Κόσμος
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 12:58

Σύγκρουση πλοίων σε λίμνη της Αφρικής, τουλάχιστον 163 νεκροί

Τουλάχιστον 163 άνθρωποι πνίγηκαν και πολλοί αγνοούνται στο ναυάγιο που σημειώθηκε από τη σύγκρουση δύο πλοίων το βράδυ της Τρίτης, στη λίμνη Μαϊντόμπε της επαρχίας Μπαντούντου, περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κινσάσα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής Οσκαρ Μπάλα.

«Μέχρι σήμερα το πρωί 163 σοροί περισυνελέγησαν, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 12 ήταν παιδιών», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνήτης της Μπαντούντου. Συνολικά 222 άνθρωποι σώθηκαν. Τα δύο πλοία που μετέφεραν περίπου 450-500 ανθρώπους, συγκρούστηκαν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, είπε η υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, ενώ διευκρίνισε ότι οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται.

Η Λίμνη Μαϊντόμπε, που σημαίνει «Μαύρο Νερό», καλύπτει 2.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά το μέγεθος της διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται την περίοδο των βροχών. Οι δυτικές περιοχές της μεγάλης αυτής χώρας της κεντρικής Αφρικής πλημμυρίζουν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις εν τω μέσω της περιόδου των βροχών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, το ναυάγιο προκάλεσε «αρκετούς θανάτους», χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσους.

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, αποφάσισε να στείλει σήμερα στον τόπο του ναυαγίου αντιπροσωπεία εμπειρογνωμώνων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τεοφίλ Μπέμπα Φούντου.

Τα ατυχήματα με πλοία είναι σχετικά συνήθη στο Κονγκό, όπου η μεταφορά με το πλοίο αποτελεί συχνά το μόνο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των πόλεων.