υπάρχει πουθενά στα τετράδια «Κωστάρης Ηρακλής›, ούτε το «ΧΑ› σημαίνει Κωστάρης, ούτε Ηρακλής.

Ήθελα να προσθέσω ότι η οικονομική μου κατάσταση ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσα να πάρω χρήματα από κανέναν. Αντιθέτως όποιος είχε ανάγκη θα μπορούσα να του δώσω και αυτό έχει γίνει. Όλα αυτά που λέγονται, δηλαδή για τετράδια και χρήματα είναι ιστορίες για μάγισσες με φαντάσματα κλπ. Καμία σχέση, μόνο για τις εντυπώσεις.

Ο κ. Γιαννίδης είπε ότι είμαι ένοχος για την απόπειρα του Βαρδινογιάννη επειδή ο Θωμάς Σερίφης είχε μιλήσει προανακριτικά για μένα. Μόνο που ο Θωμάς Σερίφης δεν έχει μιλήσει για την πράξη αυτή για μένα αλλά ούτε κατηγορείται και ο ίδιος γι’ αυτήν και ακόμη δεν επιβεβαίωσε τίποτα για μένα ούτε στις ανακριτικές, ούτε στο Δικαστήριο.

Με τον ίδιο τρόπο μίλησαν και οι άλλοι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής και ο κ. Ευαγγελάτος και η κα Τσόλκα και ο κ. Βασιλακόπουλος. Μόνο που με αοριστίες και ψευδή και στοιχεία δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά. Δε νομίζω ότι θα πείσουν το έμπειρο Δικαστήριό σας γι’ αυτό δεν αναφέρομαι άλλο γι’ αυτούς.

Τώρα θα μιλήσω λίγο για τους Εισαγγελείς. Περίμενα από αυτούς μια πιο αντικειμενική προσέγγιση των δεδομένων. Περίμενα ότι θα έκαναν μεγαλύτερη προσπάθεια να αναζητήσουν την πραγματική αλήθεια. Δεν περίμενα να σταθούν στη σεναριακή αλήθεια αστυνομικού περιεχόμενου που δημιουργήθηκε από πολύ κακούς σκηνοθέτες στο κτίριο της Ασφάλειας και δεν γνωρίζω πού αλλού και ούτε με ποιους χορηγούς.

Έτσι στις αγορεύσεις το μόνο που άκουσα είναι ένα επίσης αόριστο και αφηρημένο κατηγορητήριο, πιο αόριστο ακόμη και από αυτό του βουλεύματος για ορισμένες πράξεις και για όσες πράξεις ξέχασε ο κ. Λάμπρου σε ένοχο, «ένοχος›. Έτσι είτε έγινε η διαδικασία 9 μήνες είτε όχι είναι το ίδιο για τους Εισαγγελείς. Πέραν από τις υποτιθέμενες ομολογίες οι οποίες σχεδόν όλες έχουν καταγγελθεί τίποτε άλλο, ούτε ένα στοιχείο σε βάρος μου.

Ακόμη οι Εισαγγελείς ούτε καν αξιολόγησαν τα αποδεικτικά στοιχεία που με τόσο κόπο έφερα εδώ πέρα και με μεγάλη προσπάθεια. Δεν έκανα καμία αναφορά ούτε θετική υπέρ μου ίσως γιατί αυτό δεν βολεύει γιατί ανατρέπει το κατηγορητήριο και φαίνονται οι κατασκευές και οι σκευωρίες σε βάρος μου. Εδώ ξανακάνω την ερώτηση: γιατί η κα Βόζεμπεργκ να δει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος μου και δεν το βλέπουν οι Εισαγγελείς; Γιατί τόσο εμπάθεια;

Οι Εισαγγελείς δεν κάνουν ούτε αρνητική αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων γιατί αυτό δεν μπορούσαν να το κάνουν. Δεν μπορείς να αντικρούσεις την αλήθεια ούτε τα πραγματικά γεγονότα. Και μια φορά που ο Εισαγγελέας ο κ. Λάμπρου στη διάρκεια της δίκης προσπάθησε να αμφισβητήσει μία επιταγή αποδεικτικών στοιχείων μου η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό κι έτσι έμεινα με την απορία «γιατί αυτή η αντιμετώπιση, γιατί πρέπει αν και αθώος να καταδικαστώ οπωσδήποτε;›.

Την απάντηση μου την έδωσε ο κ. Λάμπρου στην αγόρευσή του λέγοντας «πρέπει να τιμωρηθούν με τις πιο βαριές ποινές γιατί έξω από εδώ βλέπουμε, το αισθανόμαστε ότι υπάρχουν επίδοξοι μιμητές, ανόητοι επίδοξοι μιμητές των κατηγορουμένων. Αυτοί κ.κ. Δικαστές περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να δουν, να σκεφτούν αν θα ενεργοποιηθούν εις το έγκλημα›. Και καταλήγει: «αυτό είναι το μεγάλο ειδικό βάρος που πρέπει να έχει η απόφασή σας›.

Τι μας λέει ο Εισαγγελέας; Καταδικάστε τους ακόμη και ενόχους χωρίς στοιχεία για να παραδειγματιστούν κάποιοι άλλοι έξω από δω. Ας με καταδικάστε γι’ αυτό αν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα αλλά όχι για τις πράξεις που δεν έχω κάνει. Ελπίζω βέβαια το Δικαστήριό σας να μην κάνει πράξη την προτροπή αυτή του Εισαγγελέα.

Τουλάχιστον περιμένω από σας να αξιολογήσετε αντικειμενικά και αμερόληπτα όλα τα στοιχεία που σας προσκόμισα με τόσο κόπο εδώ πέρα, να δείτε την πραγματική αλήθεια και έτσι θα μου δώσετε την ευκαιρία να ξεφύγω από αυτόν τον εφιάλτη που ζω εγώ και τα παιδιά μου 1,5 χρόνο. Να μην υποστώ άλλη ταλαιπωρία, να μην δικαιωθώ από κάποιο άλλο Δικαστήριο και σε κάποιον άλλο χρόνο. Και αφού είμαι αθώος πρέπει να δικαιωθώ τώρα. Δεν μπορώ άλλο, δεν αντέχω. Δεν ήρθε κανένα στοιχείο εδώ για μένα εναντίον μου, ούτε ένα. Εγώ έκανα μεγάλη προσπάθεια να σας αποδείξω. Ελπίζω αυτό να γίνει. Ευχαριστώ.

Θ. ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ: Καλημέρα σας. Δεν θα σας απασχολήσω πάρα πολύ, 5 λεπτά. Δεν θα μίλαγα αλλά επειδή ο κ. Εισαγγελέας νομίζω ότι δεν έσκυψε καθόλου ούτε στο βούλευμα και ελαφρά τη καρδία είπε «ένοχοι όλοι› και παρόλο τις επίμονες δικές μου – θα θυμόσαστε τι έχω κάνει – γιατί δεν λέτε κάτι, έστω μία αναφορά σε κάτι; Για όλους είχε πει εδώ, για μένα δεν είπαν τίποτα.

Καταρχήν δεν θα μίλαγα αλλά απαξίωσε τόσο πολύ όλους τους μάρτυρες που έφερα εδώ πέρα και το μόνο που είχε να πει ήταν ότι μας είδαν εκ Παρισίων μερικοί διανοούμενοι να υποστηρίζουμε τους τρομοκράτες. Θέλω να το πω γιατί είμαι υποχρεωμένος σε αυτούς τους ανθρώπους όλους, είμαι υποχρεωμένος γιατί όλον αυτόν τον καιρό αυτοί μου συμπαραστάθηκαν και θέλω να τους ευχαριστήσω καταρχήν γιατί δεν μπορούσαν να έρθουν εδώ πέρα εργάτες, φοιτητές, πρώην συντρόφοι μου από τις φυλακές επί της Χούντας, δικηγόροι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και να τους απαξιώσουμε με αυτό «τι μας λέτε τώρα; Ήρθατε όλοι εδώ πέρα να υποστηρίξετε τον Ψαραδέλλη;›.

Αυτό για μένα ήταν το βασικότερο που αισθάνθηκα την ανάγκη να μιλήσω. Βασιζόμενος σε ένα σημείο του βουλεύματος ο κ. Εισαγγελέας το μόνο που είχε να πει ότι ομολόγησα εγώ μία ληστεία το 1988. Δεν ομολόγησα ποτέ μου τίποτα. Αυτό έχει μία σύγχυση τελικά, γι’ αυτό λέω ότι δεν διάβασε το βούλευμα. Το 1983 το έκανε 1988 και έβαλαν και το 1991 για να είμαστε μέσα. Αυτό φαίνεται ακόμα και από τις καταθέσεις όχι μόνο των μαρτύρων υπεράσπισης που τόσα χρόνια με γνωρίζουν σαν τροτσκιστή 30 χρόνια και 40 χρόνια είμαι στο Κίνημα γιατί σε ένα Κίνημα τέτοιο, μια παγκόσμια Οργάνωση σήμερα είναι αυτή που βαδίζει ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.

Είμαστε μία παγκόσμια Οργάνωση και είμαστε μία Οργάνωση η οποία είμαστε σε σημείο το οποίο είναι δημόσια η παρουσία μας παντού. Και σήμερα όπως έχετε δει και θα το έχετε διαβάσει γιατί διαβάζετε πιστεύω ότι διπλασιάσαμε ακόμα για μια φορά τις δυνάμεις μας σε όλο το παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ξέρω, θα το είδατε σε δημοσκοπήσεις στη Γαλλία το 12% έγινε 22%. Σε αυτό το παγκόσμιο Κίνημα εγώ είμαι στρατευμένος 40 χρόνια και αυτό ακριβώς ήθελα να σας πω τελικά. Η απαξίωση του Εισαγγελέα μου δίνει μία αυτή για να μπορέσω να μιλήσω αυτή την στιγμή για 3 λεπτά.

Ακριβώς σε αυτό το πράγμα ο κ. Εισαγγελέας δεν έσκυψε καθόλου ούτε στις αποδείξεις που έφερα εδώ πέρα, ούτε τα στοιχεία που έχω καταθέσει, ούτε τίποτα. Βρήκε να πει μόνο «είναι ένοχος›. Νομίζω δεν έκανε τον κόπο καθόλου. Έτσι μου έχει δώσει την εντύπωση ότι δεν έκανε καθόλου τον κόπο να σκύψει σε αυτά και είμαι εδώ πέρα 1,5 χρόνο κάτω από αυτά τα κελιά. Νομίζω που δεν έχω καμία σχέση με την 17Ν και με την πολιτική που είχε ακολουθήσει γι’ αυτό πιστεύω να μην απαξιώσετε κι εσείς. Να σκύψετε επάνω στα έγγραφα που έχω φέρει και τα στοιχεία που σας έχω φέρει να αποδείξετε την αθωότητά μου γιατί κρατιέμαι τώρα 1,5 χρόνο αθώος εδώ μέσα. Θα έλεγα κι άλλα αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Νομίζω καταλαβαίνετε. Ευχαριστώ.

Ι. ΣΕΡΙΦΗΣ: Καλημέρα. Κύριε Πρόεδρε, κ.κ. Δικαστές, ενώ περίμενα εκεί που περίμενα να μου δοθεί μία απάντηση γιατί με έχετε εδώ και ποια είναι αυτά τα στοιχεία τα απτά και τα γνήσια της κατηγορίας μου, της φυλάκισής μου και της παραπομπής μου σε αυτή τη δίκη και πού στηρίχθηκαν αυτές οι κατηγορίες άκουσα τον Εισαγγελέα να κάνει αυτήν την ύπουλη, εγώ την χαρακτηρίζω και εκδικητική πρόταση.

Κύριοι Δικαστές, η πρόταση του Εισαγγελέα με αδικεί και με εκθέτει. Είναι συνέχεια της εκδικητικής μανίας των διωκτών μου όλα αυτά τα χρόνια. Η πρόταση ταυτίζεται με αυτή του βουλεύματος και της επιθυμίας των κατηγόρων μου οι οποία αυθαίρετα, ατεκμηρίωτα, στην κυριολεξία με το έτσι θέλω με κατηγορούν για ότι τους βολεύει. Η πρόταση αυτή δεν παίρνει καθόλου υπόψη τα όσα από την αρχή υποστηρίζω και τα όσα οι μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιόν σας όταν ο ίδιος ο Εισαγγελέας διαπιστώνει ότι μετά το 1983 δεν προκύπτει τίποτα σε βάρος μου, από πού προκύπτει για το πριν από το ΄83; Από ποια διαδικασία το συμπέρανε αυτό;

Μήπως με την πρότασή του αυτή ο Εισαγγελέας δίνει άλλοθι σε όσους με παρέπεμψαν σε δίκη και όσους βρίσκονται πίσω τους; Μήπως με θέλουν όμηρό τους και μαζί με εμένα όλο το χώρο της ενεργούς αμφισβήτησης ή μήπως υπακούει στις εντολές των υπερατλαντικών συμμάχων του.

Κύριοι Δικαστές, με το έτσι θέλω βρίσκομαι εδώ σε αυτό το εδώλιο, με το έτσι θέλω μπορείτε να με δικάσετε. Εξουσία έχετε, κρατική επίσης στήριξη διαθέτετε όμως η απόφασή σας πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Ή θα με καταδικάσετε γιατί έτσι το θέλετε ή θα με απαλλάξετε γιατί έτσι πρέπει.

Κύριοι Δικαστές, φτάσαμε πια στο τέλος αυτής της πολύμηνης δίκης, τέτοιας που πιστεύω ότι ούτε εσείς θα έχετε άλλη φορά ζήσει. Μάλιστα ονομάστηκε η «μητέρα των δικών› και «δίκη του αιώνα›. Από αυτήν λοιπόν τη μεγάλη δίκη είναι σίγουρα ότι θα βγουν και τα ανάλογα συμπεράσματα. Ένα από τα πολλά συμπεράσματα αυτά, το κυριότερο είναι ότι η δίκη αυτή είναι πολιτική και όχι ποινική. Παρόλο που στήθηκε ολόκληρο ειδικό δικαστικό καθεστώς με την ανάλογη κρατική προπαγάνδα σε όλη τη διάρκεια της δίκης τόσο εδώ όσο και στην κοινωνία πολιτικά αντιμετωπίζεται η υπόθεση αυτή.

Εδώ όλη η αναφορά μας ήταν στην πολιτική. Μιλήσαμε για δημοκρατία, για δικτατορία, για τρομοκρατία, διαφορετικά πολιτικά συστήματα όπως και για κοινωνικά κινήματα, για εξεγέρσεις, για επανάσταση. Δεν αφήσαμε κανέναν πολιτικό θεωρητικό διανοούμενο απ’ έξω. Εσείς όμως είχατε προαποφασίσει με την βοήθεια και του ειδικού νόμου ότι η υπόθεση αυτή αφορά μόνο ποινικές πράξεις και τρομοκρατία.

Τώρα ποιος τρομάζει πια σ’ αυτόν τον κόσμο δεν μπορέσατε ή δεν θέλατε να απαντήσετε. Το αφήσατε να παραμείνει ζητούμενο. Καλό βέβαια θα ήταν με αφορμή και αυτή την υπόθεση να γίνει απ’ όλες τις μεριές ένας θαρραλέος απολογισμός, να ανοίξει ένας πλατύς κοινωνικός κινηματικός διάλογος.

Κύριοι Δικαστές, καλείστε να πάρετε τη μεγάλη απόφαση. Πριν όμως πείτε την τελευταία σας λέξη μην ξεχάσετε ότι ζούμε σε ένα συγκεκριμένο σύστημα άγριας εκμετάλλευσης και καταπίεσης που στηρίζεται στον τρόμο και τη βία. Μην ξεχάσετε ότι θέλουν έναν κόσμο με τους μισούς εκμεταλλευόμενους να κυνηγούν και χτυπούν τους άλλους μισούς για να απολαύσουν τα αρπαγμένα τους με την ησυχία τους, ακόμα και όταν διεκδικούν ψίχουλα από τα κλεμμένα τους, για την επιβίωσή τους.

Πόσο μάλλον όταν διεκδικούν μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή. Μην ξεχάσετε ότι μια χούφτα ληστών εκμεταλλευτών θέλουν την απόλυτη κυριαρχία επάνω μας. Για να το πετύχουν δε διστάζουν να εξολοθρεύσουν ολόκληρους λαούς.

Πριν πείτε την τελευταία λέξη, σκεφτείτε ότι η εξαθλίωση, η απελπισία, σπρώχνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στον φανατισμό και την απαξίωση της ίδιας της ζωής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ζώνονται με εκρηκτικά και όποιον πάρει ο χάρος. Αλλά και στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, εγκαταλείπουν τη ζωή, αυτοκτονώντας όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Κύριοι Δικαστές, λόγω του χαρακτήρα της υπόθεσης και των συνεπειών της απόφασής σας, νομίζω ότι είναι απαραίτητη η γενναιότητα, η ψυχραιμία, το θάρρος και η προνοητικότητα. Εσείς κ. Πρόεδρε, στη διάρκεια αυτής της Δίκης αναφερθήκατε επανειλημμένως στον ελληνικό πολιτισμό και τον κρίνατε καλύτερο απ’ όλους τους άλλους. Και καλά κάνατε.

Για να είναι όμως πράγματι ο καλύτερος, πρέπει και ναι αποδειχθεί στην πράξη. Αυτή τη φορά σε εσάς έλαχε να το αποδείξετε με την απόφασή σας. Στείλτε λοιπόν διδακτικό μήνυμα σε όλον τον κόσμο. Ευχαριστώ πολύ.

Φ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κ.κ. Δικαστές, κ.κ. Εισαγγελείς, ζητώ να δευτερολογήσω από πλευράς Σάββα Ξηρού. Είναι γνωστή η ιστορία σας –και εσάς και του Δικαστηρίου- η ελπίδα, η καταξίωση και η ιστορικότητά σας. Γιατί εσείς δεν γράφετε ιστορία, είστε ιστορικά πρόσωπα, όλοι. Έτσι λοιπόν, με το 369 δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι πίστευα και πιστεύω ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος κ. Σάββας Ξηρός θα ήταν καλό να έρθει και τελικά έστω και υπό την έννοια της δευτερολογίας να απολογηθεί ενώπιόν σας.

Δεν μπόρεσε, όχι από πλευράς επιλογών προσωπικών ή απαξίας του Δικαστηρίου, αλλά επειδή η υγεία του δεν το επιτρέπει. Ο Βασίλης Ξηρός ο οποίος δεν κατορθώνει και αυτός να ασκήσει το δικαίωμα της δευτερολογίας ή έστω και αυτής της συμπληρωματικής εύνοιας που ρωτά ο κ. Πρόεδρος ακουμπώντας πια τον κατηγορούμενο στον ώμο αν έχει τίποτε άλλο να προσθέσει, γιατί πρέπει να συμπαρίσταται δίπλα στον αδερφό του.

Έτσι, χάνει και αυτός το δικαίωμα αυτό και θα αρθρώσω δυο λογάκια μόνο για τον Σάββα Ξηρό. Όλο το Σαββατοκύριακο που πέρασε, παρ’ όλες τις προσπάθειές μας δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κάποιος γιατρός ο οποίος θα επισκεφθεί τον πολυτραυματία με όλη την έννοια του όρου, Σάββα Ξηρό έτσι ώστε να του δώσει ένα πιστοποιητικό και να ανέβει σήμερα στο ναό αυτό και να πει την άποψή του, πάνω στις θέσεις του και κυρίως πάνω στο θέμα των βασανιστηρίων του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ›.

Εγώ αξιότιμοι κ.κ. Δικαστές θα περιοριστώ να αναφέρω τρία μόνο πράγματα: Μετά από καταγγελία –και αυτό ας το λάβει υπόψη του ο κ. Τακτικός Εισαγγελέας, όσο πιάνουν οι καταγγελίες δόξα τω Θεώ ακόμα σ’ αυτό τον τόπο που γίνονται ενώπιόν σας, όταν καταγγείλουμε κάτι ενώπιόν σας, αμέσως αυτό το πολυδαίδαλο κράτος των διαπλεκομένων και μη ευαισθητοποιημένων κυβερνώντων πια, ψάχνει να βρει τον δικηγόρο στις 7 και 8 το απόγευμα και να του πουν από το ίδρυμα «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ› ότι «είμαστε έτοιμοι κύριοι, παρόλο που το πρωί ακυρώσαμε το ραντεβού και σας είπαμε ότι ο Διοικητής του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ κρατάει τον φάκελο του Σάββα Ξηρού, τα πρωτότυπα› -δεν καταλάβαμε ποτέ γιατί ο Διοικητής του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ πρέπει να κρατάει τα πρωτότυπα κλειδωμένα και να μη βρίσκονται εδώ στη φυλακή, να μη βρίσκονται ίσως στην κλινική, να μη βρίσκονται ίσως στη Γραμματεία.

Αμέσως λοιπόν εστιάζεται το ενδιαφέρον τους, εντοπίζεται ο δικηγόρος, ο υποφαινόμενος και του δίνουν ραντεβού για την Παρασκευή στις 2 η ώρα όπου θα μας παρέδιδαν τον φάκελο και εμείς πολύ χαρούμενοι πια θα δίναμε εκείνα τα ελάχιστα στοιχεία που θα σχημάτιζαν στον κ. Τακτικό Εισαγγελέα την κρίση, έστω και σε αυτό το στάδιο, γιατί η αλήθεια δεν έχει περιορισμούς, πότε σταμάτησε η ακροαματική, θα μπορούσε ίσως να έχει και το Δικαστήριο σχηματίσει κάτι πάνω σε αυτό το έγκλημα του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ που καταγγέλλουμε μήνες τώρα

Αυτό έγινε Παρασκευή και ορίστηκε το ραντεβού στις 2 η ώρα γιατί όλοι ήξεραν και υπέθεταν ότι Παρασκευή στις 2 η ώρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου σας. Στις 2 παρά τέταρτο και ενώ έχει πλέον γίνει γνωστό ότι ίσως πάμε για Δευτέρα, ακυρώνεται το ραντεβού το οποίο είχαν μαζί μου και με τους θεράποντες ιατρούς και βάζουν το ραντεβού το Σάββατο στη 1 η ώρα.

Βέβαια το Σάββατο είχαν όλοι την ευχέρεια να πουν και να γνωρίζουν πια και από τα δελτία ειδήσεων ότι η Δίκη θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα. Έτσι λοιπόν όταν φθάνω στη 1 η ώρα μαζί με τους θεράποντες, ο κ. Πιτταρίδης, γνωστός σας, μου λέει ότι «εδώ κ. Ραγκούση έγινε Τέξας, εδώ μου είπε ο κ. Ρούσσος ότι δεν έχω κανένα δικαίωμα να σας παραδώσω οτιδήποτε, δεν έχω δικαίωμα να ασχοληθώ με οτιδήποτε και να πάτε να το βρείτε όπου θέλετε γιατί εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα τώρα και μετά τις εντολές που έδωσα, αυτή τη στιγμή μάλιστα εγώ διορθώνω το βιβλίο του καθηγητή του κ. Ρούσσου, δε μπορώ να ασχοληθώ με εσάς, τί κάνει ο Ξηρός κτλ.›.

Εκεί λοιπόν στη 1 η ώρα μας λέει όλα αυτά και όταν πιέζεται βγάζει από το πίσω κάθισμα όλες τις αξονικές τομογραφίες χωρίς τα πορίσματα. «Εδώ τις έχω βρε παιδιά, τί θέλετε να σας πω τώρα, δε μπορώ εγώ να τις δώσω, θα δούμε, ελάτε Δευτέρα απόγευμα›. Γιατί Δευτέρα απόγευμα; Για τον ίδιο λόγο που μετέφεραν την αξονική τομογραφία με εντολή του κ. Δημόπουλου να γίνει στις 11/11, τη μετέφεραν ένα μήνα μετά, στις 11/12.

Αυτό που φοβούνται, εμείς το έχουμε αποδείξει. Δεν θέλησαν ούτε στα κράσπεδα του Δικαστηρίου σας να φτάσει η αποτρόπαια συμπεριφορά του εγκλήματος του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ›. Από κει και πέρα τα λόγια είναι θέματα προς απόδειξη και βέβαια και ο σχηματισμός της δικανικής πεποίθησης σαν υποκείμενο αποδείξεως που είσαστε, και ένα υποκείμενο καταξιωμένο, ένα υποκείμενο το οποίο δεν έχει ανάγκη και το πιστεύουμε απόλυτα, να μοιράσει 5 και 10 ισόβια για να αποδείξει ότι οι Δικαστές οι Έλληνες δε φοβούνται την ελληνική τρομοκρατία, αλλά για να αποδείξει πρώτα στον κατηγορούμενο και μόνο σ’ αυτόν οφείλει να αποδείξει, ότι θα διερευνήσει όλες εκείνες τις συνθήκες οι οποίες έχουν απόρροια την πολιτική θέση της Δίκης.

Βέβαια εμείς δεν είμαστε από κείνες τις φωνές που μόλις έκανε κάποια αναφορά κατά το 79 ο κ. Πρόεδρος ξεσηκώθηκαν από το τζάκι τους και το σαλόνι τους και ζήτησαν την πειθαρχική δίωξη του κ. Προέδρου. ¶λλωστε όλη η προσφορά τους στο νομικό κόσμο των συγκεκριμένων κυρίων ήταν να ασκούν πειθαρχικές διώξεις στους συναδέλφους τους, όταν έφτασαν στα ύπατα αξιώματα, δεν έγιναν και γνωστοί με τίποτε άλλο, πλην του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο γνωρίζετε τα αποτελέσματά τους και τις θέσεις τους.

Αυτό όμως που μετράει και μετράει για εμάς που απευθυνόμαστε σήμερα σε εσάς, είναι ότι το κρίσιμο στοιχείο της δίκης είναι πώς απεσπάσθησαν οι ομολογίες και όχι οι απολογίες του Σάββα Ξηρού. Εμείς φθάνουμε στο θέμα της ομολογίας το οποίο διαχωρίζουμε όπως σας είπα από την απολογία και λέμε ότι όλες οι απολογίες ήταν προϊόν βασανιστηρίων.

Τί χρεία μαρτύρων έχετε αν βάλετε το χέρι επί τον τύπο των ήλων; Θα δείτε ότι η αγωγή του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ› μιλά η ίδια ότι μέχρι 3/9 ευρίσκετο στην Εντατική. Όταν κατέθετε δηλαδή σε ανακριτές και προανακριτές, ο άνθρωπος αυτός ήταν βαριά άρρωστος με αποκολλήσεις, πολυτραυματίας, μια πηγή πληροφοριών στην οποία επιτέθηκαν με τον χειρότερο τρόπο αυτοί που ορκίσθηκαν να διαφυλάττουν όχι μόνο την έννομη τάξη αλλά και την ίδια την υγεία και τη ζωή του.

Έχω στα χέρια μου την τελευταία έκθεση της πορείας της υγείας του Σάββα Ξηρού. Δεν ντράπηκαν, δε σεβάστηκαν, όχι μόνο τον Σάββα Ξηρό αλλά ούτε το Δικαστήριο, να έρχονται αναρμόδια όργανα να ενημερώνουν επί της υγείας του Σάββα Ξηρού. Δεν υπάρχουν γιατροί; Δεν πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο; Σε Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων βρισκόμαστε του 2928 και δεν ανέβηκε γιατρός, δεν τόλμησε γιατρός να σας πει ότι ο Σάββας Ξηρός είναι καλά.

Αντίθετα, με την ευαισθησία που τον διακρίνει τον κ. Τακτικό Εισαγγελέα πράγματι και την οποίαν αναγνωρίζουμε, διέκοψε την διαδικασία και είπε ότι για την ισότητα των εντυπώσεων –προσέξτε αξιότιμοι κ.κ. Δικασταί, όχι για την ισότητα των όπλων, αυτή είναι η έκφραση, δεν ενδιαφέρεται ο κ. Εισαγγελές για την ισότητα των όπλων, ενδιαφέρεται για την ισότητα των εντυπώσεων, μέγεθος το οποίο δεν ισχύει στην ποινική δίκη, οι εντυπώσεις.

Μακρά του απροσωπόληπτου είναι η κρίση. Εντυπώσεις είναι για το καλάθι της ιστορίας, να μην πω των αχρήστων. Όμως οι δύο γιατροί με σειρά εγγράφως σε καθημερινή βάση, μιλούν για ανεύρυσμα, μιλούν για εγκεφαλικό, μιλούν ότι ο άνθρωπος αυτός έχει αστάθεια. Μόνο αυτοί; Όχι, και ο κ. Δημόπουλος, ο ίδιος ο γιατρός της φυλακής, έρχεται και λέει ότι πρέπει μέχρι τις 11/11, τότε, να κάνει τη μαγνητική τομογραφία για να δούμε αυτή την αστάθεια, αυτό το φούσκωμα που παρουσιάζει.

Κι έρχεται ένας γιατρός με ένα κλεφτοφάναρο να κοιτάζει τα μάτια του, να του λέει ότι «θα σου δώσουμε δυο τρία φάρμακα για το κυκλοφοριακό› χωρίς καν να τον εξετάσει, «περδίκι είσαι Σάββα› και να μη μπορούμε μέχρι σήμερα να αποδείξουμε όχι ακριβώς τί έγινε, αλλά επιστημονικά να καταδείξουμε σε εσάς για ποιο λόγο ο άνθρωπος αυτός βασανίστηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο.