Κόσμος
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 12:54

Σόρος, Μπέικερ και NDI κατηγορεί ο Σεβαρντνάτζε για την πτώση του

Τον μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, το Αμερικανικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο και τον τέως υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζειμς Μπέικερ, κατηγορεί ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε ότι συνέβαλαν με διάφορους τρόπους στην πτώση του, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο κ. Σεβαραντνάτζε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Τζορτζ Σόρος συνέβαλε στη σύσταση οργανώσεων νέων με την επωνυμία «Κμάρα» η οποίες στρέφονταν στην συνέχεια εναντίον του πρώην γεωργιανού προέδρου. Κατά τον ίδιο τρόπο λειτουργούσε και το Αμερικανικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (National democratic institute, ΝDΙ), αναφέρει ο κ. Σεβαρντνάτζε. Σύμφωνα με ό,τι υποστηρίζει, το ΝDI είχε αναλάβει την ηλεκτρονική σύνταξη των εκλογικών καταλόγων, των οποίων τα λάθη και παραλείψεις προκάλεσαν και τροφοδότησαν τη λαϊκή μήνη.

Χθες στο τηλεοπτικό κανάλι Rossia, ο κ. Σεβαρντνάτζε υπογράμμισε ότι η Ρωσία έκανε πολύ καλά που έδιωξε τον Τζορτζ Σόρος και παρέλυσε κάθε δραστηριότητα του ιδρύματός του στη Μόσχα, καθώς «δεν συμπεριφέρεται σωστά» και δεν είναι φτιαγμένος για την πολιτική» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όσον αφορά τον Τζέιμς Μπέικερ, ο τέως πρόεδρος της Γεωργίας τόνισε ότι ενοχλήθηκε από την επίσκεψή του στην Τιφλίδα τον περασμένο Ιούλιο και από τις υποδείξεις-εντολές που μετέφερε εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους. «Ήμασταν φίλοι, είχαμε δουλέψει μαζί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Είχε έρθει να επιδώσει εννέα υποδείξεις για τη διεξαγωγή των εκλογών. Θα είναι πάντα φίλος μου, αλλά δεν έπρεπε να έρθει για να μου κάνει υποδείξεις» δηλώνει στην ίδια συνέντευξη ο Ε. Σεβαρντνάτζε.

Σε ότι αφορά το ρόλο της Ρωσίας ο κ. Σεβαρντνάτζε είπε ότι και μόνο το τηλεφώνημα του προέδρου Πούτιν αποτέλεσε έκφραση υποστήριξης στο πρόσωπό του, ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να συγχωρέσει στη Ρωσία το γεγονός ότι οι εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις της συμμετείχαν στην ένοπλη σύγκρουση της Αμπχαζίας και πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο έγιναν δεκτοί στη Μόσχα οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Οσσετίας, των δύο αυτόνομων δημοκρατιών της Γεωργίας που ανέκαθεν είχαν εκδηλώσει αποσχιστικές τάσεις