Πολιτική
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2003 11:00

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις άδειες δόμησης

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, με τίτλο «άδειες δόμησης, πολεοδομικές και άλλες διατάξεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων».

Με το νομοσχέδιο επιδιώκεται:

* Ο σαφής καταμερισμός της ευθύνης μεταξύ της διοικητικής αρχής που εκδίδει την οικοδομική άδεια και των μηχανικών που καταρτίζουν τις απαιτούμενες μελέτες και επιβλέπουν την εφαρμογή τους στο χώρο, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την εκπόνηση των μελετών αυτών και σύμφωνα με τους όρους της άδειας που έχουν εκδοθεί.

* Ο συστηματικός έλεγχος της δόμησης, τόσο από την πολεοδομική υπηρεσία όσο και από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

* Η υποχρεωτική ασφάλιση των μελετών που εκπονούνται από τους μηχανικούς και εργολάβους που κατασκευάζουν τα έργα.

* Η επιβολή αυστηρών διοικητικών και ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους όρους της άδειας και τις ισχύουσες διατάξεις για τη δόμηση, έτσι ώστε το θεσμικό πλαίσιο των κυρώσεων να είναι ανάλογο των δυσμενών συνεπειών στο περιβάλλον από την παραβατική συμπεριφορά.

Μεταξύ άλλων τροποποιείται ο όρος «οικοδομική άδεια» σε «άδεια δόμησης», και καθορίζονται τα στοιχεία που ελέγχονται από την υπηρεσία που εκδίδει την άδεια.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων